test - València
Wellness Watcher dispositiu salut intestinal
Wellness Watcher, el dispositiu intel·ligent que vigila la salut intestinal


• El projecte ha sigut reconegut amb el Premi d'Innovació València Innovation Capital 2024 en la categoria de Salut i Benestar.
20/05/2025
- El projecte, desenvolupat per EBHealth3, ha sigut reconegut amb el Premi d'Innovació València Innovation Capital 2024 en la categoria de Salut i Benestar
- El dispositiu, de fàcil instal·lació, analitza dades en temps real a través d'una aplicació mòbil i un dashboard, la qual cosa permet comptar amb informació objectiva i precisa sobre l’estat intestinal
El monitoratge de la salut intestinal marca una fita amb el dispositiu Wellness Watcher, una innovadora solució tecnològica desenvolupada per l'empresa EBHealth3. Este dispositiu intel·ligent, que combina Intel·ligència Artificial i sensors avançats, permet el seguiment automàtic i continu de paràmetres clau en femta i orina, oferint una eina revolucionària per a la detecció precoç de malalties.
El projecte ha sigut guardonat amb el Premi d'Innovació València Innovation Capital 2024 en la categoria de Salut i Benestar, un reconeixement de l'Ajuntament de València pel seu impacte en la prevenció de patologies i en l'optimització del benestar dels usuaris. Wellness Watcher representa una alternativa disruptiva als mètodes tradicionals de seguiment intestinal, que fins ara depenien de registres manuals poc fiables i de l'observació subjectiva per part de cuidadors i professionals sanitaris.
Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions de l'Ajuntament de València ha explicat que “Wellness Watcher és un clar exemple de com la tecnologia pot transformar la salut i millorar la qualitat de vida de les persones. Des de València Innovation Capital, apostem per iniciatives com esta, que combinen innovació, impacte social i potencial de creixement internacional”.
El dispositiu, de fàcil instal·lació, arreplega dades en temps real i els analitza a través d'una aplicació mòbil i un dashboard, permetent a professionals de la salut, residències i pacients comptar amb informació objectiva i precisa sobre el seu estat intestinal. La seua tecnologia permet identificar anomalies com a restrenyiment, deshidratació, infeccions urinàries, inflamació intestinal o sang en femta, proporcionant recomanacions personalitzades per a millorar la dieta i previndre problemes de salut abans que s'agreugen.
Wellness Watcher està en fase d'expansió amb estudis clínics en marxa a l'Hospital La Fe de València i el desenvolupament del seu primer prototip funcional.
Amb una visió centrada en la salut preventiva i l'eficiència del sistema sanitari, l'equip de EBHealth3 continua avançant en el desenvolupament de la seua tecnologia, amb la vista posada en la certificació europea MDR en 2026 i la certificació FDA als Estats Units en 2027.
Notícies relacionades
Neteja Devesa Saler València
La Regidoria de Devesa-Albufera impulsa per primera vegada un servici específic de neteja de la muntanya


• Vista panoràmica de la Devesa del Saler.
20/05/2025
- Una actuació inèdita que respon a una demanda veïnal històrica
- José Gosálbez: “Fins ara s'havia mirat cap a un altre costat. Estem actuant amb decisió i sense complexos”
La Regidoria de Devesa-Albufera ha posat en marxa els tràmits per a contractar un Servici Extraordinari de Neteja de la muntanya a la Devesa del Saler. Per primera vegada, un govern municipal aborda de manera directa i estructurada la neteja a l'interior del bosc i les dunes, zones fins ara ignorades.
"Fa anys que escoltem el mateix: brutícia, abandó i risc d'incendi. I ningú va fer res", ha declarat José Gosálbez, regidor delegat de Devesa-Albufera.
L'edil ha remarcat que la contracta municipal actual “no cobrix zones clau de la muntanya, i això deixa escombraries acumulades i una imatge de deixadesa que els veïns no mereixen. La neteja no és un luxe, és una obligació institucional”.
L'actuació consistirà en la retirada de residus visibles com a plàstics, tovalloletes o papers, especialment en els punts assenyalats este estiu com a més afectats. No es tracta d'una operació puntual: “Establirem un precedent. A partir d'ara, la neteja de la muntanya no serà una excepció, sinó una constant”, ha assegurat el regidor. A més, Gosálbez ha rematat: “Neteja, control i seguretat: això és el que demanden els veïns i això és exactament el que garantirem”.
Notícies relacionades
Conmemoració Dia Internacional Diversitat Cultural València
València commemora el Dia Internacional de la Diversitat Cultural


• Cartell del programa que fomenta la interculturalitat entre l'alumnat de València
20/05/2025
- Les pantalles digitals de la plaça de l'Ajuntament visibilitzaran demà esta celebració
- Projectes subvencionats per Servicis Socials, com la Xarxa “Apuja el to contra el racisme”, celebren activitats de convivència intercultural
- Els centres culturals de l'Ajuntament programen, durant tot l'any, activitats que “descentralitzen i promouen la diversitat a través de diferents disciplines artístiques com la música, la dansa i la gastronomia”
La ciutat de València se suma, un any més, a la commemoració del Dia Internacional de la Diversitat Cultural, instaurat per l'Assemblea General de les Nacions Unides per a conscienciar sobre la importància del diàleg intercultural, la diversitat i la inclusió. A este efecte, les pantalles digitals de la plaça de l'Ajuntament, des de les quals el consistori envia missatges a la ciutadania, visibilitzaran demà, 21 de maig, esta jornada en la qual se celebraran diferents activitats que “posaran el focus en el treball diari que l'Ajuntament duu a terme, de manera transversal, per a reivindicar la riquesa que aporta la diversitat”.
“És un dia per per a promoure la igualtat de drets, deures i oportunitats de totes les persones i per a fomentar la convivència”, ha assegurat la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, després de recordar “iniciatives subvencionades per l'Ajuntament” per a promoure la convivència intercultural a la ciutat i informar d'alguns actes puntuals que se celebraran en el marc de la citada commemoració internacional.
En la mateixa línia, s'ha manifestat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, qui ha donat a conéixer activitats programades esta setmana, així com “unes altres que reflectixen que els centres culturals de la ciutat descentralitzen i promouen la diversitat a través de diferents disciplines artístiques com la música, la dansa i la gastronomia durant tot l'any”.
Jornada de conscienciació amb activitats lúdiques educatives
Respecte als actes puntuals que se celebraran demà per a reivindicar la diversitat cultural, Marta Torrado ha detallat que el projecte conegut com a “Apuja el to contra el racisme” de la Regidoria de Servicis Socials, que amb la col·laboració de la d’Educació, fomenta la interculturalitat entre l'alumnat de València, celebrarà una jornada en la qual participaran diversos centres d'educació primària de la ciutat “i la diversitat cultural serà la gran protagonista”.
A més, la Fundació per la Justícia, que desenrotlla el programa “Barris vius i interculturals” ha programat un contacontes en Orriols, el 31 de maig, per a “ressaltar la importància de la convivència de persones de diferent procedència”; i l'Associació Intercultural Candombe celebrarà una trobada cultural en Nou Moles, el pròxim de 7 juny, amb activitats musicals, tallers i altres propostes lúdiques educatives.
“A través d'estes iniciatives, València reforça el seu compromís amb la diversitat, i construïx una comunitat més inclusiva i enriquidora”, ha assegurat l'edil, qui ha afegit: “la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Cultural ens convida a reflexionar sobre la importància de valorar i promoure la convivència entre totes les persones, independentment del seu origen, així com el valor del treball que realitza diàriament l'Ajuntament per a construir una ciutat més inclusiva, respectuosa i enriquidora per a tots els seus habitants”.
Propostes culturals i de sensibilització
D'altra banda, José Luis Moreno ha destacat algunes de les activitats culturals que se celebraran durant els pròxims dies com la trobada “Poliglotonía”, una cita programada per a demà, dimecres 21, en el Centre Cultural Abben Albar, “on a través de la gastronomia de diversos països es parlarà de les seues històries, la seua música i, per tant, la seua cultura”.
El divendres 23 de maig, serà l'Escorxador el que acollirà l'espectacle "Visibilitzant", una proposta escènica composta per diversos monòlegs que “representen la diversitat dels sentiments que generen el fet de ser migrant”, i que serà interpretada per membres del Grup Funtun de sensibilització, “un col·lectiu que mescla l'art i l'antiracisme, generant espais de reflexió i crítica”.
D'altra banda, dissabte que ve 24 de maig, a les 18 hores, el Centre Cultural Alqueria d’Albors acollirà la trobada de Danses interculturals, “una iniciativa oberta al públic, per a compartir una vesprada de celebració, diversitat d'este barri i trobada a través de la dansa, el flamenc, la cueca xilena, la capoeira, les danses del ventre, la pasqüense i la marinera”.
“Però des de la Regidoria de Cultura celebrem la diversitat, el reconeixement mutu i la convivència intercultural durant tot l'any”, ha reiterat el regidor, qui ha al·ludit a la recentment posada en marxa de nous centres culturals que “ha permés encara, amb més èmfasi, vertebrar i descentralitzar projectes i iniciatives que integren propostes de diferents cultures i orígens i que promouen en els seus continguts la diversitat i la inclusió, teixint llaços entre tots els col·lectius que conformen i enriquixen el panorama sociocultural de la ciutat”.
En el marc d'esta política, recentment, el Centre Nau 3 Ribes va acollir el mes d'abril passat el Festicultural Hispà 2025 València, amb la participació de més de 300 persones i 13 entitats culturals de 6 nacionalitats; i el diumenge el centre Reina 121 va ser l'escenari de “Llars invisibles”, un espectacle de dansa que “narra el desarrelament d'aquelles persones les llars de les quals pretenen ser esborrats”.
Recursos multimèdia
Notícies relacionades
Conveni pràctiques CEU-UCH Ajuntament València
Catalá firma un conveni amb el CEU perquè l’alumnat universitari puga fer pràctiques a l'Ajuntament de València


• El conveni de cooperació educativa entre les dos institucions té una duració de 4 anys.
20/05/2025
- L'alcaldessa destaca que els estudiants “tindran una visió real de les necessitats de la ciutadania i podran preparar adequadament la seua incorporació al mercat laboral”
- El conveni de cooperació educativa entre les dos institucions per a la realització de pràctiques externes té una duració de 4 anys
L'Ajuntament de València ha firmat este dimarts un conveni de cooperació educativa amb la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU-UCH) perquè el seu alumnat puga realitzar pràctiques externes, tant curriculars com extracurriculars, en dependències municipals. L'objectiu principal d'este acord és reforçar la formació dels estudiants de grau i postgrau del CEU-UCH en els diferents servicis de l'Ajuntament, “perquè tinguen una visió real de les necessitats de la ciutadania i preparen adequadament la seua incorporació al mercat laboral”, tal com ha destacat l'alcaldessa de València.
María José Catalá ha firmat el conveni en representació de l'Ajuntament, mentre que per part de la Universitat CEU Cardenal Herrera ho ha fet el rector, Higinio Marín Pedreño. Per a l'alcaldessa, la firma d'este conveni "és una prova més de l'excel·lent col·laboració que existix entre la Corporació i les universitats valencianes, a través de diferents convenis subscrits també amb la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV). “Gràcies al treball conjunt, afavorim els valors de la innovació, la creativitat i l'emprenedoria”, ha ressaltat Catalá.
El conveni firmat este dimarts amb el CEU-UCH té una duració inicial de quatre anys, prorrogable per altres quatre anys mitjançant acord exprés de les parts. D'esta manera, l'alumnat en pràctiques rebrà una formació integral complementant l'aprenentatge teòric i pràctic; coneixerà la realitat professional en què l'ha d'operar, contrastant i aplicant els coneixements adquirits; millorarà el desenrotllament de competències tècniques, metodològiques, personals i participatives; i obtindrà una experiència pràctica que facilite la inserció en el mercat de treball i millore la seua ocupabilitat futura.
Les dos institucions nomenaran un tutor, d'entre el personal respectiu, que tutelarà l'activitat de l'estudiant. En el cas de la universitat serà un professor del grau o postgrau corresponent. Gràcies al conveni subscrit amb l'Ajuntament, l'alumnat de la Universitat CEU Cardenal Herrera podrà optar a tres modalitats de pràctiques:
- Pràctiques curriculars mitjançant l'execució d'activitats acadèmiques integrades en el pla d'estudis de què es tracte.
- Pràctiques extracurriculars voluntàries durant el seu període de formació que, fins i tot tenint els mateixos fins que les anteriors, no formen part del pla d'estudis.
- Realització del projecte establit en els plans d'estudi, amb contingut i títol definit de comú acord.
Notícies relacionades
Programació Jardins del Palau Gran Fira València
La Regidoria de Falles proposa més de 20 espectacles per als Jardins del Palau durant la Gran Fira de València


• Les actuacions als jardins del Palau s'enceten el 30 de juny
20/05/2025
- El regidor de Falles, Santiago Ballester, destaca la varietat de la programació que abasta tots els públics
- Totes les activitats són debades i se celebraran als pavellons nord i sud
La Regidoria de Falles de la Junta Central Fallera ha aprovat la programació dels pavellons nord i sud dels Jardins del Palau de la Música durant la Gran Fira de València, que va ser ratificada en la Junta Directiva Local. D'esta manera, les actuacions s’encetaran dilluns, 30 de juny, a les 20h, amb una actuació de la Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera.
Com ha destacat el regidor Santiago Ballester, “des de l'Ajuntament de València tornem a oferir un gran ventall d'espectacles dirigits a tots els públics per poder gaudir-los debades en un lloc tan especial com són els Jardins del Palau”. Afegim “a esta oferta cultural les tradicionals preseleccions a falleres majors de València, que fa que l'activitat no pare en este lloc durant tot el mes de juliol”.
Dimarts, 1 de juliol, a la vesprada, s'oferirà un ball per a majors a càrrec de l'orquestra Brillantina. Ja a la nit, a les 22h hi haurà un concert de la Banda de Música de Castellar-l’Oliveral. Dimecres, 2 de juliol, a les 20h, en el pavelló sud tindrà lloc l'espectacle Broadway Kids i, a les 22h, al pavelló nord tindrà lloc el tribut a The Beattles per The Blisters.
Dilluns, 7 de juliol, arrancarà amb l'obra de teatre musical La venganza de Don Mendo i el dimarts, 8 de juliol, tornarà el ball per a majors amb l'Orquestra Brillantina per concloure la vetlada amb monòlegs. Dimecres, 9 de juliol, es reserva la vesprada per als més xicotets amb Cuento de piratas i a la nit Sandra Palop serà la protagonista de Ladies Xou.
Divendres, 10 de juliol, es reserva per a un homenatge a Nino Bravo amb Un beso y una flor, el tribut a la veu eterna. Dilluns, 14 de juliol, tindrà lloc la Gala Final Champions Playback. Un dia després, torna el ball per a majors i a la nit se celebrarà també la Gala Final Champions Playback. Un espectacle de circ de la companyia La Fam serà la protagonista de la vesprada de dimecres, 16 de juliol, que tancarà la jornada amb l'última Gala Final Champions Playback.
Dijous, 17 de juliol, se celebrarà la Gala de la Casa de l'Artista i dilluns 21 tindrà lloc la final de truc, dòmino i parxís organitzada per Junta Central Fallera. Els nostres majors tornaran a gaudir d'un ball amb l'Orquestra Brillantina dimarts, 22 de juliol, i a la nit els protagonistes seran la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana. Dimecres, 23 de juliol, se celebrarà la gala de màgia El escuadrón mágico i els espectacles de la GranFira conclouen dijous, 24 de juliol, amb un tribut a Queen.
Notícies relacionades
La Presa incrementa la quantitat d'agiua potable
La planta de La Presa incrementarà la quantitat d'aigua potable que subministra a València i l’àrea metropolitana


• Vista panoràmica de les obres en La Presa de Manises
20/05/2025
- L'alcaldessa ha visitat les obres que es duen a terme, amb un pressupost d'1,6 milions d'euros, per a augmentar l'entrada d'aigua del riu Túria, fins a aconseguir els 5.600 litres per segon
- El ritme d’esta intervenció s'ha intensificat després de la dana, “per a millorar i garantir el subministrament d'aigua potable a una població d'1.600.000 habitants”
- Els treballs els executa Emivasa, l'empresa que gestiona el servici de subministrament i proveïment d'aigua, que completa l'actuació amb una altra que, amb una inversió de 5 milions d'euros permetrà augmentar la capacitat d'eixida de l'aigua
La planta potabilitzadora d'aigua de La Presa, a Manises, que proveïx a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, augmentarà la seua capacitat per a captar aigua del riu Túria en un 40%. A la fi d'any, aconseguirà els 5.600 litres per segon.
Ho ha anunciat l'alcaldessa de València, María José Catalá, després de comprovar l'evolució de les obres que actualment es duen a terme en estes instal·lacions de titularitat municipal. “Es tracta –ha recordat- d'un equipament centenari en el qual conviuen infraestructures hidràuliques de distinta generació i que renovem constantment amb la finalitat de millorar el subministrament d'aigua potable a una població d'1.600.000 habitants, la de València i la seua àrea metropolitana”.
María José Catalá ha ressaltat que "el ritme d'esta intervenció s'ha intensificat tras la dana" i ha explicat que, amb una inversió d'1,6 milions d'euros, l'executa Emivasa, l'empresa creada per l'Ajuntament de València i Global Omnium per a gestionar el servici públic de subministrament i proveïment domiciliari d'aigua potable a la ciutat de València.
“La dana també va obligar a afrontar treballs d'emergència per a retornar les infraestructures a la seua situació normal”, ha destacat Catalá, qui ha indicat que “arran d'este succés, moltes administracions, i l'Ajuntament de València el primer, han reflexionat molt de sobre els servicis en l'àrea metropolitana”. “I eixa visió i treball metropolità, tant del Emshi (Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics) com del Emtre (Entitat Metropolitana de Tractament de Residus), d'alguna manera, està assentat sobre la fortalesa d'una administració que és l'Ajuntament de València, que va fer un treball molt important i un paper rellevant en eixes hores i eixos dies tan dramàtics”, ha assegurat Catalá.
“Garantim el subministrament d'aigua potable a València i la seua àrea metropolitana i també garantim, a través del Emtre, l'eixida dels residus orgànics a les plantes corresponents enmig d'eixa catàstrofe”, ha ressaltat l'alcaldessa, qui, així mateix ha emfatitzat: “València i la seua àrea metropolitana han de continuar avançant en esta visió metropolitana, que ens ha de portar a nous projectes i a noves reflexions. I l'Ajuntament de València no vol cap protagonisme, però sí que vol ser el cap o la punta de llança d'eixe treball metropolità que ha de fer-se”.
Una inversió de 6,6 milions d'euros per a millorar l'entrada i eixida d'aigua
En esta línia, l'alcaldessa s'ha fet eco d'una altra obra que es duu a terme paral·lelament a la de millorar la capacitat de captar aigua. “Emivasa duu a terme una altra inversió de prop de 5 milions d'euros, aproximadament, per a millorar també l'eixida d'aigua”, ha ressaltat. “Per tant –ha concretat Catalá- millorem, amb una inversió de 6,6 milions de euros, la producció i l'eixida de l'aigua potable, la captació d'aigua per a potabilitzar i l'eixida d'aigua potable tant per a València com per a àrea metropolitana, i hem de continuar fent estes inversions perquè, evidentment, el nostre objectiu és l'autoproveïment i la connexió de les dos plantes potabilitzadores per si alguna falla en alguna circumstància, que l'altra puga proveir i garantir el servici tant a València com a l'àrea metropolitana”.
Després de visitar les diferents instal·lacions de La Presa, que ocupen una superfície de 13 hectàrees, l'alcaldessa ha parlat de la constant millora d'este equipament que dona servici a 50 municipis, i finalment, ha instat el Govern d'Espanya "perquè duga a terme una reflexió sobre la necessitat d'un segon Pla Sud".
“Reclame la inversió necessària per a un sistema fràgil com és el canal Xúquer-Túria, una inversió del ministeri en unes infraestructures que són vitals per als subministraments bàsics de la població”. “Nosaltres farem el nostre treball. De fet, l'Ajuntament de València treballa en un pla per a millorar el nivell d'autoproveïment, que actualment és de 22 hores, perquè volem incrementar al màxim possible eixa capacitat. Però, és veritat, que necessitem que el Govern d'Espanya es pose a treballar en un pla d'inversions en la Comunitat Valenciana i que aborde de manera urgent les inversions del canal Xúquer-Túria. Ha de treballar de manera coordinada, no sols en els desviaments i en els barrancs, també en les infraestructures necessàries”. “Per això, continue apel·lant al Govern d'Espanya, perquè ens senten a les administracions i dissenyem un pla després de la dana”, ha conclòs.
Recursos multimèdia
Notícies relacionades
Tercera edició Ironman 70.3 València 2026
L'Ironman 70.3 tornarà a València per tercera ocasió el 19 d'abril de 2026


• Edició anterior de la prova esportiva.
19/05/2025
- La segona edició d'este esdeveniment, que forma part del circuit internacional Ironman 70.3 Triathlon, va congregar a més de 3.000 participants amb un impacte econòmic de prop de 10 milions d'euros en 2024
L'Ironman 70.3 València celebrarà a la ciutat una tercera edició l'any vinent 2026. A penes dos setmanes després de la disputa de la segona edició d'este esdeveniment internacional, i davant l'èxit aconseguit, s'ha garantit la celebració d'una nova cita l'any vinent. Una excel·lent notícia per a tots els aficionats al triatló, i a l'esport en general, que tindran l'oportunitat de nou de gaudir en directe d'alguns dels i les millors esportistes d'esta modalitat olímpica. La cita amb esta tercera edició de l'Ironman 70.3 València serà el pròxim 19 d'abril de 2026 i les inscripcions s’obriran el pròxim 11 de juny.
La regidora d'Esports de l'Ajuntament de València, Rocío Gil, reconeix que “per a València és una gran notícia tornar a albergar un esdeveniment com l'Ironman 70.3, amb un impacte molt positiu tant per a l'esport de la nostra ciutat com per a l'economia local”. En la segona edició, celebrada el mes d'abril passat, s'estima que va generar un impacte econòmic a la ciutat de més de 9 milions d'euros, amb més de 9.000 persones entre participants i acompanyants, dels quals el 65% eren estrangers i un 35% espanyols. A més, el 85% dels inscrits debutava a València, amb una participació femenina en la prova que va aconseguir el 15% de les inscripcions.
En este sentit, Gil ha assenyalat que “continuem treballant per a posicionar València com un dels destins esportius més rellevants en el mapa internacional a través de grans cites que contribuïsquen al llegat esportiu, econòmic i social de la ciutat, com és el cas de l'Ironman 70.3”.
L'Ironman València 70.3 va celebrar la primera edició el 21 d'abril de 2024 amb un rotund èxit, motiu que va portar a l'organització i a l'Ajuntament de València a repetir en este 2025. D'esta manera, el passat 27 d'abril es van donar cita més de 3.000 triatletes en l'eixida de La Marina de València per a una segona edició. Al llarg de tota la jornada, els participants de l'Ironman València 70.3 van recórrer alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, envoltats d'un bon nombre d'aficionats que van demostrar de nou per què València és la ciutat ideal per a albergar este tipus de grans esdeveniments esportius.
Ara, menys d'un mes després de la disputa d'esta segona edició, es confirma que València albergarà una tercera cita d'este Ironman 70.3, que va camí així de convertir-se en un fix en el calendari esportiu de la ciutat. De nou, milers de triatletes professionals i populars, així com aficionats a este apassionant esport, inundaran els carrers de València.
Notícies relacionades
Millora Mobilitat accés Polígon Forn d'Alcedo
Mobilitat millora la visibilitat i l'accessibilitat en el polígon de Forn d’Alcedo


• Imatge de l'accés al polígon de Forn d'Alcedo
19/05/2025
- Els treballs de senyalització inclouen nous passos de vianants, places d'estacionament i delimitació de carrils, així com un panell amb informació de les empreses del polígon
- La intervenció s'emmarca en la convocatòria d'ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE)
L'Ajuntament de València ha millorat la visibilitat i accessibilitat del polígon de Forn d’Alcedo, delimitat per l'avinguda Ausiàs March, carrer Assagador de la Torre, carrer sense nom paral·lela a Pi Blanc i avinguda Karl Marx.
Concretament, s’ha definit l’estacionament, així com l’eix de separació dels sentits i dels carrils als vials on eren inexistents o on només existien parcialment (avinguda dels Treballadors, Pi Blanc, Sorollers i el primer tram d’Assagador de la Torre accedint des de l’avinguda d’Ausiàs March).
Així mateix, i per tal d’afavorir la mobilitat dels vianants, millorar la seguretat viària i contribuir al calmat del trànsit, s’han implantat dos nous passos de vianants al carrer de l’Assagador de la Torre. En l’avinguda dels Treballadors, per la seua banda, s’han senyalitzat tres noves places d’estacionament reservat per a persones amb mobilitat reduïda (PMR).
Pel que fa a la senyalització vertical, s’han reforçat els sentits de circulació, també l’orientació cap al polígon, els noms dels carrers i la prohibició d’abocament de deixalles en determinades ubicacions. A més, s’ha instal·lat un tòtem informatiu al carrer de l’Assagador de la Torre, en el seu accés principal des de l’autovia V-31, que proporciona informació de les empreses ubicades al polígon.
Esta intervenció s'emmarca en la convocatòria d'ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a projectes d'inversió per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i servicis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics amb càrrec al pressupost de l'exercici 2024.
Notícies relacionades
Connexió ciclista carrera de Malilla
Un nou carril bici connecta la carrera de Malilla amb el sud de la ciutat


• Nou carril bici bidireccional
19/05/2025
- Esta nova connexió s'ha realitzat en coordinació amb les obres del canal d'accés d'ADIF
L'Ajuntament ha posat en servici una nova connexió ciclista entre la Carrera de Malilla i el sud de la ciutat en coordinació amb les obres del canal d'accés que realitza ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries) per a la integració del ferrocarril en la capital valenciana.
Concretament, el Servici de Mobilitat de l'Ajuntament ha habilitat un nou carril bici bidireccional en l'encreuament de la carrera de Malilla i el carrer de Fernando Abril Martorell que connecta el barri de Malilla amb el sud de la ciutat, amb l'Hospital La Fe i el nou barri de Turianova.
El regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ha donat a conéixer hui esta intervenció i ha indicat que “esta connexió pretén facilitar i promoure la mobilitat ciclista en condicions de seguretat entre un dels principals centres atractors de viatges de la ciutat com és l'Hospital La Fe i la resta de València”.
Notícies relacionades
Balanç turisme presentació campanya València 2025
València aconseguix la segona millor xifra històrica de viatgers i pernoctacions en el primer trimestre de l'any


• Presentació de la campanya de Visit València.
19/05/2025
- L'Ajuntament reforça la promoció turística internacional de la ciutat amb una nova campanya en 12 mercats clau
- Es desenrotllarà a Europa i Amèrica del Nord amb una primera inversió de 200.000 euros en accions amb operadors turístics, plataformes de reserva i publicitat exterior
- Amb el lema ‘Millor esta vida’, la ciutat de València convida a descobrir el seu estil de vida únic: “No és només una destinació, és una manera de viure que deixa empremta”
Després de tancar un primer trimestre amb bons resultats en els principals indicadors turístics, la ciutat de València impulsa la seua estratègia de promoció per a consolidar la recuperació del sector després de la dana i reforçar el posicionament de la ciutat en el context nacional i internacional. L'acció, desenrotllada per la Fundació Visit València, està dirigida a 12 mercats clau d'Europa i Amèrica del Nord i contempla una inversió en la primera fase de més de 200.000 euros.
La regidora de Turisme, Innovació i Inversions, Paula Llobet, ha presentat este dilluns esta iniciativa, que inclou una nova campanya creativa i diverses accions de màrqueting amb operadors turístics i plataformes de viatge a Espanya, Alemanya, Àustria, Suïssa, Dinamarca, Suècia, el Canadà i Mèxic; una acció de publicitat exterior a Itàlia; i presència en mitjans especialitzats a França, Països Baixos, Suècia i els Estats Units. Així, València serà present en els pròxims mesos en mitjans com Le Monde, The Washington Post, The Wall Street Journal, Elle Mèxic o en les versions espanyoles d'Elle i Cosmopolitan; i en accions conjuntes amb aerolínies com Binter, Lufthansa, Norwegian o SAS.
“Amb l'actual recuperació dels principals indicadors turístics, i amb la dana on ha d'estar —en l'àmbit institucional i no en el turístic—, presentem este nou posicionament al mercat nacional i internacional amb l'objectiu de dir-li al món que València és la millor ciutat per a visitar. Una destinació referent al Mediterrani, sostenible i amb un estil de vida únic. Esta nova campanya representa una evolució estratègica: volem arribar a un viatger que busca la cultura, l'esport, gaudir d'una bona gastronomia o assistir a congressos; fer que se senta atret pel nostre estil de vida, per la nostra manera de ser i per l'autenticitat de la ciutat”, ha explicat Llobet.
La nova campanya compta amb un lema directe i inspirador: ‘Millor esta vida’ i amb 15 peces gràfiques per a exterior, premsa i digital i 3 peces audiovisuals (genèrica, cultura i gastronomia) traduïdes a 6 idiomes. Pròximament, se'n produirà una de turisme esportiu i una altra MICE. Més que una invitació a viatjar és una crida a compartir l'autèntic mode de vida dels valencians. Amb un estil de vida mediterrani, una qualitat de vida excepcional, una gastronomia de proximitat basada en el nostre rebost mediterrani, plans durant tot l'any, tradicions que es transmeten de generació en generació i una llum única, València es presenta com una destinació saludable, de confiança, atractiva, divertida i mediterrània, una destinació que deixa empremta.
Esta campanya vol ressaltar que qui visita València no sols descobrix un lloc: descobrix una manera de viure molt singular. ‘Millor esta vida’ reforça el que molts ja saben: que València té una manera única de viure i d'entendre la vida. I que el millor que un pot emportar-se d'esta ciutat no cap en una maleta: el record d'un lloc on van aprendre a viure millor.
Bons resultats en el primer trimestre
Esta campanya arriba després d'un primer trimestre positiu, en el qual València ha aconseguit, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la segona millor xifra històrica de viatgers i pernoctacions. Encara que es registren descensos respecte a l'excepcional arrancada de 2024, un 6,5 % menys de viatgers i un 9,8 % menys de pernoctacions —cal recordar que l'any passat Setmana Santa va caure al març—, les dades mostren un creixement sòlid respecte a 2023, amb un 4,4 % més de viatgers i un 7,1 % més de pernoctacions. L'estada mitjana es manté estable en 2,3 nits, i tant el preu mitjà (99,3 €) com el RevPar (67,42 €) milloren respecte a 2023 i anys anteriors, encara que baixen lleugerament en comparació amb 2024.
Tot això, a pesar que la Setmana Santa va caure enguany a l'abril i que març va ser especialment plujós. En este context, València confirma una tendència clara de recuperació després de la dana, situant-se per damunt de la mitjana de creixement dels últims tres anys i reafirmant el paper del turisme com a motor econòmic i emocional de la ciutat.
Llobet també ha indicat que la campanya ‘Veure't a València ens alegra el cor’, llançada immediatament després del temporal per la Fundació Visit València, va permetre reactivar la imatge de la destinació i va establir les bases per als bons resultats obtinguts en estos primers mesos de l'any. “El turisme és un sector especialment sensible a qualsevol circumstància, ja siga meteorològica, geopolítica o social, i per això requerix suport constant. És necessari mantindre i reforçar la presència de València en els canals de decisió del viatger”, ha conclòs.
Notícies relacionades
Obras mur capcer LLotja València
El mur capcer nord de la Llotja ja està reparat


• Mur capcer nord de la LLotja
19/05/2025
- Les obres d'esta estructura, en què es recolza la coberta del saló columnari, s'han executat amb un pressupost de 36.422,21 euros
- El regidor José Luis Moreno informa d'esta intervenció que “ha permés sanejar i reforçar part de l'estructura d'este BIC, Patrimoni de la Humanitat”
Els treballs de reparació del mur capcer nord de la Llotja, el mur superior en el qual es recolza la coberta del saló columnari d'este monument, han conclòs. S'han dut a terme, amb un pressupost de 36.422,21 euros, per a pal·liar els desperfectes causats per un despreniment de part dels elements de pedra d'alabastre que forma esta estructura.
Així ho ha anunciat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, en donar compte de l'acta de recepció d'estes obres que han permés sanejar i reforçar este mur mitger.
El regidor ha detallat que “per a la reparació d'este mur capcer s'han substituït les plaques d'alabastre despreses de l'estructura; s'han desmuntat i retirat les restes i s'ha sanejat tota la zona”. “Així mateix, s'ha reforçat l'estructura mitjançant perfils d'acer inoxidable; i s'han col·locat noves plaques d'alabastre i vidre i perfil decoratiu pla d'acer inoxidable, ha afegit.
“Esta intervenció se suma a altres actuacions impulsades per l'Ajuntament de València per a protegir i fer valdre la Llotja que és un Bé d’Interés Cultural (BIC), declarat Patrimoni de la Humanitat” ha ressaltat José Luis Moreno, després de recordar que, en 2023 també es va realitzar una altra reparació en el mur capcer sud d'este edifici, que va resultar danyat a causa d'un temporal el juny de 2022. A més, l'any passat es van restaurar les merlets de la Torre amb un pressupost de 47.790,28 euros (IVA inclòs).
Per descomptat, “totes estes actuacions s'han realitzat amb autorització de la Conselleria de Cultura i amb empreses especialitzades en restauració de monuments o sota supervisió de tècnics especialitzats en restauració”, ha conclòs l'edil.
Recursos multimèdia
Notícies relacionades
Presó de dones de València, Bé Rellevància Local
La Presó de Dones de València ja és Bé de Rellevància Local de la ciutat


• Antiga Presó de Dones
19/05/2025
- L'antiga presó, situada al passeig de la Petxina, va ser construïda entre 1922 i 1925 i va albergar la població reclusa femenina fins a 1991
- El complex allotja en l'actualitat l’escola pública 9 d’Octubre, que disposa de tres aules d'educació infantil i sis d'educació primària
La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València quedarà assabentada en la reunió d’este dimecres de l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat pel qual s’aprova definitivament la modificació del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de València per a la inscripció de l’antiga Presó de Dones com a Bé de Rellevància Local (BRL) de la ciutat en la categoria de Lloc Històric d’Interés Local.
Amb este pas, l’Ajuntament de València completa la protecció patrimonial de l’antic recinte carcerari, que hui en dia és l’escola pública “9 d’Octubre”.
L'antiga presó de dones de València és un complex arquitectònic format per tres edificis que ocupen una parcel·la situada al barri de Nou Moles, al districte de l’Olivereta, entre el carrer de Torres, el passeig de la Petxina, el carrer de les Patriques i el carrer de la Democràcia.
L'immoble va ser construït entre els anys 1922 i 1925, segons projecte de l'arquitecte de la Direcció General de Presons, Vicente Agustí Elguero, i sota la direcció conjunta de l'arquitecte municipal de València, Eugenio López Aracil. El complex va complir funcions de presó fins que, l'any 1991, la població reclosa va ser traslladada a l'establiment penitenciari de Picassent. Posteriorment, va ser remodelada per allotjar l’escola “9 d’Octubre”, que disposa de tres classes d'educació infantil i sis d'educació primària.
Valors històrics, artístics i arquitectònics
El cos principal de l'antic complex carcerari allotjava en el seu dia les dependències administratives, els locutoris i les estances destinades al personal. El segon edifici, de transició, és un bloc compacte de planta rectangular on es trobaven alguns servicis auxiliars i que quedava flanquejat per dos patis mentre que el tercer edifici, amb una planta en forma de “T” molt característica, allotjava la zona de reclusió pròpiament dita.
Segons detallen els informes tècnics municipals, l'antiga presó reuneix valors suficients per al reconeixement com a Bé de Rellevància Local de la ciutat ja que conjumina valors històrics, artístics i arquitectònics i, alhora, és un edifici vinculat estretament amb la memòria democràtica de la ciutat. A més, la séquia de Rovella, que discorre pel subsol, ja disposa d’un grau de protecció de BRL.
Estilísticament, l’edifici respon a l’historicisme modernista de caràcter medievalista que s’emprava habitualment a primeries del segle XIX. La composició de la frontera del edifici, que recau al passeig de la Petxina, és simètrica i clàssica. La planta baixa fa de rodapeu i la planta alta disposa de finestrals alts rematats amb arcs rebaixats de rajola.
L’antiga presó de dones forma part del conjunt de construccions singulars que, una vegada enderrocades les muralles de la ciutat, van conformar el perfil de la marginal dreta del riu juntament amb l’antiga Presó Model, l’Escorxador, el Jardí Botànic, la Casa de la Caritat, les Torres de Serrans, l’església del Temple i el convent de Sant Doménech.
Amb l’actuació de la Comissió d’Urbanisme d’este dimecres, l’Ajuntament tanca el procediment encetat al seu dia per la Comissió municipal de Desenrotllament i Renovació Urbana, Vivenda i Mobilitat que, en sessió celebrada el 27 de gener de 2020, va acordar incrementar la protecció de l'edifici de l'antiga presó de dones.
Notícies relacionades
Toma de posesión comisario jefe PLV
València lidera el descens de la delinqüència de les grans ciutats d'Espanya, els delictes baixen un 11,3 % a la ciutat


• El Saló de Cristall ha acollit l'acte de presa de possessió del nou comissari principal cap de la PLV
19/05/2025
- La criminalitat convencional baixa quatre vegades més a València que la mitjana a Espanya (-3,2 %) i quasi dos vegades que la Comunitat Valenciana (- 7,4 %)
- El descens de la delinqüència a la ciutat doblega als descensos de Madrid i Barcelona on baixen -6,5 % i 6,4 %, respectivament
- L'alcaldessa de València afirma que este descens “coincidix amb la incorporació de més de 200 nous agents a la Policia Local fa uns mesos que ja patrullen els carrers de la ciutat”
- Estos nous agents han permés la implantació de la policia de barri
- Catalá també destaca la seguretat “com una de les principals prioritats” així com “l'impuls de la innovació tecnològica” en esta àrea
- Així mateix enumera accions que apliquen la intel·ligència artificial com un bot contra la violència de gènere i un projecte europeu per a la gestió de catàstrofes i protecció d'espais naturals i urbans
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha destacat que la ciutat “lidera el descens de la delinqüència de les grans capitals d'Espanya, ja que els delictes han baixat un 11,3 % en el primer trimestre de l'any respecte a 2024, enfront del descens de la mitjana nacional d'un 3,2 % i quasi el doble que la Comunitat Valenciana, on baixen un 7,4 %”. En el còmput total d'actes delictius, on s'inclouen els ciberdelictes, la ciutat llança també una baixada d'un 9,5 %. Estos resultats són fruit del treball realitzat per la Policia Local al costat de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
A més, el descens de la delinqüència a València doblega els de Madrid i Barcelona, on la baixada és d'un 6,4 % i supera en 10 punts el descens de ciutats espanyoles com Saragossa (-0,5 %) o Bilbao (-7,1 %).
Un dels delictes que més preocupa els ciutadans són els furts i els robatoris en domicilis, comerços i hostaleria. En els tres casos s'han registrat importants descensos en el primer trimestre de 2025. Baixen un -21,2 % els robatoris amb violència i intimidació i un -7,5 % els furts.
També descendix un -35,9 % els robatoris amb força en domicilis i establiments comercials. Els robatoris amb força en les vivendes es reduïxen un -36,3 % i el tràfic de drogues també baixa un -16,4 %. Baixen un 85,7 % els homicidis comesos a la ciutat, un només enfront dels set del trimestre passat.
Així ho ha manifestat Catalá durant la presa de possessió del nou comissari principal cap de la Policia Local de València, Ángel Albendín Ariza, a la qual han assistit també el regidor de Seguretat, Mobilitat i Espai Públic, Jesús Carbonell, el coordinador de Seguretat i Emergències, José Vicente Herrera, així com representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat com la Policia Nacional, Autonòmica, la Guàrdia Civil, la UME i comandaments de la Policia Local i membres de la corporació, entre altres.
En el seu discurs, la primera edil ha destacat la seguretat com “una de les apostes principals d'este equip de govern des de l'inici de la legislatura, fa menys de dos anys, és a dir, fer de València una ciutat més segura i este descens coincidix amb la incorporació de més de 207 nous agents a la Policia Local fa uns mesos que ja patrullen els carrers de la ciutat”.
En este sentit, María José Catalá ha afirmat que amb ells “fem un pas de gegant per a completar el mapa de la policia de barri, una de les peticions més demandes pels nostres veïns i veïnes, i per al nostre objectiu que és la seguretat a peu de carrer” i ha enumerat assoliments que han millorat la seguretat com “la creació de la USAP, la col·locació de càmeres de seguretat i la intensificació de la presència policial en els punts més conflictes”.
L'alcaldessa també ha remarcat l'impuls de la innovació tecnològica al servici de la seguretat ciutadana “com una altra de les prioritats de l'Ajuntament, un àmbit en el qual la Policia Local de València ja és pionera”. Per això, i davant nous reptes com la dana, que “ens va ensenyar que la preparació i l'anticipació són indispensables per a fer front a qualsevol emergència”, l'alcaldessa ha assenyalat els avanços del consistori en l'aplicació de la intel·ligència artificial en iniciatives com “els bessons digitals, un bot contra la violència de gènere i un projecte europeu per a la gestió de catàstrofes i protecció d'espais naturals i urbans”.
Una ‘presa de possessió operativa’ per l'apagada
Durant l'acte, l'alcaldessa ha recordat el context d'emergència causat per l'apagada del 28 d'abril en el qual Ángel Albendín va assumir la seua nova responsabilitat, fet que ha qualificat de “una presa de possessió operativa” en la qual “no va haver-hi discursos ni cerimònies, sol treball”. “Va assumir el seu treball al capdavant dels 1.700 agents amb la serenitat i l'eficàcia que donen l'experiència, la trajectòria i el coneixement de la ciutat a la qual servix i del Cos al qual pertany”, ha subratllat.
La primera edil ha qualificat la trajectòria d'Albendín d'“exemplar” que està “fonamentada en la formació, el rigor, la innovació i el servici públic i que combina coneixement tècnic, visió estratègica i una clara vocació pel servici públic”. A més, Catalá ha destacat que “està especialitzat en dos àrees essencials per a dissenyar la policia del futur: les tecnologies de la informació i comunicació i el grup de Projectes Europeus, la creació dels quals va liderar”.
D'altra banda, l'alcaldessa de València ha dedicat unes paraules a José Vicente Herrera, anterior comissari cap, en les quals li ha agraït el seu “compromís i lliurament a la ciutat”, ha destacat la seua labor com a “exemple de professionalitat” i ha esmentat moments complicats com “la dana o l'incendi de *Campanar en els quals la Policia Local de València va estar a l'altura”.
“El teu defensa d'una policia equipada i preparada per a emergències, així com la teua aposta per la formació i la modernització, han deixat una petjada inesborrable en el Cos i a la nostra ciutat. Moltes gràcies per la teua dedicació i per haver fet de València un lloc més segur”, ha manifestat Catalá.
Per part seua, Ángel Albendín, després d'agrair a la seua família, amics i companys per ser “fonamentals” en la seua vida i als quals també “els pertany este assoliment”, ha assenyalat que “el gran repte d'este càrrec i de la Policia Local és mantindre un ambient de seguretat i llibertat que permeten gaudir de la qualitat de vida que té València i que li fan estar entre les millors ciutats del món per a viure”.
Per això, Albendín ha destacat la labor diària duta a terme per tots els agents “per a dotar de seguretat a la ciutat” i a la qual ha qualificat de “constant”. Així mateix, ha apostat per “continuar buscant l'excel·lència i impulsar una policia innovadora, que use les últimes tecnologies per a previndre amenaces, conflictes i delictes i que s'adapte d'una forma eficient i ràpida a la demanda ciutadana i fer un pas més enllà del model de la policia preventiva al de la policia prospectiva, on la intel·ligència artificial presa un paper rellevant per a detectar amenaces i conflictes abans que emergisquen perquè l'èxit no està a detindre al delinqüent sinó en què no es cometa el delicte”.
Recursos multimèdia
Notícies relacionades
Subvencions per a entitats d'acció social
L'Ajuntament oferix 1,2 milions d'euros per al desenvolupament de 100 projectes d'inclusió social


• Les entitats que executen tasques socials poden sol·licitar esta ajuda fins a l'11 de juny
18/05/2025
- El BOP ja ha publicat la convocatòria de subvencions municipals per a projectes d'intervenció en l'àmbit de l'acció social
- El termini per a sol·licitar estes ajudes romandrà obert fins al dimecres 11 de juny
El termini per a sol·licitar les ajudes municipals convocades per al desenvolupament de projectes d'inclusió social acabarà el dimecres 11 de juny. Esta convocatòria de subvencions, publicada en el Butlletí Oficial de la Província (BOP), va dirigida a entitats sense ànim de lucre que desenrotllen un treball social a la ciutat de València.
En total, l'Ajuntament ha reservat 1,2 milions d'euros (1.232.945,89 euros) per a finançar fins a 100 iniciatives impulsades per associacions i organitzacions que completen l'atenció dels servicis socials municipals.
De fet, l'objecte d'esta convocatòria és finançar projectes d'interés social i caràcter comunitari i col·laboratiu per a optimitzar i coordinar els recursos existents a la ciutat per a atendre, per exemple, a persones i col·lectius amb discapacitat. També es tindrà en compte aquelles iniciatives desenrotllades per a cobrir necessitats de les famílies i la infància o pal·liar i evitar situacions d'exclusió social, addiccions, discriminacions de gènere així com per a afavorir la diversitat cultural.
Tots els projectes subvencionats tindrà una “important” incidència en els Servicis Socials Municipals, ja que podran derivar en les seues intervencions i itineraris d'inserció sociolaboral a persones usuàries en situació de necessitat, risc o vulnerabilitat social.
Notícies relacionades
Campanya bo comerç VLC 2025 València
L'Ajuntament sortejarà 21.838 bons comerç de 100 euros entre la ciutadania per a reactivar l'economia local


• Els ‘bons comerç VLC’ se sortejaran entre els inscrits de l'1 al 12 de juliol.
18/05/2025
- La Corporació i la Cambra de Comerç firmen un nou conveni, dotat amb 1,3 milions d'euros, després de l'èxit d'edicions anteriors i per a impulsar també la recuperació del comerç de proximitat afectat per la dana
- Els bons tenen un valor nominal de 100 euros i tindran un cost de 50 euros, ja que són subvencionats al 50% per l'Ajuntament de València
- Els ‘bons comerç VLC’ se sortejaran entre els inscrits entre l'1 i el 12 de juliol i podran usar-se de l'1 d'octubre al 30 de novembre en tota la ciutat
- La Delegació de Comerç i Mercats ha reservat 400 bons per a l'adquisició per persones majors de 65 anys de manera presencial
L'Ajuntament de València ha destinat un total d'1,3 milions d'euros per a la tradicional campanya del bo comerç, que preveu la distribució entre la ciutadania d'un total de 22.238 targetes de prepagament per un valor nominal de 100 euros. Hi ha un contingent reservat de 400 vals per a la seua adquisició per persones majors, per la qual cosa els 21.838 seran sortejats entre totes aquelles persones que s'inscriguen entre l'1 i el 12 de juliol de 2025. El bo comerç té un cost de 50 euros, ja que el 50% de l'import és subvencionat per l'Ajuntament.
El regidor delegat de Comerç i Mercats, Santiago Ballester, ha destacat que els objectius de la campanya són “promocionar el comerç local, dinamitzar el teixit comercial de la ciutat de València, a més d'incentivar i impulsar les compres” en els comerços adherits a la campanya ‘Bons Comerç VLC’. Ballester ha recordat que esta actuació municipal està destinada igualment “a impulsar l'activitat econòmica del comerç de proximitat afectat per la dana”.
El regidor ha afirmat que “l'Ajuntament és conscient que el comerç de proximitat té una gran importància com a motor econòmic i social de la ciutat, ja que contribuïx a la consolidació d'un teixit sectorial sòlid, capaç de crear ocupació i s'ha configurat com un dels eixos del desenrotllament local i dinamisme urbà de la ciutat”.
La Junta de Govern Local ha autoritzat un gasto d'1.298.499,00 euros per a l'emissió dels ‘bons comerç VLC’, que podran canviar-se en botigues de tots els barris de la ciutat. D'este import, 1.111.900,00 euros estan destinats a la subvenció directa dels vals, mentre que els 186.599,00 euros serviran per a sufragar els gastos de gestió. Com en edicions anteriors, l'Ajuntament de València firmarà un conveni amb la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació de València per a regular esta acció municipal. Els servicis municipals entenen que la Cambra és l'entitat idònia, donat el decisiu paper que ve exercint en la defensa, informació i assessorament de les pimes i persones autònomes de la ciutat.
Èxit de campanyes anteriors
La campanya de promoció 'Bons al Comerç VLC 2025' engloba tots els barris i pedanies de la ciutat. Tal com va acordar la Junta de Govern Local, esta actuació municipal es repetix “davant l'èxit de les campanyes realitzades durant els anys 2021, 2022, 2023 i 2024 amb la finalitat d'incentivar el consum i l'activitat econòmica, que va patir un inevitable retrocés a conseqüència de la pandèmia ocasionada pel COVID-19, les successives crisis econòmiques i en este any 2025, s'ha de tindre en compte també, lamentablement, la catàstrofe ocasionada el dia 29 d'octubre de 2024, per la dana que va causar nombrosíssims danys, tant personals com materials”.
Enguany se sortejaran 21.838 bons per un valor nominal de 100 euros i un cost de 50 euros i poden adherir-se, a partir de juliol, comerços d'alimentació al detall (excepte estancs); venda al detall de productes industrials (excepte gasolineres i farmàcies); mercats ambulants; així com parades dels mercats municipals i locals que presten servicis personals, radicats en qualsevol punt del terme municipal de València.
Inscripció en el sorteig
Per a participar en el sorteig és necessari inscriure's de manera correcta, entre l'1 i el 12 de juliol de 2025, en la web de la campanya www.bonocomerciovlc.com. Després del sorteig, els 21.838 compradors als quals li haja correspost un bo rebran en el seu correu electrònic un codi de compra vinculat al seu DNI/NIE i un termini tancat de 72 hores, que computaran des de moment de la recepció del mail, per a l'adquisició efectiva del bo de manera en línia. La targeta de prepagament podrà ser arreplegada en l'oficina de Caixa Popular assignada a partir de l'1 de setembre i fins al 25 de novembre de 2025. Les bases indiquen que el màxim de compra per persona és d'un bo.
Si en este termini no es realitzara la compra en línia del bo a través de la web, s'entendrà que el consumidor no està interessat i passarà a oferir-se a la llista d'espera i així successivament fins a la venda de l'últim bo.
400 bons reservats per a persones majors
L'Ajuntament ha reservat un contingent de 400 bons per a l'adquisició per les persones majors de 65 anys, les quals podran acudir físicament, fins a fi d'existències, entre l'1 i el 30 de setembre de 2025 als servicis que la Cambra de València (Poeta Querol, 15) posarà a la seua disposició en horari de 9 a 13 hores.
El termini establit per al bescanvi en els establiments adherits abastarà, en tots els casos, de l'1 d'octubre fins al 30 de novembre de 2025. El bo pot usar-se en diverses compres fins a esgotar el saldo. Si l'import de la compra en l'establiment excedira de l'import del bo adquirit, s'haurà d'abonar l'excés mitjançant qualsevol mètode de pagament admés pel comerç
Campanya prèvia en la Malva-rosa
Cal recordar que l'Ajuntament de València ha destinat 300.000 euros a una campanya específica del bo comerç que es llançarà en la Malva-rosa. Des de la Delegació de Comerç i Mercats s'ha previst una promoció específica per al comerç minorista d'este barri dels Poblats Marírims, amb l'objectiu de reactivar l'economia de la zona després de l'execució de diverses obres urbanes per l'Ajuntament de València, la qual cosa ha ocasionat un minvament d'ingressos en els comerços.
En este cas, l'Ajuntament té previst emetre 5.115 bons per a usar exclusivament en el barri per un valor nominal de 100 euros i un cost al consumidor de 50 euros. La venda s'iniciarà a través de la web www.bonocompramalvarrosa.com el 19 de maig i finalitzarà el 12 de juny de 2025. Els bons podran ser adquirits per qualsevol ciutadà major de 16 anys fins a fi d'existències. Dels 5.115 habilitats es reservaran 150 per a majors de 65 anys, que podran adquirir-los de manera presencial. Les bases indiquen que el màxim de compra per persona és d'un bo. El termini establit de bescanvi en els comerços de la Malva-rosa és del 24 de maig al 31 de juliol de 2025.
Notícies relacionades
Subvención municipal Festival València Negra
L’Ajuntament atorga una subvenció a l’Associació València Negra per a la celebració del festival de literatura policíaca


• Cartell del festival
16/05/2025
- El festival València Negra celebra enguany la tretzena edició
La Junta de Govern Local ha aprovat atorgar una subvenció de 30.000 euros a l’Associació València Negra per a la celebració del Festival València Negra 2025, un esdeveniment cultural al voltant de la literatura policíaca que va ja per la tretzena edició.
El Festival València Negra és un festival de caràcter internacional que reuneix cada any a València desenes de creadors, majoritàriament escriptors, però també actors, músics, dibuixants o fotògrafs, entre d’altres. La proposta cultural gira al voltant de la literatura però també entronca amb d’altres disciplines com el cine, el teatre, la música, el còmic, la fotografia o la gastronomia. Les biblioteques municipals de València participen en el festival i acullen algunes de les activitats.
D’altra banda, l’equip de govern ha aprovat la composició de la comissió avaluadora que valorarà i concedirà les subvencions econòmiques a les programacions i els projectes culturals de l’any 2025 a la ciutat de València. La comissió avaluadora estarà integrada pel regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, que actuarà com a president; el secretari general de l’Ajuntament de València, que actuarà com a secretari; els caps de servici d’Ordenació i Planificació del Comerç i de Recursos Culturals i la cap de secció de Recursos Culturals, que actuaran com a vocals.
Notícies relacionades
Subvención municipal Periscopio València 2025
El govern local fomenta l'intercanvi d'experiències entre professionals del món de la cultura


• El Palau de la Música albergó la pasada edición de Periscopi València
16/05/2025
- El govern local concedix una subvenció de 45.000 euros a la Fundación Contemporánea per al desenvolupament de “Periscopi València 2025”
La Junta de Govern Local ha decidit destinar 45.000 euros per a donar suport a la celebració de “Periscopi València 2025”, una trobada que es convoca anualment a la ciutat per a fomentar la formació i l'intercanvi d'experiències entre professionals del món cultural amb la finalitat d'enfortir este sector.
Concretament, l'Ajuntament subvencionarà a l'entitat Fundación Contemporánea, impulsora d'esta cita que reunirà a València a responsables de diferents projectes culturals per a compartir el seu treball, identificar oportunitats i necessitats del sector.
Segons la proposta d'acord, presentada pel Servici d'Acció Cultural, es tracta d'una iniciativa, promoguda per la iniciativa privada, per a promocionar i donar visibilitat al sector cultural, que compta amb el suport municipal.
Esta subvenció serà compatible amb altres obtingudes procedents de qualsevol altra administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, sempre que la suma de totes elles no supere el cost de les activitats a finançar.
Cal recordar que la passada edició de “Periscopi València” es va celebrar en el Palau de la Música els dies 20 i 21 de novembre de 2024 i en esta trobada el sector cultural va debatre a València sobre les connexions entre cultura i salut.
Notícies relacionades
Beca catalogación fondos Hemeroteca y Biblioteca Histórica
València convocarà una beca per a catalogar i informatitzar els fons de la Biblioteca Històrica i de l'Hemeroteca municipals


• La beca està dotada amb 11.400 euros i 12 mesos de duració
16/05/2025
- Es tracta de la XXII edició d'esta beca, dotada amb 11.400 euros i 12 mesos de duració
- L'objectiu és oferir formació pràctica a les persones titulades en la preservació dels fons antics i moderns
La Junta de Govern Local (JGL) ha aprovat convocar, després de moció presentada per la Regidoria d'Acció Cultural, la XXII Edició de la Beca de Catalogació i Informatització dels Fons de la Biblioteca Històrica Municipal i de l'Hemeroteca Municipal.
L'objecte d'esta beca, l'import de la qual ascendix a 11.400 euros, és finançar la formació pràctica de les persones titulades universitàries en les activitats pròpies de la Biblioteca Històrica i l'Hemeroteca Municipal de València. Entre elles, destaquen les de preservació dels fons antics i moderns que allí es conserven, donada la seua importància i quantia.
Esta beca, que es concedirà per concurrència competitiva, tindrà una duració de dotze mesos i amb una dotació de 950 euros mensuals fins a aconseguir l'import global màxim abans assenyalat. Així mateix, és compatible amb altres subvencions, ajudes, premis, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat.
Per a l'obtenció de la Beca, les persones aspirants hauran de comptar amb el Grau en Informació i Documentació o de la Llicenciatura en Documentació, o tindre una llicenciatura en humanitats i haver cursat a més el Màster de Patrimoni Bibliogràfic i Documental i, a més, no haver sigut adjudicatària amb anterioritat.
El termini per a la presentació de les sol·licituds, amb un màxim d'una per persona física, serà de 20 dies naturals a comptar des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província (BOP).
Les sol·licituds es presentaran preferentment mitjançant instància electrònica el model normalitzat de la qual figura en la Seu Electrònica (situada en la web www.valencia.es) acompanyada de la documentació requerida. També es podran presentar presencialment en els diferents Registres Generals d'Entrada de l'Ajuntament de València, o en qualsevol dels Registres o Oficines previstos en l'art. 16 i següents de la Llei 39/2015.
Entre els criteris de valoració destaquen l'expedient acadèmic, la realització de cursets, màsters i altres activitats especialitzades en biblioteconomia i documentació, així com qualsevol altre mèrit relacionat amb la matèria objecte de la present convocatòria.
Notícies relacionades
Nomenament gerència Universitat Popular València
María del Carmen Ortí es fa càrrec de la gerència de la Universitat Popular de València


• La Universitat Popular és un organisme autònom de l'Ajuntament de València.
16/05/2025
- La Junta de Govern Local ha nomenat este divendres a la nova responsable de l'organisme autònom municipal, que ha exercit de subdirectora general de Planificació Educativa i Centres Privats i Concertats de la Generalitat
- Ortí Ferre ha sigut triada a proposta de la regidoria per la seua "experiència, habilitats i sòlida trajectòria professional en l'àmbit de l'educació"
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha nomenat este divendres a María del Carmen Ortí Ferre com a nova directora gerent de la Universitat Popular, a proposta de la Regidoria Delegada d'Educació. Ortí Ferre es fa càrrec de la direcció de l'organisme autònom municipal després del cessament de l'anterior responsable el passat 9 de maig. Tal com detalla l'acord de l'òrgan col·legiat, "la seua sòlida trajectòria professional en l'àmbit de l'educació la convertixen en una candidata ideal per a este lloc". La Junta de Govern Local ha destacat igualment les seues habilitats i la seua experiència.
Fins a este moment, María del Carmen Ortí exercia el càrrec de subdirectora general de Planificació Educativa i Centres Privats i Concertats de la Generalitat des que fora nomenada el maig de 2024 pel conseller d'Educació, Universitats i Ocupació. En esta conselleria, la nova gerent de la Universitat Popular ha exercit diverses funcions com a inspectora d'Educació, directora del Centre de Formació del Professorat (Cefire) de Torrent, i professora. Ortí Ferre és funcionària de carrera del cos d'inspecció d'educació de la Generalitat, diplomada en Ciències de l'Educació per la Universitat de València i llicenciada en Psicopedagogia per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Notícies relacionades
Aprobades bases concurs Ruta escultures personatges literaris i cinematogràfics
L'Ajuntament aprova les bases de la primera convocatòria de la ruta escultòrica de personatges literaris i cinematogràfics de la ciutat de València


• La ruta, amb els personantges cinematogràfics
16/05/2025
- Amb un pressupost màxim de 145.000 euros en esta primera convocatòria, es tracta del concurs artístic més important, per dotació econòmica, dels realitzat fins ara des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament
- El projecte preveu la creació d'un circuit d'escultures, en bronze i a mida natural, de personatges de pel·lícules i obres literàries ambientades a la ciutat. Estes tindran codis QR amb tota la informació sobre cada obra
- Els personatges d’esta primera fase són Doña Manuela i el niño aragonés, els dos de la novel·la Arròs i Tartana, de Blasco Ibáñez, i Mortadelo i Filemón, del film La gran aventura de Mortadelo i Filemón, de Javier Fesser
- El termini de presentació de sol·licituds de participació, individualment o en equip, serà de 15 dies naturals a partir de la publicació de la convocatòria en la web de l'ajuntament
La Junta de Govern Local ha aprovat les bases del concurs artístic, amb intervenció de jurat, per a la concepció, producció i instal·lació de les tres primeres peces escultòriques de la ruta de personatges literaris i cinematogràfics de la ciutat de València. L'Ajuntament de València enceta així el procés d'elecció de l'artista o artistes que s'encarregaran de donar forma a esta iniciativa. Amb un pressupost màxim de 145.000 euros per a esta primera convocatòria, es tracta del concurs artístic més important, per dotació econòmica, dels realitzat fins ara per la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals.
Tal com ha explicat el regidor responsable de l'àrea, José Luis Moreno, “al llarg dels segles, València ha sigut teló de fons de nombroses pel·lícules i obres literàries, i ha inspirat no pocs escriptors i cineastes, els qui han immortalitzat la nostra ciutat en les seues obres i han contribuït a popularitzar-la en l'imaginari col·lectiu. Amb l'objectiu de reivindicar València com a escenari de ficció, des de l'actual Govern municipal hem promogut la creació d'una ruta escultòrica per tal de representar alguns dels personatges més emblemàtics de la literatura i del setè art vinculats amb la nostra ciutat i de retre homenatge als autors que els van il·luminar”.
“Amb esta iniciativa –ha afegit l'edil- busquem, a més, incentivar la creació artística i fomentar la participació d'artistes en la revaloració del nostre patrimoni cultural”. El projecte preveu la creació d'un circuit d'escultures a mida natural de personatges de pel·lícules i d'obres literàries ambientades a la ciutat de València. Les estàtues, en bronze i de caràcter figuratiu, se situaran en els llocs on transcorren les històries, i comptaran amb codis QR per a accedir a tota la informació de cada una d'elles. La idea és que estes s'integren en el paisatge urbà i en la vida quotidiana de la ciutat, i conviden residents i visitants a descobrir-los en cada context original.
Els personatges seleccionats per a esta primera fase són Doña Manuela i el niño aragonés, els dos de la novel·la Arròs i Tartana (1894), de Vicente Blasco Ibáñez, i Mortadelo i Filemón, de la pel·lícula La gran aventura de Mortadelo i Filemón (2003), de Javier Fesser. Les dos primeres s'instal·laran a la plaça del Mercat, mentres que els personatges creats pel dibuixant Francisco Ibáñez se situaran als voltants del carrer de d’Alt, al barri del Carmen i a pocs metres tant del futur Centre del Còmic de València, que impulsa igualment la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, com de l'edifici de vivendes que va ser ambientat en la pel·lícula com si fós el de les conegudes vinyetes de còmic 13 Rue del Percebe.
Requisits de participació i primera fase del concurs
D'acord amb les bases del concurs, este constarà de dos fases: una preselecció oberta a tots els i les artistes interessats, i una segona fase a la qual accediran únicament les cinc propostes que obtinguen major puntuació. De les persones finalistes es seleccionarà la guanyadora, que serà responsable de realitzar les obres citades. Es podrà seleccionar bé un únic artista per a totes les escultures o bé un per a les dos escultures de la ruta literària i un altre per al grup escultòric de la ruta cinematogràfica.
El concurs està obert a la participació individual o en equip, d'artistes que acrediten experiència en l'àmbit de l'escultura, sense restriccions de nacionalitat o residència. El jurat valorarà positivament el coneixement per part de les persones que opten a la convocatòria del context cultural valencià, especialment pel que fa al patrimoni literari, històric i artístic, atés que la proposta ha d'integrar-se en la identitat cultural de la ciutat i contribuir a la difusió de les figures literàries i cinematogràfiques.
Les propostes es formalitzaran únicament a través de la seu electrònica de l'Ajuntament de València mitjançant el tràmit de “Sol·licituds no catalogades” en el següent enllaç: https://sede.valencia.es/sede/registro/procedimiento/nc.nc.10, i s'haurà d'indicar de manera clara: “Sol·licitud de participació en el concurs de selecció d'artista per a la ruta literària i cinematogràfica”. El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies naturals, comptats a partir de l'endemà de publicació de la convocatòria al web municipal.
En concloure el termini de presentació de sol·licituds, es publicarà al web municipal el llistat provisional amb persones admeses, i s'obrirà un termini de deu dies per a esmenar les sol·licituds incompletes, aportar la documentació que no s'haja presentat correctament o que no conste, tal com es descriu en les bases. Un ana vegada acabat el termini d'esmenes, es publicarà en la mateixa web el llistat definitiu de persones admeses a la preselecció.
Les persones interessades hauran d'adjuntar a la instància de sol·licitud de participació un curriculum vitae on es detallen els antecedents professionals i artístics, incloent-hi la formació i experiència en l'àmbit de l'escultura (amb una extensió màxima de 2 pàgines). Així mateix, s'aportarà un book de treballs anteriors, amb imatges i descripcions d'almenys tres obres escultòriques realitzades prèviament, preferiblement de caràcter públic (30 pàgines màxim); i una memòria justificativa de la idoneïtat per a realitzar en encàrrec (2 pàgines màxim).
Un jurat independent avaluarà les propostes rebudes en la fase de preselecció d'acord amb els següents criteris: formació acadèmica o tècnica (fins a 20 punts), experiència demostrable en projectes d'escultura pública (fins a 40 punts) i idoneïtat de l'artista per a realitzar l'encàrrec, segons el treballs que haja realitzat prèviament i la seua carta de motivació (fins a 40 punts). D'entre totes les candidatures, se seleccionaran cinc finalistes, que seran els que passen a la següent i última fase del concurs.
Segona fase i decisió del jurat
Els artistes finalistes hauran de presentar un esbós en foli A4 sobre l'escultura del personatge del Niño aragonés de la novel·la Arròs i tartana, de Vicente Blasco Ibáñez, i/o un esbós del grup escultòric Mortadelo i Filemón. El termini de presentació d'estos esbossos serà de 15 dies naturals des de la publicació en la web dels cinc finalistes preseleccionats. Estos es podran presentar a un o als dos encàrrecs, i rebran una retribució de 250 euros per l'elaboració de cada esbós.
Les propostes seran analitzades pel jurat, que triarà una o dos persones entre les seleccionades. La decisisó serà inapel·lable i es basarà en els següents criteris: qualitat tècnica (fins a 40 punts, on s'avaluarà la destresa en el disseny i la factibilitat de l'execució); la fidelitat de l'esbós al personatge literari i/o cinematogràfic i adequació a l'essència de la novel·la o pel·lícula (40 punts); i la integració en l'entorn urbà (fins a 20 punts, on es valorarà com l'obra dialoga amb l'espai on serà instal·lada).
El jurat comptarà amb la participació del regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, o persona en qui delegue, juntament amb personal tècnic del Servici de Patrimoni Històric i Artístic de l'Ajuntament, del Museu de Belles Arts de València i de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV). A més, formaran part del jurat el filòleg i escriptor Francisco López Porcal, autor de la ruta literària, i el periodista Carlos Aimeur Urios, autor de la ruta cinematogràfica.
Este jurat decidirà quin artista o equip d'artistes realitza les dos escultures i el grup escultòric que contempla el concurs. El jurat podrà declarar desert el concurs si cap proposta aconseguix els criteris mínims de qualitat. El pressupost total màxim per a esta primera convocatòria és de 145.000 euros (impostos inclosos): 65.000 euros per al grup escultòric de la ruta cinematogràfica (Mortadelo i Filemón) i 80.000 euros per als dos personatges literaris de Vicente Blasco Ibáñez (40.000 per escultura).