S'està cercant, espereu....

La ciutat | Ajuntament de València - València

La ciutat

I

València és un municipi i una ciutat d'Espanya, capital de la província homònima i de la Comunitat Valenciana. Anteriorment, València va ser també capital de l'extinta comarca de l'Horta de València, comarca que en 1989 es va disgregar per a formar les comarques de l'Horta Nord, Horta Sud, Horta Oest i ciutat de València, quedant així constituïda com l'única ciutat-comarca de la Comunitat Valenciana.

 

Amb una població de 801.545 habitants a 1 de gener de 2020, és el centre d'una àrea metropolitana que sobrepassa el milió i mig. Representa el 15,9% de la població de la Comunitat Valenciana i és, per grandària demogràfica, la tercera ciutat d'Espanya després de Madrid i Barcelona.


Situació

La ciutat està situada a la vora del riu Túria, en la costa llevantina de la península ibèrica, just en el centre del golf de València, encara que en el moment que els romans la van fundar, es trobava en una illa fluvial del Túria, a uns quatre quilòmetres de distància del mar. A uns deu quilòmetres al sud de la ciutat es troba l'Albufera de València, la qual és propietat de l'Ajuntament de València des de 1911 quan la va comprar a la Corona d'Espanya per 1.072.980,41 pessetes. L'albufera és un dels llacs més grans d'Espanya, ja que té prop de 2100 hectàrees de superfície, a les quals cal afegir una extensió de 14.100 hectàrees de marjal dedicades al cultiu de l'arròs. A causa del seu valor cultural, històric i ecològic, este paratge natural va ser el primer parc natural que va declarar la Generalitat Valenciana, en 1986.


Festes

A causa de la seua llarga història, aquesta és una ciutat amb innombrables festes i tradicions, entre les quals calen destacar les Falles, les quals van ser declarades com a festes d'interés turístic internacional el 25 de gener de 1965 i Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2016, i el Tribunal de les Aigües, també declarat en 2009 com a Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat. A més d'això, València celebra la seua Setmana Santa Marinera, una històrica processó del Corpus i la Fira de València, al juliol.

 

Ha sigut, escenari de diversos esdeveniments mundials que han contribuït a configurar la ciutat i donar-li projecció internacional, com han sigut l'Exposició Regional de 1909, la 32a i la 33a Copa Amèrica de vela, el Gran Premi d'Europa de Fórmula 1, el Open 500 de tennis, i el Global Champions Tour d'Hípica.