Presó de dones de València, Bé Rellevància Local - València
La Presó de Dones de València ja és Bé de Rellevància Local de la ciutat


• Antiga Presó de Dones
19/05/2025
- L'antiga presó, situada al passeig de la Petxina, va ser construïda entre 1922 i 1925 i va albergar la població reclusa femenina fins a 1991
- El complex allotja en l'actualitat l’escola pública 9 d’Octubre, que disposa de tres aules d'educació infantil i sis d'educació primària
La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València quedarà assabentada en la reunió d’este dimecres de l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat pel qual s’aprova definitivament la modificació del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de València per a la inscripció de l’antiga Presó de Dones com a Bé de Rellevància Local (BRL) de la ciutat en la categoria de Lloc Històric d’Interés Local.
Amb este pas, l’Ajuntament de València completa la protecció patrimonial de l’antic recinte carcerari, que hui en dia és l’escola pública “9 d’Octubre”.
L'antiga presó de dones de València és un complex arquitectònic format per tres edificis que ocupen una parcel·la situada al barri de Nou Moles, al districte de l’Olivereta, entre el carrer de Torres, el passeig de la Petxina, el carrer de les Patriques i el carrer de la Democràcia.
L'immoble va ser construït entre els anys 1922 i 1925, segons projecte de l'arquitecte de la Direcció General de Presons, Vicente Agustí Elguero, i sota la direcció conjunta de l'arquitecte municipal de València, Eugenio López Aracil. El complex va complir funcions de presó fins que, l'any 1991, la població reclosa va ser traslladada a l'establiment penitenciari de Picassent. Posteriorment, va ser remodelada per allotjar l’escola “9 d’Octubre”, que disposa de tres classes d'educació infantil i sis d'educació primària.
Valors històrics, artístics i arquitectònics
El cos principal de l'antic complex carcerari allotjava en el seu dia les dependències administratives, els locutoris i les estances destinades al personal. El segon edifici, de transició, és un bloc compacte de planta rectangular on es trobaven alguns servicis auxiliars i que quedava flanquejat per dos patis mentre que el tercer edifici, amb una planta en forma de “T” molt característica, allotjava la zona de reclusió pròpiament dita.
Segons detallen els informes tècnics municipals, l'antiga presó reuneix valors suficients per al reconeixement com a Bé de Rellevància Local de la ciutat ja que conjumina valors històrics, artístics i arquitectònics i, alhora, és un edifici vinculat estretament amb la memòria democràtica de la ciutat. A més, la séquia de Rovella, que discorre pel subsol, ja disposa d’un grau de protecció de BRL.
Estilísticament, l’edifici respon a l’historicisme modernista de caràcter medievalista que s’emprava habitualment a primeries del segle XIX. La composició de la frontera del edifici, que recau al passeig de la Petxina, és simètrica i clàssica. La planta baixa fa de rodapeu i la planta alta disposa de finestrals alts rematats amb arcs rebaixats de rajola.
L’antiga presó de dones forma part del conjunt de construccions singulars que, una vegada enderrocades les muralles de la ciutat, van conformar el perfil de la marginal dreta del riu juntament amb l’antiga Presó Model, l’Escorxador, el Jardí Botànic, la Casa de la Caritat, les Torres de Serrans, l’església del Temple i el convent de Sant Doménech.
Amb l’actuació de la Comissió d’Urbanisme d’este dimecres, l’Ajuntament tanca el procediment encetat al seu dia per la Comissió municipal de Desenrotllament i Renovació Urbana, Vivenda i Mobilitat que, en sessió celebrada el 27 de gener de 2020, va acordar incrementar la protecció de l'edifici de l'antiga presó de dones.