S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

La Presa incrementa la quantitat d'agiua potable - València

La Presa incrementa la quantitat d'agiua potable

Tornar

La planta de La Presa incrementarà la quantitat d'aigua potable que subministra a València i l’àrea metropolitana

• Vista panoràmica de les obres en La Presa de Manises

20/05/2025

  • L'alcaldessa ha visitat les obres que es duen a terme, amb un pressupost d'1,6 milions d'euros, per a augmentar l'entrada d'aigua del riu Túria, fins a aconseguir els 5.600 litres per segon
  • El ritme d’esta intervenció s'ha intensificat després de la dana, “per a millorar i garantir el subministrament d'aigua potable a una població d'1.600.000 habitants”
  • Els treballs els executa Emivasa, l'empresa que gestiona el servici de subministrament i proveïment d'aigua, que completa l'actuació amb una altra que, amb una inversió de 5 milions d'euros permetrà augmentar la capacitat d'eixida de l'aigua

La planta potabilitzadora d'aigua de La Presa, a Manises, que proveïx a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, augmentarà la seua capacitat per a captar aigua del riu Túria en un 40%. A la fi d'any, aconseguirà els 5.600 litres per segon.

Ho ha anunciat l'alcaldessa de València, María José Catalá, després de comprovar l'evolució de les obres que actualment es duen a terme en estes instal·lacions de titularitat municipal. “Es tracta –ha recordat- d'un equipament centenari en el qual conviuen infraestructures hidràuliques de distinta generació i que renovem constantment amb la finalitat de millorar el subministrament d'aigua potable a una població d'1.600.000 habitants, la de València i la seua àrea metropolitana”.

María José Catalá ha ressaltat que "el ritme d'esta intervenció s'ha intensificat tras la dana" i ha explicat que, amb una inversió d'1,6 milions d'euros, l'executa Emivasa, l'empresa creada per l'Ajuntament de València i Global Omnium per a gestionar el servici públic de subministrament i proveïment domiciliari d'aigua potable a la ciutat de València.

“La dana també va obligar a afrontar treballs d'emergència per a retornar les infraestructures a la seua situació normal”, ha destacat Catalá, qui ha indicat que “arran d'este succés, moltes administracions, i l'Ajuntament de València el primer, han reflexionat molt de sobre els servicis en l'àrea metropolitana”. “I eixa visió i treball metropolità, tant del Emshi (Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics) com del Emtre (Entitat Metropolitana de Tractament de Residus), d'alguna manera, està assentat sobre la fortalesa d'una administració que és l'Ajuntament de València, que va fer un treball molt important i un paper rellevant en eixes hores i eixos dies tan dramàtics”, ha assegurat Catalá.

“Garantim el subministrament d'aigua potable a València i la seua àrea metropolitana i també garantim, a través del Emtre, l'eixida dels residus orgànics a les plantes corresponents enmig d'eixa catàstrofe”, ha ressaltat l'alcaldessa, qui, així mateix ha emfatitzat: “València i la seua àrea metropolitana han de continuar avançant en esta visió metropolitana, que ens ha de portar a nous projectes i a noves reflexions. I l'Ajuntament de València no vol cap protagonisme, però sí que vol ser el cap o la punta de llança d'eixe treball metropolità que ha de fer-se”.

Una inversió de 6,6 milions d'euros per a millorar l'entrada i eixida d'aigua

En esta línia, l'alcaldessa s'ha fet eco d'una altra obra que es duu a terme paral·lelament a la de millorar la capacitat de captar aigua. “Emivasa duu a terme una altra inversió de prop de 5 milions d'euros, aproximadament, per a millorar també l'eixida d'aigua”, ha ressaltat. “Per tant –ha concretat Catalá- millorem, amb una inversió de 6,6 milions de euros, la producció i l'eixida de l'aigua potable, la captació d'aigua per a potabilitzar i l'eixida d'aigua potable tant per a València com per a àrea metropolitana, i hem de continuar fent estes inversions perquè, evidentment, el nostre objectiu és l'autoproveïment i la connexió de les dos plantes potabilitzadores per si alguna falla en alguna circumstància, que l'altra puga proveir i garantir el servici tant a València com a l'àrea metropolitana”.

Després de visitar les diferents instal·lacions de La Presa, que ocupen una superfície de 13 hectàrees, l'alcaldessa ha parlat de la constant millora d'este equipament que dona servici a 50 municipis, i finalment, ha instat el Govern d'Espanya "perquè duga a terme una reflexió sobre la necessitat d'un segon Pla Sud".

“Reclame la inversió necessària per a un sistema fràgil com és el canal Xúquer-Túria, una inversió del ministeri en unes infraestructures que són vitals per als subministraments bàsics de la població”. “Nosaltres farem el nostre treball. De fet, l'Ajuntament de València treballa en un pla per a millorar el nivell d'autoproveïment, que actualment és de 22 hores, perquè volem incrementar al màxim possible eixa capacitat. Però, és veritat, que necessitem que el Govern d'Espanya es pose a treballar en un pla d'inversions en la Comunitat Valenciana i que aborde de manera urgent les inversions del canal Xúquer-Túria. Ha de treballar de manera coordinada, no sols en els desviaments i en els barrancs, també en les infraestructures necessàries”. “Per això, continue apel·lant al Govern d'Espanya, perquè ens senten a les administracions i dissenyem un pla després de la dana”, ha conclòs.

Recursos multimèdia

María José Catalá
María José Catalá
María José Catalá