S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ajuntament i Diputació reforçaran la col·laboració en campanyes per difondre i normalitzar el valencià

Notario i Gimeno han indicat que compartiran esforços, per exemple, en la campanya ‘Creixent al caliu’ per fomentar el valencià en la infància

• L'objectiu és establir sinergies i compartir recursos entre les dos administracions

15/01/2022

L’Ajuntament de València i la Diputació de València estudiaran mecanismes per establir sinergies i compartir recursos, campanyes i projectes per difondre i normalitzar l’ús del valencià. La regidora de Gestió de Recursos en el consistori, Lluïsa Notario, i la diputada provincial de Normalització Lingüística, María Dolors Gimeno, s’han reunit per abordar la col·laboració entre les dos administracions. Ara seran el Gabinet de Normalització Lingüística municipal (GNL) i la Unitat de Normalització Lingüística de la corporació provincial els encarregats de fer una proposta per concretar la cooperació en projectes com la campanya ‘Creixent al caliu’, destinada al foment del valencià entre els més xicotets i les més xicotetes en les escoletes municipals.

 

Esta campanya en concret posa a la disposició de les escoles infantils del municipi de València material didàctic i un programa d'activitats variat per a la promoció de l'ús del valencià com a llengua transversal des de la primera infància. Està pensada per a sensibilitzar les famílies, i en general a tota la ciutadania de València, sobre la importància de la transmissió lingüística del valencià, així com sobre la valorització del mosaic de llengües existent a València com un patrimoni ric i de valor a conservar, amb el valencià com a llengua transversal.

La intenció de la col·laboració entre administracions és aprofitar el treball fet pel GNL municipal i els recursos de la Diputació per implementar este projecte en altres municipis de la província de València. Tot, en la línia de la col·laboració ja existent en altres projectes al voltant de la promoció del valencià, com ara la campanya de la carta als Reis d’Orient, un projecte compartit a més amb les 41 oficines de la Xarxa.Val.

Notario ha afirmat que “tant l’Ajuntament de València, a través del GNL, com la Diputació, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, estan fent un treball excel·lent perquè la normalització del valencià siga efectiva en tots els àmbits”. A més, ha destacat la fluïdesa i la freqüència de la col·laboració entre el personal tècnic. “Ara es tracta d’anar un poc més enllà i compartir els recursos humans i materials, però també creatius, aprofitar el treball que cadascú estem fent en els nostres àmbits, compartir-los i aconseguir d’esta manera una major repercussió de les nostres campanyes”, ha afegit.

La regidora també ha destacat el compromís de l’Ajuntament amb el foment del valencià, “una llengua que posem en valor amb les campanyes ja consolidades i les noves que posem en marxa, com ara la de promoció del valencià en la primera infància, ‘Creixent al caliu’; les subvencions als comerços per al foment del valencià, les rutes literàries o els diferents projectes desenvolupats en les xarxes socials”.

Per la seua part, Gimeno ha destacat “el paper de la Diputació de València en la promoció del valencià als pobles de la província i l'aprofitament de recursos i campanyes per als pobles més menuts”. En eixe sentit, ha considerat essencial que ciutats com València faciliten aquesta tasca de coordinació perquè la resta de pobles puga aprofitar i participar en campanyes com ‘Creixent al Caliu’, “per ampliar idees i fer el que valencià arribe al major nombre d'àmbits possible. Hem de fer que el valencià siga també llengua a les escoletes i a casa, que la usem des de la més tendra infància per fer-la pròpia i perquè les famílies facen el pas d'assumir-la com a pròpia. El valencià és llengua d'acollida i totes som benvingudes a ser nou parlants”, ha subratllat la diputada.

Recursos multimèdia

Lluïsa Notario