Prevenció comunitària - València
PREVENCIÓ COMUNITARIA
La prevenció de l'ús indegut de drogues és una de les màximes prioritats de l'Ajuntament de València. Per això, en compliment del que disposa la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, el Pla Municipal de Drogodependències (UPCCA-PMD) realitza activitats de Prevenció Comunitària dirigides a reduir l'abús de drogues, buscant actuacions amb les institucions, educadors, pares, professionals i la resta d'agents socials amb la finalitat d'identificar el problema i buscar solucions conjuntes, en benefici de la societat.
PROGRAMES
1.- Programa d'Informació, Orientació i Assessorament:
- Telèfons Municipals: 96 352 54 78. Extensió 2029.
- Informació 010.
- Telèfon de la FAD: 900 16 15 15.
- SIDA
- Tabaquisme.
- Cànnabis: Guia per a deixar de consumir
- Consum d'alcohol.
2.- Programa de Documentació:
- Centre de Documentació sobre Drogodependències.
3.- Programa de Intervenció Comunitària:
- Campanyes de Prevenció.
- Jornades de Drogodependències.
- Participació en Expo-Jove.
- Espais lliures de fums.
4.-Programa de Formació de Mediadors:
- Cursos de Formació per a Mediadors Juvenils.
- Cursos de Formació per a la Policia Local.
5.- Programa d'inspecció i seguiment de Publicitat de Begudes Alcohòliques en la Via Pública. segons el que disposa la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana. (obrir en pdf.)
6.- Programes de Divulgació i Comunicació.
7.- Col·laboració amb altres institucions:
Màster Oficial en Educació i Rehabilitació en Conductes Addictives. 9ª Edició. Universitat Catòlica de València (pdf) Més informació Màster UCV Conveni de col·laboració entre la Universitat de València-Estudi General, la Universidade Federal de Santa Catarina i l'Ajuntament de València, en matèria de drogodependènciesPREVENCIÓ COMUNITÀRIA
26 de juny
Dia Internacional de la Lluita Contra les Drogues



Amb l'eslògan Disfrutar o quedar-se Penjat. Les drogues són la diferència el Pla Municipal de Drogodependències (PMD) de la Regidoria de Sanitat i Consum de l'Ajuntament de València en sintonia amb l'eslògan proposat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Controlen les drogues la teua vida? La teua vida. La teua comunitat. No hi ha espai per a les drogues, pretén posar de manifest que es disfruta més de la vida quan no s'està davall els efectes de cap droga.
Lourdes Bernal Sanchis, Regidora de Sanitat i Consum de l'Ajuntament de València ha manifestat: Tradicionalment, la societat, considera estos consums un problema individual que afecta només jóvens que consumixen drogues il·legals. La realitat en estos moments és una altra. El principal problema hui, és la gran tolerància social cap a la publicitat, venda i consum d'alcohol. La qual cosa no vol dir que a Espanya no siga problemàtic el consum d'alcohol i que es veja com normal el consum de cannabis pels jóvens.

Moltes vegades, la societat, només contempla la part lúdica del consum de drogues, però els mitjans de comunicació a través dels seus espais de successos, ens recorden dia a dia les conseqüències últimes d'estos consums: agressions físiques i psíquiques, accidents de tràfic, accidents laborals, violència de gènere, delictes sexuals, fracàs escolar, etc.
Des del PMD volem manifestar que l'objectiu de les campanyes de prevenció de les drogodependències és crear ferramentes perquè l'individu puga dir NO A LES DROGUES. En estos moments, no és menys cert que, la societat ha de ser conscient de la seua funció preventiva, i que una de les seues prioritats ha de ser reduir la pressió que exercix el mercat perquè cada vegada en edats més primerenques les persones experimenten amb drogues.
Es vol a més, recolzar que els adolescents i els adults jóvens precisen de models socials que els servisquen de referent en el moment de la presa de decisions enfront del consum de drogues, per tant la societat i els Mitjans de comunicació han de ser conscients de la necessitat d'exercir eixa funció modèlica en benefici de tots, ja que les tasques preventives de la malaltia i la Promoció de la salut és una tasca tant individual com col·lectiva.

Hi ha per tant que disfrutar de la vida sense el consum de drogues.
Cal viure la vida en plenitud, sense drogues, per a no quedar-se penjat.