Prevenció escolar - València
PREVENCIÓ ESCOLAR
PREVENCIÓ ESCOLAR
L’àmbit escolar està enfocat a fomentar l’educació integral d’infants i joves a través de programes promotors de la salut i desenvolupament personal amb la intenció de reduir el risc en conductes addictives. Intervé en els tres estaments que componen la comunitat educativa: alumnat, professorat i famílies.
Objectius
– Generar, gestionar i promocionar programes de prevenció escolar eficaces, basats en l’evidència científica.
– Assegurar que els centres educatius del municipi coneguen les eines adequades per a previndre addiccions amb substància i comportamentals.
– Obtindre estatístiques sobre el consum de drogues i l’ús inadequat de les TIC en l’àmbit escolar, amb la intenció de desenvolupar programes focalitzats i eficaços adreçats a este efecte.
Es detallen tot seguit els diversos programes i actuacions en este àmbit.
PER A L’ALUMNAT:
1. PROGRAMES I TALLERS PRESENCIALS:
Les sessions de treball amb l’alumnat són de caràcter participatiu i promouen el debat a fi que afloren opinions i atituds al respecte i així ser tractades pel professional per a poder:
- aclarir conceptes
- desmitificar creences errònies
- promoure actituds sanes
- modificar conductes de risc
En les sessions es treballa de manera combinada amb diverses tècniques en funció del grup:
· debat general.
· explicació teòrica
· treball en grups reduïts
-visionats de vídeos sobre conductes addictives
-treball amb altres materials audiovisuals (escenes de films, anuncis publicitaris)
-notícies de premsa
“ASTROLABI”: Com puc orientar-me en l’univers de les drogues
El taller Astrolabi és una activitat formativa orientada a la prevenció del consum de drogues, que pretén facilitar una informació a l’alumnat de manera objectiva, veraç i fiable sobre les substàncies addictives i els seus efectes tant psíquics com físics, per a evitar-ne el consum o reduir riscs quan es produïsquen.
“CLICANT”
Es tracta d’una activitat informativa i formativa, i orientada a previndre l’ús indegut de les noves tecnologies en la població escolar del municipi de València.
"LUDENS"
El taller Ludens és una activitat informativa que pretén aprofundir en l’ús que actualment fan els joves dels jocs d’atzar en línia i en els possibles problemes derivats de la seua utilització
“GAMER”
El taller “Gamer” és una activitat formativa i informativa sobre els efectes dels videojocs per a la salut. Pretén sensibilitzar i entrenar a la població juvenil en un ús adequat d’estos.
“DISSENYA’T LA VIDA”
«Dissenya’t la vida» és un taller de prevenció d’addiccions a través de l’enfortiment d’algunes habilitats per a la vida com són l’autoconeixement, l’empatia, la presa de decisions i la resolució de conflictes.
S’adreça a alumnat de 4t de l’ESO, Batxillerat i cicles formatius, d’edats compreses entre els 15 i els 18 anys
Es desenvolupa al llarg del curs escolar, durant 4 sessions d’una hora de durada cadascuna, en horari escolar.
Més informació.
“DESACTIVA’T ELS PREJUÍS”
Taller adreçat a promoure la reflexió crítica i les atituds contràries a l’odi i la intolerància, així com la capacitat de l’alumnat per a ser subjectes actius en la lluita contra els prejuís i estereotips nocius.
Objectius. Analitzar, anticipar i previndre els estereotips i prejuís negatius en l’adolescència i joventut.
Més informació.
2.- MATERIALS I ACTIVITATS PREVENTIVES.
"TOCA CINE"
“Toca cine” és un programa de prevenció de addiccions que utilitza el cinema com a eina.
“CONSTRUÏX EL TEU MÓN”
Conjunt d’actuacions adreçades a sistematitzar la prevenció dels problemes vinculats al consum de drogues en l’àmbit escolar. Es recolza en una metodologia innovadora denominada IVAC (Investigació, Visió, Acció i Canvi) que trenca amb els esquemes tradicionals de transmissió de coneixement, en basar-se en un procés d’aprenentatge actiu.
Més informació.
“PASSA LA VIDA”
PASSA LA VIDA és un programa de prevenció que consistix en un document audiovisual amb el qual es pretén fomentar la reflexió i el debat entorn d’imatges, seqüències i diàlegs que reflectixen la percepció que els joves tenen del consum de drogues en general i dels suposats efectes positius d’eixe consum en particular.
CONCURS “K EM CONTES”
El concurs “K em contes” és una iniciativa que combina la creativitat de l’alumnat i la prevenció d’addiccions, amb la qual es pretén que siguen els propis xiquetes, xiquets i adolescents els qui s’involucren de manera directa en esta temàtica.
Es realitza una convocatòria anual.
Més informació.
MATERIAL DESCOBRINT ALS NOSTRES FILLS
El material de prevenció familiar i escolar Descobrint als nostres fills, consta de tres guies didàctiques, estructurades entorn de las edats dels fills:
De 0 a 6 anys: Explorant el món amb seguretat
De 6 a 12 anys: Entrenar-se per a la vida
De 12 a 18 años: Ser o no ser
El material pretén oferir els elements més importants que definixen una adequada educació afectiva i emocional en la família.
Les guies didàctiques estan pensades per a ser utilitzades directament pels pares i mares.
Més informació.
PER A PROFESSIONALS:
1. CURSOS FORMACIÓ EN LÍNIA
A més dels tallers i programes enfocats directament a l’alumnat, el Servici d’Addiccions de València organitza cursos de formació al professorat i altres professionals del món de l’educació formal i no formal, que resulten essencials perquè la tasca preventiva d’estos actors siga eficaç. Estes formacions adopten diferents formes segons les necessitats del moment (tallers i sessions presencials, cursos en línia, jornades…), contribuint així a l’actualització constant de coneixements de les persones que constituïxen un rol referent per a la infància i l’adolescència.
Malgrat la dinamicitat d’esta mena de formació, hi ha uns certs temes tractats en esta que sí que es mantenen constants, per exemple el consum de substàncies amb cursos com a “Alcohol i menors. Fem alguna cosa?” i el curs en línia «Passa la vida. La prevenció selectiva dels consums de cànnabis», l’ús inadequat de les TIC (actualment present en els cursos “Quan jugar és un problema” i “Joves gamers”) o la perspectiva de gènere en els programes de prevenció d’addiccions (amb el curs en línia “Ulleres violeta”).
Més informació.
2. REUNIÓ ANUAL AMB LA COMUNITAT EDUCATIVA
Els programes de prevenció d’addiccions en el medi escolar són un dels components essencials d’este Pla, ja que s’ha demostrat la seua efectivitat a influir en la presa de decisions saludables dels menors. És per això que, amb la intenció de donar-los la major difusió possible, el Servici d’Addiccions organitza tots els anys una reunió de treball conjunta per a informar de l’oferta educativa que el Servici posa a la disposició del municipi, dirigida principalment a equips directius, professorat dels centres escolars i representants de les AMPA.
Més informació.