Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
L'Ajuntament informa als escolars sobre l'ús responsable dels petards.
Lourdes Bernal ha assistit hui a un curs celebrat hui en el centre municipal de Recursos i formació.
L'Ajuntament de València informa i forma als escolars sobre l'ús responsable de petards i material pirotècnic. Amb este fi, la Regidoria de Sanitat i Consum ha organitzat, amb la col•laboració de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU), un taller en què s'explica una sèrie de normes per a utilitzar sense riscos estos elements típics de les festes falleres.
La regidora de Sanitat i Consum, Lourdes Bernal, ha assistit a una de les sessions d'este “Taller d'Ús Responsable d'Artificis Pirotècnics” que s'ha celebrat en el Centre de Recursos i formació en Consum de l'Ajuntament de València, que està ubicat en el número 18 del carrer Alcalde Gisbert Rico, en el barri de la Ciutat dels Arts i els Ciències.
Esta sessió, en la que també han estat presents el director general de Desenvolupament Autonòmic, Javier Montero, la directora general de Consum i Comerç, Silvia Ordiñaga, i el president d'AVACU, Fernando Móner, han participat 40 alumnes de sext de primària del Col•legi Trafalgar.
Tots estos xiquets, d'edats compreses entre els 11 i 12 anys, han aprés o recordat, per exemple, que poden tirar bombetes, minipetards i bengales (que són els petards que poden manipular els xiquets majors de 8 anys a València) i xinesos, fonts i voladors, que segons la normativa adaptada a la Comunitat Valenciana poden utilitzar els majors de 10 anys.
Cal recordar que les normes en vigor assenyalen que els menors poden utilitzar artificis amb marcat ‘CE', d'acord amb el que establisca l'Ordenança Municipal respecte als llocs, horaris i artificis, depenent de l'edat que tinga el menor i la categoria de l'artifici; i que la normativa valenciana “reduïx l'edat establida en la normativa estatal per a l'ús de petards, passant dels 12 als 8 anys, per a la utilització d'artificis de Categoria 1; i dels 16 als 10 anys per als de Categoria 2”.
En tot cas, perquè siga possible eixa excepció, és obligatòria l'autorització per escrit dels pares o tutors legals del menor en què se certifique que el xiquet ha rebut instruccions sobre l'adequada utilització de l'artifici (el model es pot descarregar en la web www.gov.gva.es).
En el transcurs del taller organitzat per l'Ajuntament els alumnes també reben informació per a comprar els petards en locals autoritzats i comprovar el seu etiquetat i embalatge. Així mateix, són advertits que han de respectar les distàncies de seguretat i recolzar el material pirotècnic en el sòl i no en la mà a l'hora d'encendre-ho.
LourdesBernal ha explicat que l'objectiu d'esta iniciativa és formar als escolars en l'ús responsable dels artificis pirotècnics davant de la proximitat de les festes falleres, i sobretot aconseguir que estos aprenguen, entre altres pautes, que no han de manipular el contingut dels petards ni encendre els trencats, ni llançar-los a persones o animals, ni encendre'ls en zones enjardinades.
“La millor manera de previndre els possibles accidents –ha subratllat- és adoptar totes les precaucions possibles, i conéixer el tipus de material que estem manejant-nos”, ha ressaltat la regidora que, així mateix ha advertit “que en cas de cremades, és necessari netejar la cremada amb aigua freda i sense col•locar cap producte acudir al centre de salut més pròxim”:
Finalment, la regidora, que ha realitzat un crida a la responsabilitat dels pares i els xiquets, ha explicat que les conseqüències d'una mala utilització del material pirotècnic, que pot ocasionar cremades, lesions en les oïdes i en la vista, danys a altres persones o en el mobiliari urbà, també pot comportar multes de fins a 300 euros.