S'està cercant, espereu....

Polígono innovador Vara de Quart - València

Polígono innovador Vara de Quart

Tornar

El disseny del futur polígon innovador de Vara de Quart contempla la construcció d'un miler de vivendes

Este pol d'innovació preveu incentius que afavorisquen la inversió mitjançant la millora de l'aprofitament urbanístic

• De les mil vivendes, està previst que entre un 30 i un 40 per cent siguen habitatge públic

27/06/2022

La intenció de l'Ajuntament en el futur planejament del polígon innovador de Vara de Quart és que entre un 30 i un 40% de les mil vivendes previstes siguen habitatge públic. Així ho ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, que ha afegit que la transformació de Vara de Quart en un polígon innovador “no volem que siga un motiu d'expulsió i de gentrificació sinó tot el contrari, d'inclusió i redistribució de la riquesa i de generació d'oportunitats als veïns i veïnes d'estos barris”.

 

La finalitat de transformar el polígon de Vara de Quart en un polígon d'innovació és facilitar la instal·lació a grans empreses tecnològiques que en estos moments tenen dificultats per a trobar sòl disponible a la ciutat de València. La modificació es durà a terme per mitjà de tres grans estratègies: urbanística, econòmica i social, segons ha exposat Sandra Gómez després de la reunió de la comissió d'Urbanisme.

En el pla urbanístic i en el curt termini, el consistori vol que es puguen oferir ja les parcel·les que resulten interessants, fins i tot abans que es duga a terme la modificació del planejament. A mitjà i llarg termini s'ha de dur a terme eixa modificació del planejament que destinarà entre un 40 i un 50% de sòl terciari per a oficines i entre un 20 i un 30% per a ús residencial.

A més, s'elaborarà un pla d'infraestructures perquè el polígon estiga ben comunicat amb els principals eixos de transport; un pla de mobilitat que permeta millorar l'actual dèficit de transport urbà i un pla de sostenibilitat que dissenye nous espais verds.

La responsable d'urbanisme ha assenyalat que volen oferir al·licients a les persones amb propietats en el polígon incrementant l'aprofitament urbanístic “en primer lloc redefinint els usos d'activitats, per exemple l'industrial clàssic, amb un nou ús d'activitats del districte innovador, més rendibles i permetent altres usos com el residencial perquè les parcel·les siguen més atractives des d'un punt de vista d'aprofitament urbanístic i les empreses aposten per invertir ací”. Sandra Gómez ha especificat que “actualment l'aprofitament urbanístic és d’1,6 i la proposta que fem és portar-la a entre 2,5 i 3,5”.

En el pla econòmic, la regidora d'Urbanisme confia que el futur polígon d'innovació es convertisca en un focus d'activitat econòmica i creació d'ocupació, amb empreses de cotreball i acceleradores d'empreses. L'objectiu és que entre un 40 i un 50% del sòl serà per a activitat econòmica. Quant a la relació d'este polígon amb La Marina, Sandra Gómez ha assenyalat que “Vara de Quart ha de ser complementari a l'oferta de la Marina, que ha generat un ecosistema molt interessant i és una de les millors zones de la ciutat, però amb espai limitat i per tant, amb les seues possibilitats també limitades”.

Quant a l'estratègia social, Sandra Gómez ha assenyalat que “es crearan espais formatius, tant públics com privats” i es potenciarà la instal·lació d'instituts d'ensenyament secundari i de formació professional en la zona perquè les persones que viuen en Tres Forques, Fuensanta i Sant Isidre no hagen de desplaçar-se per a acudir als centres educatius.

Finalment, la responsable de l'àrea d'Urbanisme ha anunciat que es crearan grups de treball amb les empreses i les persones propietàries en el procés de disseny del nou planejament per al polígon de Vara de Quart, que podria estar reconvertit en 10 anys.

Recursos multimèdia

Sandra Gómez
Sandra Gómez