S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La corporació reforça la continuïtat de les polítiques de recuperació post-dana i subratlla la necessitat del suport de l'Estat i de la Generalitat

• Un moment del segon dels dos plens extraordinaris celebrats este divendres

11/04/2025

  • El Ple Municipal s'ha reunit en sessió extraordinària monogràfica per a abordar les tasques de reconstrucció de les pedanies afectades per la dana
  • Més de 15 entitats ciutadanes, socials i veïnals han intervingut davant la corporació i han exposat les seues propostes, queixes, aportacions i denúncies
  • La sessió ha conclòs amb un minut de silenci en memòria de les víctimes de la dana

L'Ajuntament Ple, reunit hui en sessió extraordinària, ha donat suport a les polítiques, iniciatives i accions de recuperació, tant ja executades com les que s'estan escometent en estos moments, en les pedanies afectades per la dana. La corporació s'ha reunit este divendres de manera extraordinària a proposta del Grup Municipal Compromís, els representants del qual han presentat tres mocions amb “propostes ciutadanes per a la transformació” de les pedanies de la Torre, el Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral.

El Ple ha debatut àmpliament cada una de les propostes i les esmenes plantejades des del Grup Municipal Socialista, i ha votat les propostes alternatives que ha presentat el Govern Municipal a cada una de les mocions, i que són les que, finalment, han eixit endavant. En conjunt, els acords plenaris expressen el suport “a les intervencions d'emergència ja executades, i a continuar les actuacions que s'estan escometent”. I així mateix, s'insta, tant a la Generalitat com al Govern Central a resoldre les necessitats que són les seues competències respectives per a la recuperació i projecció de les tres pedanies i els seus habitants.

La Torre

En el cas de la Torre, l'acord plenari inclou el compromís d'executar els projectes de renovació de la xarxa de sanejament, la redacció del qual està ja finalitzada, en els quals es contempla el disseny d'una xarxa de sanejament compatible amb l'entorn agrícola i sistemes de drenatge sostenible, juntament amb mesures que augmenten la permeabilitat del sòl i eviten o, si és el cas, minimitzen les conseqüències de futures riuades, al mateix temps que s'escometen els estudis oportuns per a l'execució de la xarxa d'aigua potable en els nuclis disseminats.

A més, se subratlla la voluntat del govern municipal “d’adoptar les mesures necessàries per a completar els treballs de neteja i adequació de les séquies, continuar impulsant les actuacions de neteja i aprovar un Pla Especial Urbanístic de la Torre-Faitanar que millore l'accessibilitat i contemple l'obertura de nous espais públics a disposició veïnal”. L'acord arreplega un llistat fins a nou iniciatives més de millora a desenvolupar en els àmbits de la mobilitat, el transport, la cultura, el medi ambient, o l'atenció i la participació ciutadana. Finalment, s'ha expressat el compromís de finalitzar la retirada dels vehicles que queden en les campes habilitades en les tres pedanies “en el termini d'un mes”.

També s'ha acordat instar a la Generalitat que estudie l'obertura d'un accés est a l'estació de metro València Sud, a Faitanar. Quant al Govern d'Espanya, de manera específica per a la pedania es recorda la necessitat d'escometre el soterrament de la infraestructura ferroviària titularitat d'ADIF en el pas pels nuclis urbans de l'Horta Sud, des de la V-31 a Beniparrell fins a l'encreuament amb la V-30 a la Torre (València), i d'evitar que la infraestructura ferroviària que delimita la Torre per l'est actue com a dic de contenció de les aigües pluvials. Finalment, es reclama la construcció d'un baixador a l'altura de la pedania, en la línia ferroviària titularitat d'ADIF, per a millorar la connexió amb l'Estació del Nord de València.

Castellar-l’Oliveral

En el debat sobre la recuperació de Castellar-l’Oliveral, l'acord del Ple arreplega compromisos com l'ampliació de les vies ciclopedestres sobre la base del Pla Director de la Bici o les millores de mobilitat de l'EMT, així com l'encàrrec d'un estudi de detall per a analitzar les alternatives de millora de l'accessibilitat per als vianants i ciclista de la connexió de Castellar amb la Carretera Font d´En Corts.

També es fa menció en l'acord dels projectes de renovació de la xarxa de sanejament, que estan en fase de redacció, i que contemplen sistemes de drenatge sostenible així com la construcció d'un depòsit de tempestes per al control i regulació de les aigües pluvials. L'acord arreplega més aspectes, relacionats amb l'assistència a través de les oficines d'atenció directa a les persones afectades, habilitades per l'Ajuntament, i es proposa destinar un agent de desenvolupament local per al foment de l'ocupació i l'atracció d'oportunitats econòmiques en les tres pedanies. Finalment, s'inclouen iniciatives urbanístiques, mediambientals i socials.

Tant en el cas de Castellar, com a la Torre i el Forn d’Alcedo s'ha acordat instar a la Generalitat que estudie, a través de l'Institut Valencià d'Edificació, la situació dels soterranis d'edificis afectats per a veure si complixen requisits per a ser inclosos en el pla d'inspecció.

I respecte, al Govern de l'Estat, les propostes aprovades per a Castellar coincidixen també amb les aprovades per a les altres dos pedanies, i inclouen l'exigència que el Govern publique “sense dilació la convocatòria específica vinculada als Plans d'Actuació Integrats d'Entitats Locals (EDIL) destinats a finançar actuacions prioritàries dins d'una Agenda de Reconstrucció i Rellançament Urbà per a municipis afectats per la dana”, així com que amplie l'exempció de l'IBI a l'any 2025, i que resolga la concessió de subvencions en l'ámbito de la infància, l'adolescència i la joventut. Finalment, l'acord plenari reclama a l'Estat que pose a la disposició de la ciutadania, a través de la SAREB, el parc de vivendes de l'entitat a València.

El Forn d’Alcedo

Finalment, el Plenari ha aprovat continuar impulsant els tràmits i actuacions que s'estan escometent per a executar el projecte de reurbanización, accessibilitat i millora del condicionament de la calçada de les vies públiques del Forn d´Alcedo, que està actualment en fase de redacció.

També s'ha aprovat executar els projectes de renovació del sistema de sanejament, en fase de redacció, on es dissenyarà una xarxa de sanejament separativa i la construcció d'un depòsit de tempestes per al control i regulació de les aigües pluvials i es millorarà tota la xarxa de sanejament on s'implementaran sistemes de drenatge sostenible. I, així mateix, l'aprovació d'un Pla Especial Urbanístic de Forn d’Alcedo que contemple nous espais d'ús residencial, nova ordenació del viari públic per a millorar la mobilitat i l'espai per a vianants, ciclistes, major arbratge i mobiliari urbà, amb especial atenció al carrer de Guadalquivir, l’avinguda de Karl Marx, el camí de l'Alqueria de Cadell, el camí de Forn d'Alcedo, i la connexió de l'avinguda d’Ausiàs March amb Antonio Ferrandis.

Les mesures aprovades inclouen també accions de drenatge natural en les intervencions urbanes i de millora de la mobilitat i la seguretat ciutadana, i estudiar la viabilitat d'instal·lar una passarel·la ciclopedestre que connecte el Forn d’Alcedo amb Malilla.

Quant a les reclamacions a l'Estat, de manera específica per a esta pedania, se sol·licitarà que implemente punts de pas d'aigua i drenatge a la V-30, eliminant l'efecte del mur de contenció durant episodis de fortes pluges, i que contemple les mesures correctores o l'execució d'obres que asseguren el funcionament hidràulic del Nou Llit i la seguretat dels nuclis urbans.

Les tres propostes alternatives a les mocions inicials de Compromís, presentades pel Govern Municipal, han sigut aprovades amb els vots a favor dels grups de Govern, PP i Vox, mentres que l'oposició s'ha abstingut en els tres casos.

Debat sense consens

El debat sobre les mesures de reconstrucció en cada pedania s'ha abordat de manera conjunta. La regidora de Compromís Lucía Beamud ha criticat al govern local per no impulsar amb anterioritat la celebració d'un ple monogràfic sobre la dana, i ha lamentat també que “sempre hem tingut un no davant la petició d'un procés participatiu ampli i seriós amb la presència dels veïns i veïnes dels pobles afectats, que pogueren parlar i expressar-se, perquè els habitants som els qui millor coneixem el territori i cap a on volem caminar”. “Necessitem territoris resilients”, ha afirmat la regidora, qui ha defés “la participació ciutadana com a eina per a la transformació social”.

El regidor socialista Javier Mateo ha subratllat que “quasi mig any després de la dana, allò qe hauria d'haver sigut un procés exemplar de reconstrucció i atenció ciutadana s'ha convertit en un motiu greu de frustració de veïns i veïnes per la deixadesa de l'Ajuntament”. Mateo ha defés que “hauria sigut esperable que l'Ajuntament s'haguera bolcat en la reconstrucció i l'ajuda als veïns i veïnes, però –ha afegit- es va fer una comissió fake, que va deixar de costat el que va passar o no va passar eixe dia, perquè no es volen assumir responsabilitats”. “Este Ajuntament –ha conclòs- no ha estat ni està a l'altura”.

La regidora de Participació Ciutadana i Recursos Humans, Julia Climent, ha respost a les crítiques dels grups de l'Oposició, i ha assegurat que el govern municipal “escolta i presa molt bona nota, sobretot de les aportacions constructives perquè la nostra màxima prioritat –ha subratllat- és avançar en la reconstrucció”.

Climent ha atribuït a l'oposició haver presentat una exposició de motius en les seues mocions “plena de falsedats, com que no hem articulat cap participació, que som insensibles, que no escoltem el poble, que només hem fet reunions amb tres associacions… I tot això no és cert”, ha assegurat. La regidora ha assegurat que la majoria de les propostes de Compromís “o ja estan executades, o s'estan executant o tramitant-se l’execució”, i ha acusat este grup municipal d'haver “impedit arribar a un acord de tota la corporació per a aprovar proposta de manera unànime, malgrat estar d'acord en el 98% dels assumptes: No ha sigut possible el consens”, ha lamentat.

Intervencions de les entitats socials

El debat plenari ha estat precedit per les intervencions d'un bon nombre d'entitats socials i veïnals, els representants de les quals han tingut ocasió d'intervindre davant el Ple per a exposar els seus punts de vista sobre la reconstrucció, i les seues propostes, crítiques i aportacions.

Roberto Expósito, representant de l'Associació per l'Horta, ha denunciat la falta de presència policial en les zones d'horta i de cultius de les pedanies afectades, que redunda en la falta de seguretat i en les majors pèrdues econòmiques per robatoris, en un territori durament castigat per la riuada. En semblants termes s'ha expressat Manuel Folgado, de l'Associació Cultural i de Consumidors de Patraix, qui ha denunciat que “l'horta es continua degradant dècada rere dècada”, i ha assenyalat també la falta de protecció, “que dificulta la vida i l'activitat agrària”, així com la falta d'espai de mobilitat entre la Torre i València Sud.

Ana Juana Broncano, de l'Associació TDH Más 16 València, de la Torre, ha recordat la necessitat de recuperar i disposar de dotacions esportives que milloren la convivència familiar i veïnal, i la normalització del desenvolupament de la infància. Per part seua, Elvira Puchades, veïna de la Torre, s'ha mostrat “indignada per la falta de resposta de l'Ajuntament i el menyspreu a les pedanies del Sud, com demostra –ha afirmat- la convocatòria forçosa d'este ple extraordinari més de 5 mesos després d'aquell dia fatídic”. En representació de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Torre ha intervingut Norman Ortells, qui ha agraït la convocatòria d'este ple extraordinari, “encara que anem tard”, ha advertit. “Es podrien haver fet moltes coses abans, però ara les persones estan enfadades davant la situació”, ha assenyalat.

Ha parlat també davant la corporació Aniuska Dolz, de l'AMPA del CEIP Pare Manjón, per a destacar “el reforçament dels vincles del teixit associatiu de les pedanies del Sud i de la resta de València”, però ha assegurat que “després de quasi 6 mesos no es pot parlar de normalitat. S'han fet coses, sí, però repetim el mateix reguitzell de mancances en cada trobada perquè la situació ja era millorable abans de la dana, i en tot este temps no s'ha fet res, i continuem patint incertesa cada vegada que plou”. I de l'Associació Cuidem La Raiosa han intervingut Isabel Collado i Andrés Valverde, els qui han parlat sobre els fons europeus Edil, i han mostrat la seua preocupació “perquè encara s'estan preparant, i que sembla que primer són els Edil València”. I també s'han referit a la vivenda, “un tema que ens està matant –han assegurat perquè cada vegada la vivenda està més cara: jóvens, parelles amb fills, persones majors, rendes baixes, persones reallotjades… no podem competir i no sabem què passarà amb nosaltres”.

La participació ciutadana ha comptat també amb diverses veus de col·lectius de persones migrants. Per part de Casa Marruecos, Nadia Tabib i Ikram Boulghoudan han destacat el sofriment també de la població migrant i racialitzada i la seua disposició d'ajuda des del primer dia. “Però continuem sent assenyalats i hem patit una doble catàstrofe, la de l'aigua i la de l'odi, a base de faules i islamofòbia”, han denunciat. I han lamentat “el silenci institucional davant el treball de les associacions d'immigrants, que van ajudar sense recursos i sense reconeixement, però amb dignitat. Nosaltres també som poble”, han subratllat. En segon lloc, des de l'Associació Por tí, mujer, han reclamat la recuperació dels Horts Urbans en Clau de gènere, a Sociópolis, a la Torre, “un espai de salut i aprenentatge i de construcció de comunitat i de dignitat per a moltes dones en situació de vulnerabilitat i exclusió social, que van quedar arrasats amb la dana”. Finalment, Silvana Cabrera, de l'Associació Cultural Candombe, ha denunciat “la situació de milers de persones que continuen sent invisibilitzades per l'Ajuntament, abans, durant i després de la dana”. “La dana va deixar al descobert l'abandó institucional de les persones migrants”, ha afirmat, i ha criticat “les dificultats de l'accés al padró, que es convertix en eina d'exclusió”.

El director esportiu del Discóbolo La Torre Athletic Club, Daniel Sancho, ha assenyalat “les situacions que s'estan vivint en la pedania”, i ha manifestat la gratitud a l'Ajuntament “per la rapidesa i eficàcia, junt amb la Fundació Esportiva Municipal, la Fundació Trinidad Alfonso i el Vila-real CF, en la reconstrucció ràpida de les instal·lacions”. “L'esport és integració, inclusió i cultura”, ha assegurat Sancho. També ha mostrat la seua satisfacció amb el treball impulsat des de l'Ajuntament el representant de l'Associació cultural Cruces de Mayo, de la Torre, Jorge Guillot, qui ha valorat els treballs de neteja de vehicles en la zona i el ritme d'activitat. També ha destacat la presència policial en la zona, i únicament ha lamentat la lentitud dels consorcis “que no faciliten pagaments ràpid per a habilitar garatges, ascensors…”.

Ha continuat la sessió amb les paraules de Consuelo Riveiro, de l'Associació de Veïns Sant Marcel·lí, qui ha reclamat “un consultori nou, amb personal sanitari fix”, i ha criticat “que el ministre de Sanitat no siga mèdic”. Seguidament, Piedad Ruiz, de Càritas Diocesana, ha assegurat que des del primer moment “s'ha treballat en coordinació absoluta entre la parròquia, l'Ajuntament i Servicis Socials, amb respecte a la normativa sobre protecció de dades”. “Tenim una llarga trajectòria com a entitat i coneixem bé la realitat de les poblacions afectades”, ha indicat, i ha agraït a l'Ajuntament “el seu compromís i col·laboració estreta, fluida i eficaç”.

Cintia Sancanuto, de l'Associació Veïnal El Palmar ha intervingut en dos moments. En el primer ha criticat durament la gestió històrica de les pedanies del Sud, “que han estat sistemàticament ignorades: som la zona de sacrifici de la ciutat, amb la ZAL, les depuradores, les vies de tren… tot el que la ciutat rebutja va ací”. “I el Pla Sud –ha afegit- ha fet que la ciutat ens deixara abandonats en el fang, literalment”. Sancanuto ha reclamat la participació vinculant de la ciutadania en el procés de reconstrucció, i ha proposat la realització d'un minut de silenci en memòria de les víctimes de la dana.

Per part de l'Associació de Veïns Castellar-l’Oliveral ha pres la paraula Empar Puchades, qui ha criticat el govern local perquè “sis mesos després de la dana no han sigut capaces d'integrar-nos de primera mà, ni en la comissió ni en les seues conclusions. No ens sentim tractats com a ciutadans madurs, compromesos i organitzats. No hem tingut espais per a fer una crítica serena i no constructiva per a no repetir errors”, ha denunciat. I de l'Associació de Veïns de Forn d’Alcedo, la seua presidenta, María José Chiner, ha agraït “que ens escolten en totes les reunions de seguiment”, però ha assenyalat algunes “de les millores que es mereix la nostra pedania”, com un accés o via cicle per als vianants que permeta creuar el nou llit i connectar amb el centre de la ciutat, i ha mostrat la seua preocupació per la connexió del barranc de La Saleta amb el llit del Túria.

El torn de representants ciutadans ha conclòs amb les paraules de Beatriu Cardona i Joan Domínguez, d'Intersindical i membres Consell Escolar Municipal de València, els qui han centrat la seua intervenció en l'àmbit educatiu. “La magnitud del desastre va mostrar les deficiències de la gestió local: falta de previsió, coordinació i resposta eficaç de les administracions”, han denunciat. “I en els centres escolars va ser el personal docent i auxiliar qui atenia la neteja dels centres mentres esperaven una ajuda que no arribava. I gràcies a això els centres van poder reprendre la seua activitat. Però encara denunciem situacions de precarietat a molts nivells a les escoles”, ha assenyalat.

Interpel·lació a l'alcaldessa

El quart i últim punt de l'orde del dia del segon ple extraordinari celebrat este divendres ha abordat una interpel·lació a l'alcaldessa per part del Grup Compromís. Papi Robles, portaveu d'este grup, li ha preguntat a Catalá "per què no va convocar les associacions de veïns i veïnes dels pobles afectats per la dana a la Comissió no Permanent per a la Recuperació de les Zones Afectes per la DANA 2024 a la ciutat de València". Robles ha acusat a Catalá de "manipulació" i de "governar d'esquenes al poble.

A la interpel·lació ha respost el regidor Juan Carlos Caballero, portaveu del govern municipal, qui ha afirmat que "en política hi ha dos maneres d'actuar, una amb responsabilitat i sense desviar-se de l'objectiu; i l'altra que busca el rèdit de la desgràcia. S'ha vist en els dies de la dana i en este ple".

El representant de l'equip de govern municipal ha assenyalat que "nosaltres som dels qui treballem amb responsabilitat", i ha recordat la participació en la comissió municipal de la dana de representants del Consell de la Joventut i de la Federació d'Associacions Veïnals. Caballero ha destacat que la Junta de Govern Local ha aprovat este divendres l'inici dels tràmits per a la licitació i contractació d'un nou Pla integral de prevenció i predicció del risc d'inundació fluvial específic per al municipi.

El Ple ha finalitzat amb un minut de silenci en memòria de les víctimes de les inundacions generades per la dana del passat 29 d'octubre de 2024.