S'està cercant, espereu....

Prevenció escolar - València

PREVENCIÓ ESCOLAR

 

Pretenem fomentar l'educació integral de la xicalla i la jovenalla del municipi a través de programes promotors de la salut i el desenrotllament personal, fent especial insistència en els factors de protecció davant de les addiccions.

TALLERS PREVENTIUS


TALLERS PREVENTIUS

En este espai posem a la disposició de les persones interessades, una sèrie de guies didàctiques que tenen com a finalitat facilitar la labor d'aquells educadors i educadores que treballen la prevenció de les addiccions.

En estos materials es plasma l'experiència dels professionals del PMD i recullen les aportacions de les persones que han participat en estos tallers, és a dir, són documents enfocats al treball pràctic.

Estos manuals didàctics versen sobre el bon ús de les Tecnologies i com evitar l'addicció a estes. Ajuden a l'exposició de la Presentació de Diapositives del taller Clickeando, aportant explicacions i estratègies concretes que possibiliten una adequada comprensió per part de qui els rep i faciliten el treball dels monitors o monitores interessades a realitzar els tallers.

Existeixen dos guies, una dedicada a les famílies i una altra a la població juvenil; en cadascuna d'elles es recullen uns continguts i activitats adaptades a la població a la qual es dirigeixen.

|

XARXES SOCIALS


K ME CUENTAS...
Hola a tots i totes:
Som el Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de València.
Hem obert este espai dirigit a la joventut, per a tindre un canal de comunicació i estar més prop de tots i totes les que vulgueu participar en ell.

|

CONCURS K ME CUENTAS...


 

El Concurs K me cuentas és una iniciativa de creativitat encaminada  al fet que la joventut reflexione sobre com utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de manera responsable i fomentar la participació de la joventut en la prevenció d'addiccions

Està dirigit a l'alumnat del municipi de València des de 5é de Primària a 2n de Batxiller i C.F. de Grau Mitjà (de 10 a 18 anys).

Existeixen dos categories de participació per edats:

Categoria A De 10 a 14 anys. Modalitat Cartell
Categoria B De 15 a 18 anys. Modalitat Cartell i Modalitat Multiformat.
La temàtica dels treballs ha d’estar relacionada amb:
- “Ús responsable de les tecnologies”.
- “Prevenció de l’ús de drogues”.
- “Prevenció del joc d’atzar en línia i les apostes esportives”

|

PROGRAMES


imatge il.lustrativa

PREVEN-TIC
QUÈ ÉS PREVEN-TIC FORMATIU?
Un programa online i auto-aplicat.
Preven-tic Formatiu forma part d'un programa més ampli de prevenció de l'ús indegut de drogues.
Es dirigeix a promoure habilitats socials i emocionals que puguen servir com a “protectores” a l'inici del consum, entrenar habilitats protectores útils, que enfortisquen a les persones i que reduïsquen les conductes de risc.
És un programa on-line, totalment auto-aplicat, que els usuaris i usuàries poden completar per si mateixos.

|

 

ASTROLABI: Com orientar-se en l'univers de les drogues


El taller Astrolabi és una activitat formativa orientada a la prevenció del consum de drogues, que pretén facilitar una informació a l'alumnat de forma objectiva, veraç i fiable sobre les substàncies addictives i els seus efectes tant psíquics com físics, per a evitar el seu consum o reduir riscos quan estos es produïsquen.

|

Clickeando

CLICKEANDO
Es tracta d'una activitat informativa-formativa, creada des d'el Pla Municipal de Drogodependències i orientada a previndre l'ús indegut de les noves tecnologies en la població escolar del municipi de València

|
 

cartell

LUDENS
El taller Ludens és una activitat informativa que pretén aprofundir en l'ús que actualment fan els i les jóvens dels Jocs d'Atzar Online i en els possibles problemes derivats de la seua utilització.

|
 

GAMER

‘Gamer’ és el nom de l'actualització del contingut del mòdul de videojocs del PrevTec o AdiTec que es va realitzar l'any 2022 per l'equip de Joc i Addiccions Tecnològiques de la Universitat de València. Els videojocs i l'estudi de l'addicció als mateixos han evolucionat molt des del naixement d'este programa preventiu, per la qual cosa l'actualització era una necessitat social imperiosa a causa de l'augment de la prevalença d'esta addicció des de la pandèmia de la COVID-19.5

Més informació

 

Avatars de ser adolescent hui

Programa per a adolescents: "AVATARS DE SER ADOLESCENT HUI".
Tallers participatius amb grups escolars amb l'objectiu de reflexionar sobre els diversos aspectes que entranya el ser adolescent hui, per tal de facilitar la resolució de situacions que generen conflicte individual, familiar i social, amb l'objectiu de promoure un creixement més saludable.

|

cartell

TOCA CINE:
El cine es considera una ferramenta preventiva eficaç enfront de les addiccions. Per això, des del Servici d'Addiccions de la Regidoria de Salut i Consum de l'Ajuntament de València (PMD/UPCCA-València)  s'han elaborat les Guies "TOCA CINE", en què es plantegen activitats per a realitzar al voltant del visionat d'una pel·lícula.

|

 


 

 


 

 


cartel

“Construïx el teu Món”:
Conjunt d'actuacions dirigides a sistematitzar la prevenció dels problemes vinculats al consum de drogues en l'àmbit escolar. Se recolza en una metodologia innovadora denominada IVAC (Investigació, Visió, Acció i Canvi) que trenca amb els esquemes tradicionals de transmissió de coneixement, al basar-se en un procés d'aprenentatge actiu.

|

cartel

Programa “Passa la Vida”:
“PASSA LA VIDA” és un programa de prevenció que consistix en un document audiovisual amb què es pretén fomentar la reflexió i el debat entorn d'imatges, seqüències i diàlegs que reflectixen la percepció que els jóvens tenen del consum de drogues en general i dels suposats efectes positius d'eixe consum en particular.

|

cartel

Programa “Descobrint als Nostres Fills”:
El programa de prevenció familiar i escolar “Descobrint als nostres fills”, consta de tres guies didàctiques, estructurades entorn de las edats dels fills:
De 0 a 6 anys: “Explorant el món amb seguretat”
De 6 a 12 anys: “Entrenar-se per a la vida”
De 12 a 18 años: “Ser o no ser”
El material pretén oferir els elements més importants que definixen una adequada educació afectiva i emocional en la família.
Les guies didàctiques estan pensades per a ser utilitzades directament pels pares i mares.

|
 
 


 


Retomemos

“RETOMEMOS”

Activitat educativa basada en les habilitats per a la vida.
Esta estratègia s'orienta que les persones en edat adolescent puguen per mitjà del desenrotllament d'estes deu habilitats adquirir la capacitat de triar estils de vida saludables que els aporten benestar físic psicològic i social i ajuden a disminuir el risc enfront del consum d'alcohol i la resta de drogues.

. Més informació

 

|

Jovens

PREVENCIÓ ESCOLAR

TOCA CINE

Obrir catàleg (en format pdf 517 Kb).

Home. Llar dolça llar (EUA, 2015)

HOME. LLAR DOLÇA LLAR (EUA, 2015).
Dir.: Tim Johnson.
Gènere: animació / aventura.
Duració: 90 minuts.
Sinopsi: quan la raça alienígena Boov invadix la Terra, traslladen a totes les persones a “la ciutat dels humans feliços”. Tip, l'única humana que no ha sigut capturada, haurà de posar a prova el seu enginy i la seua valentia per anar en busca de sa mare; en esta arriscada aventura coneixerà Oh.
En este viatge Tip i Oh descobriran una cosa molt important… el valor de l'amistat.
Habilitats per a la vida que s'hi poden treballar: tolerància, respecte, amistat, expressió emocional, empatia, autoconeixement i habilitats socials bàsiques per a la interacció social.
Recomanada per a treballar: majors de 6 anys.

|
Obrir la guia (pdf 2993 Kb).

La professora d'història (França,2014)

LA PROFESSORA D'HISTÒRIA (FRANÇA, 2014).
Dir.: Marie-Castille Mention-SchaarRepartiment: Ariane Ascaride, Ahmed Dramé, Geneviève Mnich, Xavier Maly, Martin Cannavo, Noémie Merlant, Stéphane Bak, Léon Zyguel.
Gènere: drama.
Duració: 105 minuts.
Sinopsi: Anne és professora i tutora d'un multicultural i conflictiu grup d'estudiants. Frustrada per la seua falta d'ambició, els desafia a participar en un concurs nacional sobre el que significa ser adolescent en un camp de concentració nazi. Este projecte canviarà les seues vides.
Habilitats per a la vida que s'hi poden treballar: autoconeixement, autoestima, superació personal, amistat, família, igualtat, respecte, tolerància, justícia, no violència.
Recomanada per a treballar: a partir de 14 anys, també recomanada per a treballar a docents i a futurs i futures docents.

|
Obrir la guia (pdf 3046 Kb).

Curtmetratges per la igualtat 2017

CURTMETRATGES PER LA IGUALTAT 2017

|
Curtmetratge: Comando VDG (Espanya,2016)

CURTMETRATGE: COMANDO VDG (ESPANYA, 2016).
Dir.: Ana Rosa Diego, Mercedes M. del Río.
Duració: 15 minuts.
Sinopsi: Este comando, compost per cinc adolescents que han patit o han sigut testimonis de diferents modes de violència masclista, decidix intervindre-hi i denunciar estes situacions utilitzant com a ferramenta el rap.
Temes que es tracten en el curtmetratge: l'educació en igualtat, la violència de gènere en l'adolescència i la música i el rap com a ferramenta d'apoderament juvenil.
Recomanada per a treballar: a partir de 12 anys.

|
Obrir la guia (pdf 2424 Kb).
Curtmetratge: Senyor o senyoret? (Espanya, 2015)

CURTMETRATGE: SENYOR O SENYORET? (ESPANYA, 2015).
Dir.: Cristina Pierna, Victoria Ruíz.
Duració: 9 minuts 38 segons.
Sinopsi: en un món dominat per les dones, Bernardo haurà de superar una singular entrevista laboral. La tècnica d'invertir els rols es posa al servici de la denúncia de les condicions laborals de les dones, amb un sentit de l'humor que posa en ridícul les pràctiques sexistes del patriarcat empresarial.
Temes que es tracten en el curtmetratge: el canvi de rols, les condicions laborals de les dones i la desvaloració del treball de la llar.
Recomanada per a treballar: a partir de 14 anys.

|
Obrir la guia (pdf 2424 Kb).

Gabrielle (Canadá, 2013)

GABRIELLE (CANADÀ, 2013).
Dir.: Louise Archambault.
Int.: Gabrielle Marion-Rivard, Alexandre Landry, Mélissa Désormeaux-Poulin, Vincent-Guillaume Otis, Benoît Gouin, Sébastien Ricard, Isabelle Vincent, Marie Gignac, Véronique Beaudet, Robert Charlebois, Grégory Charles.
Gènere: diversitat funcional/drama/romanç.
Duració: 104 minuts.
Sinopsi: Gabrielle és una jove que patix la síndrome de Williams, però que té una contagiosa alegria de viure i un increïble talent musical i, a més, està enamorada. És feliç des que va conéixer Martin; no obstant això, no tot el món compartix eixa felicitat. El fet que siguen “diferents” fa que moltes persones es pregunten fins a quin punt poden fer el que vullguen.
Gabrielle fa tot el que pot per a guanyar la seua independència, però haurà d'enfrontar-se als prejuís d'altres persones, així com a les seues pròpies limitacions, per a demostrar que la paraula “normal” és molt més àmplia del que la majoria de la gent creu.
Habilitats per a la vida que s'hi poden treballar: empatia, expressió emocional, tolerància, respecte, acceptació de la diversitat, igualtat.
Recomanada per a treballar: a partir de 14 anys.

|
Obrir la guia (pdf 3442 Kb).