S'està cercant, espereu....

Prevenció escolar - València

PREVENCIÓ ESCOLAR

 

Pretenem fomentar l'educació integral de la xicalla i la jovenalla del municipi a través de programes promotors de la salut i el desenrotllament personal, fent especial insistència en els factors de protecció davant de les addiccions.

TALLERS PREVENTIUS


TALLERS PREVENTIUS

En este espai posem a la disposició de les persones interessades, una sèrie de guies didàctiques que tenen com a finalitat facilitar la labor d'aquells educadors i educadores que treballen la prevenció de les addiccions.

En estos materials es plasma l'experiència dels professionals del PMD i recullen les aportacions de les persones que han participat en estos tallers, és a dir, són documents enfocats al treball pràctic.

Estos manuals didàctics versen sobre el bon ús de les Tecnologies i com evitar l'addicció a estes. Ajuden a l'exposició de la Presentació de Diapositives del taller Clickeando, aportant explicacions i estratègies concretes que possibiliten una adequada comprensió per part de qui els rep i faciliten el treball dels monitors o monitores interessades a realitzar els tallers.

Existeixen dos guies, una dedicada a les famílies i una altra a la població juvenil; en cadascuna d'elles es recullen uns continguts i activitats adaptades a la població a la qual es dirigeixen.

|

XARXES SOCIALS


K ME CUENTAS...
Hola a tots i totes:
Som el Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de València.
Hem obert este espai dirigit a la joventut, per a tindre un canal de comunicació i estar més prop de tots i totes les que vulgueu participar en ell.

|

CONCURS K ME CUENTAS...


 

El Concurs K me cuentas és una iniciativa de creativitat encaminada  al fet que la joventut reflexione sobre com utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de manera responsable i fomentar la participació de la joventut en la prevenció d'addiccions

Està dirigit a l'alumnat del municipi de València des de 5é de Primària a 2n de Batxiller i C.F. de Grau Mitjà (de 10 a 18 anys).

Existeixen dos categories de participació per edats:

Categoria A De 10 a 14 anys. Modalitat Cartell
Categoria B De 15 a 18 anys. Modalitat Cartell i Modalitat Multiformat.
La temàtica dels treballs ha d’estar relacionada amb:
- “Ús responsable de les tecnologies”.
- “Prevenció de l’ús de drogues”.
- “Prevenció del joc d’atzar en línia i les apostes esportives”

|

PROGRAMES


imatge il.lustrativa

PREVEN-TIC
QUÈ ÉS PREVEN-TIC FORMATIU?
Un programa online i auto-aplicat.
Preven-tic Formatiu forma part d'un programa més ampli de prevenció de l'ús indegut de drogues.
Es dirigeix a promoure habilitats socials i emocionals que puguen servir com a “protectores” a l'inici del consum, entrenar habilitats protectores útils, que enfortisquen a les persones i que reduïsquen les conductes de risc.
És un programa on-line, totalment auto-aplicat, que els usuaris i usuàries poden completar per si mateixos.

|

 

ASTROLABI: Com orientar-se en l'univers de les drogues


El taller Astrolabi és una activitat formativa orientada a la prevenció del consum de drogues, que pretén facilitar una informació a l'alumnat de forma objectiva, veraç i fiable sobre les substàncies addictives i els seus efectes tant psíquics com físics, per a evitar el seu consum o reduir riscos quan estos es produïsquen.

|

Clickeando

CLICKEANDO
Es tracta d'una activitat informativa-formativa, creada des d'el Pla Municipal de Drogodependències i orientada a previndre l'ús indegut de les noves tecnologies en la població escolar del municipi de València

|
 

cartell

LUDENS
El taller Ludens és una activitat informativa que pretén aprofundir en l'ús que actualment fan els i les jóvens dels Jocs d'Atzar Online i en els possibles problemes derivats de la seua utilització.

|
 

GAMER

‘Gamer’ és el nom de l'actualització del contingut del mòdul de videojocs del PrevTec o AdiTec que es va realitzar l'any 2022 per l'equip de Joc i Addiccions Tecnològiques de la Universitat de València. Els videojocs i l'estudi de l'addicció als mateixos han evolucionat molt des del naixement d'este programa preventiu, per la qual cosa l'actualització era una necessitat social imperiosa a causa de l'augment de la prevalença d'esta addicció des de la pandèmia de la COVID-19.5

Més informació

 

Avatars de ser adolescent hui

Programa per a adolescents: "AVATARS DE SER ADOLESCENT HUI".
Tallers participatius amb grups escolars amb l'objectiu de reflexionar sobre els diversos aspectes que entranya el ser adolescent hui, per tal de facilitar la resolució de situacions que generen conflicte individual, familiar i social, amb l'objectiu de promoure un creixement més saludable.

|

cartell

TOCA CINE:
El cine es considera una ferramenta preventiva eficaç enfront de les addiccions. Per això, des del Servici d'Addiccions de la Regidoria de Salut i Consum de l'Ajuntament de València (PMD/UPCCA-València)  s'han elaborat les Guies "TOCA CINE", en què es plantegen activitats per a realitzar al voltant del visionat d'una pel·lícula.

|

 


 

 


 

 


cartel

“Construïx el teu Món”:
Conjunt d'actuacions dirigides a sistematitzar la prevenció dels problemes vinculats al consum de drogues en l'àmbit escolar. Se recolza en una metodologia innovadora denominada IVAC (Investigació, Visió, Acció i Canvi) que trenca amb els esquemes tradicionals de transmissió de coneixement, al basar-se en un procés d'aprenentatge actiu.

|

cartel

Programa “Passa la Vida”:
“PASSA LA VIDA” és un programa de prevenció que consistix en un document audiovisual amb què es pretén fomentar la reflexió i el debat entorn d'imatges, seqüències i diàlegs que reflectixen la percepció que els jóvens tenen del consum de drogues en general i dels suposats efectes positius d'eixe consum en particular.

|

cartel

Programa “Descobrint als Nostres Fills”:
El programa de prevenció familiar i escolar “Descobrint als nostres fills”, consta de tres guies didàctiques, estructurades entorn de las edats dels fills:
De 0 a 6 anys: “Explorant el món amb seguretat”
De 6 a 12 anys: “Entrenar-se per a la vida”
De 12 a 18 años: “Ser o no ser”
El material pretén oferir els elements més importants que definixen una adequada educació afectiva i emocional en la família.
Les guies didàctiques estan pensades per a ser utilitzades directament pels pares i mares.

|
 
 


 


Retomemos

“RETOMEMOS”

Activitat educativa basada en les habilitats per a la vida.
Esta estratègia s'orienta que les persones en edat adolescent puguen per mitjà del desenrotllament d'estes deu habilitats adquirir la capacitat de triar estils de vida saludables que els aporten benestar físic psicològic i social i ajuden a disminuir el risc enfront del consum d'alcohol i la resta de drogues.

. Més informació

 

|

Jovens

PREVENCIÓ ESCOLAR

LUDENS.TALLER

Cartell del programa

El taller Ludens és una activitat informativa que pretén aprofundir en l'ús que actualment fan els i les jóvens dels Jocs d'Atzar online i en els possibles problemes derivats de la seua utilització..

OBJECTIUS

- Proporcionar als jóvens informació bàsica sobre el Jocs d'Atzar.
- Desemmascarar els riscos més comuns d'este tipus de jocs.
- Facilitar estratègies per a la reflexió que ajuden en la presa de decisions personals respecte d'això.

TEMARI

- Característiques del joc d'atzar.
- Jocs legals d'atzar
- Joc online a Espanya
- Testimonis de ludopatia
- ¿Qué és l'addicció al joc?
- Tecnologies i joc d'atzar: una mescla addictiva
- Apostes / Pòquer online / Apostes esportives
- Anàlisi de publicitat de Joc.
- Consells
- Aclariment de dubtes que plantege l'alumnat.
Els continguts expressats poden ser complementats amb nous temes i materials, amb la finalitat d'adaptar el taller a una realitat en continu canvi.

METODOLOGIA

Les sessions de treball amb l'alumnat seran de caràcter participatiu, fomentant el debat perquè afloren opinions i actituds respecte d'això i així ser tractades pel professional per a poder:

-aclarir conceptes
-desmitificar creences errònies
-fomentar actituds sanes
-modificar conductes de risc

En les sessions es treballa de forma combinada amb diferents tècniques en funció del grup:
· Debat general.
· Explicació teòrica
· Treball en grups xicotets
· Treball sobre:
-Visionats de vídeos sobre Joc online.
-Treball amb altres materials audiovisuals (escenes de pel·lícules, anuncis publicitaris,…).
-Notícies de premsa

A QUI ES DIRIGIX

Este taller es dirigix a l'alumnat de Batxiller i Cicles Formatius. No obstant això, si per les característiques pròpies d'un grup concret, hi ha la necessitat d'una actuació (encara que no siga dels cursos citats) es pot adaptar el taller a la dita necessitat.

Cada Centre d'Ensenyança decidirà el nivell acadèmic en què impartir les xarrades ja que per limitacions temporals i de personal no es pot arribar a tota la demanda.

Amb la finalitat d'aconseguir la màxima participació de l'alumnat, els tallers s'impartiran respectant cada un dels grups-classe.

ORGANITZACIÓ

· Sol·licitud de les xarrales per part dels Centres Educatius interessats i concreció de data i horari de les mateixes.
· Realització de la xarrada.
§ Les xarrades consten de dos sessions seguides d'una hora cada sessió.
§ Qüestionari d'avaluació del taller. S'administra un qüestionari per a arreplegar la valoració de l'alumnat sobre l'activitat realitzada.

EQUIP PROFESSIONAL

Personal monitor (alumnes del Pràcticum o postgrau de Psicologia) format, supervisat i coordinat pel Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de València i la Facultat de Psicologia de la Universitat de València.

Les sessions seran realitzades per dos monitors/es responsables de cada taller.

Els responsables del taller i de la formació i supervisió dels Pràcticums són Rocío Benito, Armando Serrano del PMD i el professor Mariano Chóliz de la Facultat de Psicologia

AUTOR DEL PROGRAMA

Professor Mariano Chóliz
MATERIAL
Descarrega el Manual de Ludens (pdf 330 kb).

COM SOLICITAR-HO

Contactar amb l'Àrea de Prevenció Escolar (Rocío): 962082032.

MÉS INFORMACIÓ.

Si es requerix informació complementària es poden dirigir a:

Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA)
Pla Municipal de Drogodependències (PMD).
Àrea de Prevenció Escolar
C/ Amadeu de Savoia, 11
46010 - València
Telf. 96 208 20 32 - 96 208 20 08
Email: pmdescolar@valencia.es

Les nostres webs:

http://www.valencia.es/val/pla-municipal-de-drogodependències (Adults)
http://www.valencia.es/kmecuentas (Jóvens)
https://www.tutoriasenred.com/ (Professorat)
http://www.cendocbogani.org (Centre de Documentació)

Logos