S'està cercant, espereu....

Proyectos remodelación plaza Ayuntamiento - València

Proyectos remodelación plaza Ayuntamiento

Tornar

La remodelació definitiva de la plaça de l’Ajuntament ja té cinc projectes finalistes

Tots els projectes triats pel jurat, que seran exposats a partir de pròxim dilluns, mantenen la solució de mobilitat actual amb el pas d'autobús urbà per un tram de la plaça

• Els cinc projectes seleccionats estaran exposats a partir del pròxim dilluns en la pròpia plaça de l’*Ajuntament

15/06/2022

El jurat qualificador de concurs d'idees per a la remodelació de la plaça de l'Ajuntament ja ha triat les cinc propostes finalistes entre les quals se seleccionarà la que definirà la imatge definitiva d'un dels espais més emblemàtics i històrics de la ciutat. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha donat a conéixer este dimecres la decisió del jurat, que ha triat les cinc millors propostes entre els 22 projectes que han participat finalment en la convocatòria.

 

“Per fi tenim els finalistes del concurs d'idees per al que serà la futura plaça de l’Ajuntament, cinc propostes que van totes elles dirigides a tindre una nova plaça més acollidora, més compartida, més sostenible i més verda; i per tant, molt més inclusiva”, ha explicat Sandra Gómez. “Les cinc propostes finalistes han sigut triades per un jurat per la seua qualitat tècnica i per donar solució a tots els reptes que n’havíem plantejat”, ha afegit.

Els cinc projectes seleccionats estaran exposats a partir del pròxim dilluns en la pròpia plaça de l’Ajuntament, així com en els portals digitals, “de manera que tota la ciutadania puga aportar i incorporar els seus suggeriments i propostes de millora”. Tal com ha subratllat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, “cal recordar que este concurs d'idees té una part molt important de participació, i per tant, qualsevol ciutadà o ciutadana podrà donar la seua visió sobre quin és el seu millor model o en què hauria de millorar cadascun dels presentats”.

Tal com ha explicat Gómez, en primera instància s'havien presentat 26 equips al concurs, però finalment només 22 van aportar la documentació i desenvolupament dels seus projectes. D'estos, el jurat ha destacat cinc, que tenen ja la condició de finalistes. Es tracta dels projectes presentats sota els següents lemes identificatius: Abril, Batega València, Dosel climático, Llenç 365, i Re-natura.

Un jurat paritari i multidisciplinari ha seleccionat les propostes finalistes, totes les quals inclouen els criteris establits després del procés de participació “Pensem la plaça”. Com és conegut, l'espai d'actuació té una superfície total de 12.000 metres quadrats, i tal com establien les bases de la convocatòria i el procés participatiu, ha de ser remodelat sota un conjunt de criteris que assenyalen la necessitat de mantindre el seu caràcter per als vianants, renovar la presència dels llocs de flors, disposar de fonts per a beure, de banys públics, d'ombra, vegetació, zona per a plantar la falla o disparar la mascletà, i a més no augmentar el nombre de terrasses.

Es manté la planta viària i la solució de mobilitat actual

Les bases deixaven oberta la decisió sobre el pas de la línia C1 de l'EMT, i tal com ha explicat Sandra Gómez, “els cinc projectes seleccionats han mantingut la solució de mobilitat tal qual està actualment, amb el pas de la C1 per davant de la façana del Palau de Comunicacions (Correus) cap al carrer de les Barques, i pas de trànsit rodat pel carrer Lauria. Cap projecte seleccionat ha presentat alternatives de mobilitat a l'actual (de fet, les bases del concurs exigien que hi haguera un expert en mobilitat en els equips)”. I encara que es plantejava la possibilitat d'alliberar completament la plaça del pas vehicles, cap dels projectes finalistes ha contemplat esta opció.

Quant a la C1 en si, l'acta del jurat assenyala que es requerirà del consens social sobre el seu recorregut final. Cal tindre en compte, ha explicat Gómez, que les propostes que plantejaven una plaça completament per als vianants “allunyaven molt els itineraris d'esta línia de la plaça i del Mercat Central, per la qual cosa el jurat ha considerat que les propostes presentades no donaven una solució de mobilitat millor que l'actual, i per això s'ha optat per mantindre-la tal qual està ara”. Quant a la presència de la font central, tres de les cinc propostes la mantenen en el seu disseny.

Una vegada establits les fites principals de les cinc propostes seleccionades, el Jurat ha afegit una sèrie de recomanacions a tots ells, a l'hora desenvolupar els seus respectius avantprojectes. Hauran de justificar adequadament el funcionament dels espais d'aigua, en els casos en els quals hi ha làmines d'aigua o similars; hauran de definir i concretar la il·luminació nocturna de la plaça; i finalment, hauran de determinar els materials dels paviments, el mobiliari i la vegetació concret amb les espècies arbòries.

La plaça d'esta generació

S'obri ara un termini perquè els equips seleccionats desenvolupen de manera detallada els seus projectes, és a dir, que plantegen un avantprojecte més definit i amb major concreció, amb desenvolupament escrit i gràfic, i que sume les qüestions aportades per l'Ajuntament i en el procés de participació. Este termini es tancarà el pròxim 1 d'agost, i el jurat haurà de resoldre i seleccionar únicament una de les propostes, que es coneixerà previsiblement entre finals de setembre i principis d'octubre. “En eixe moment –ha subratllat Sandra Gómez- ja tindrem la proposta definitiva i sabrem com serà la plaça de l'Ajuntament d'esta generació”.

En eixe moment, arrancarà de nou un període de sis mesos en què l'equip seleccionat, que rebrà una aportació econòmica de 560.000 euros, haurà d'elaborar el projecte definitiu. Ací entraran els servicis municipals competents, que estudiaran i informaran sobre el projecte, i posteriorment, l'equip incorporarà les correccions indicades. “L'objectiu –ha conclòs Sandra Gómez- és deixar preparat el projecte en este mandat, amb la finalitat que es puga licitar i executar en el pròxim.

Cinc projectes, cinc visions de la plaça

La vicealcaldessa i regidora d'urbanisme ha donat a conéixer les particularitats que el jurat ha destacat de cadascuna de les propostes. Del projecte denominat Abril, s'ha destacat la gran unitat compositiva de l'espai públic, tractat com a plaça urbana arbrada; i la gran qualitat estètica del disseny dels components de l'espai públic. Batega València destaca per la seua senzillesa i el correcte maneig de les escales urbanes, i per la creació de xicotets espais d'ús quotidià. Per part seua, les característiques del projecte de Dosel climático destaquen la connexió amb els carrers adjacents, la importància als espais amb major valor patrimonial i el valor a itineraris per als vianants, així com que aborda la millora de la il·luminació nocturna. El següent projecte, Llenç 365, presenta una notable senzillesa organitzativa, amb referències patrimonials i històriques; i una representació de l'espai en el qual la presència de l'aigua és un aspecte fonamental. Finalment, Re-natura genera dos espais diferenciats, un davant de l'Ajuntament, i un altre enjardinat al nord; i planteja zones de respecte davant els edificis amb valor patrimonial, i un aspecte arbori de notable altura.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha manifestat la seua satisfacció per este nou pas cap a la definició de la plaça de l’Ajuntament, i ha conclòs assegurant que “ja estem molt a prop de conéixer com serà la nova plaça, un d'espais més representatius de la ciutat. València tindrà la seua gran plaça, que serà molt més acollidora, més verda i més inclusiva per al gaudi de tots els veïns i veïnes”, ha afirmat.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sandra Gómez