S'està cercant, espereu....

Plaza ajardinada Juan Pablo II - València

Vés enrere Plaza ajardinada Juan Pablo II

Tornar

Una plaça, un bosc i un camí reinterpretaran la plaça Joan Pau II de Campanar

Sergi Campillo ha explicat que el projecte, de quasi 600.000 euros d'inversió i que ha aprovat hui la Junta de Govern, “culminarà una reivindicació històrica de les veïnes i veïns del barri”

• Figuració de l'actuación de remodelació de la plaça Joan Pau II de Campanar

17/06/2022

Una plaça, un bosc i un camí són els tres elements que definiran la futura remodelació de la plaça Joan Pau II de Campanar, “tres idees clau en la reinterpretació d'este espai tan demandat per les veïnes i veïns de Campanar”, tal com ha anunciat este divendres el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, al final de la reunió de la Junta de Govern Local en la qual s'ha aprovat el projecte. Campillo ha recordat que la millora de la plaça és una reivindicació històrica dels seus residents, tal com va quedar plasmat en el procés de Pressupostos Participatius DecidimVLC de l'exercici 2020.

 

El barri de Campanar va sol·licitar en 2020 que es completara la plaça Joan Pau II, localitzada al costat de l'avinguda de Campanar, “després d'anys de conviure amb un solar convertit en aparcament informal”, com ha recordat el vicealcalde i regidor Sergi Campillo. El projecte, aprovat per a ser licitat en breu, contempla la reforma del parc existent en una part de la parcel·la, ja obsolet, i l'ampliació en el solar en desús. “Els criteris principals de la intervenció han sigut respectar al màxim l'imponent arbratge existent, generar espais inclusius de convivència per a tot el veïnat, emprar materials sostenibles i evitar costosos manteniments”, ha assenyalat Campillo, qui ha agraït el treball de l'Associació de Veïns i Veïnes de Campanar per les seues aportacions.

El projecte compta amb un pressupost de 590.000 euros, i un termini d'execució de les obres de 9 mesos. “Sens dubte –ha assegurat el vicealcalde i delegat d'Ecologia Urbana- este és un dels projectes de barri més ambiciosos de la Regidoria en este mandat, que permitirá crear una nova plaça que fomentarà la convivència”.

Un dels elements protagonistes de l'espai reformulat serà un camí en forma de rampa suau, que unirà les dos parts del barri i que descriurà un trajecte natural per als vianants. La rampa establix una jerarquia en l'actuació, en generar, d'una banda, un xicotet bosc elevat i, per l'altre, una plaça de convivència. De fet, estos són els altres dos grans elements que definixen el projecte que han elaborat els arquitectes Javier Molinero, Rafael Mira i Bernat Ivars.

Es contempla també afegir, al xicotet bosc amb l'arbratge ja existent, un espai de vegetació amb plantes aromàtiques, ombra i jardí natural amb vegetació poc habitual en ambients urbans. I en el seu interior, es distribuiran diferents zones d’estància per a les persones usuàries del jardí. Quant a la pavimentació de la plaça, s'efectuarà amb llambordes de ceràmica reciclada, “un paviment que permeta, per la seua banda, el drenatge directe de l'aigua de pluja al subsol de la ciutat, per a evitar sobrecarregar la xarxa de sanejament en episodis de pluges intenses”, ha explicat Campillo. La plaça que es generarà és una xicoteta esplanada que albergarà taules i bancs per a xicotetes celebracions.

Pel que fa als recorreguts previstos, es dividixen en tres tipus: en primer lloc, la rampa, que recollirà la circulació més directa i ràpida; en segon lloc, una sèrie de camins de terra dins del bosc, que permetran gaudir de la vegetació de prop; i, finalment i superposat als camins anteriors, s'ha dissenyat un itinerari “de joc” per a persones de totes les edats, que presentarà reptes de diferent dificultat per a ser recorreguts una vegada i una altra, però sense instal·lacions que generen esperes. «En veritat –ha conclòs el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana- tot l'àmbit podria ser considerat una gran zona de jocs. S'ha evitat, en la mesura que siga possible, segregar l'espai en usos diferents amb l'objectiu de propiciar una convivència sana entre els diferents usuaris del parc”.

Durant la seua intervenció davant els mitjans de comunicació, el vicealcalde ha manifestat la seua condemna de les agressions vandàliques patides per l'exposició commemorativa del Dia de l'Orgull, instal·lada a la plaça de l'Ajuntament en el marc de la reivindicació dels drets de les persones LGTBI i la riquesa de la diversitat. La mostra recull els diferents dissenys amb els quals durant els últims anys el consistori ha reivindicat esta celebració inclusiva. “Lamentablement –ha assenyalat Campillo- hi ha persones que no respecten la diversitat i que volen imposar el seu discurs d'odi. Però les persones LGTBI existim, i tenim tot el dret a ocupar tots els espais de la societat”, ha afirmat.

Subvencions a les comissions falleres

La Junta de Govern Local ha aprovat, també hui, la convocatòria de subvencions a les comissions falleres per les despeses en pirotècnia amb motiu de les Falles 2022 per un import total de 75.000 euros. Com és conegut, la corporació convoca anualment estes ajudes per a les comissions falleres amb la finalitat de contribuir al manteniment i promoció de la festa de les Falles i de les activitats culturals, artístiques i decoratives vinculades a la cultura festiva valenciana.

La convocatòria aprovada suposa la creació d'una nova línia de subvenció a les comissions, centrada en la pirotècnia, “una de les manifestacions més singulars i característica de la festa de les Falles, amb un valor patrimonial propi”, tal com ha subratllat Campillo. L'import de la convocatòria és de 75.000 euros, i servirà per a fer costat a les despeses de mascletaes, cremà, castells, correfoc, despertà o similars que siguen iguals o superiors als 3.000 euros (durant les Falles d'enguany).

En esta mateixa línia, la Junta de Govern ha aprovat també la concessió de subvencions a un total de 10 entitats per a la celebració de festes tradicionals, singulars o populars de 2022, que van des dels 1.607 fins als 7.995 euros (amb un pressupost total de 70.000 euros). Altres 4 entitats no ha pogut optar a les ajudes al no complir els requisits.

Finalment, la Junta ha aprovat una subvenció nominativa de 10.000 euros a favor de la Fundació Activa Espina Bífida de la Comunitat Valenciana, per a col·laborar en el seu Programa d'Atenció Integral, que comprén diferents actuacions integrades amb la finalitat d'oferir una resposta diversa i individualitzada a les necessitats de les persones amb diversitat funcional ateses i a les seues famílies, amb càrrec a l'aplicació pressupostària 2022.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo