Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La plaça de la Reina s’obri a la ciutadania una vegada concloses les obres de remodelació

Este dimecres s’ha realitzat la tramitació necessària perquè l’Ajuntament recepcione l’obra i, a primera hora de hui, ha començat el desmuntatge i la retirada de les tanques perimetrals

• La nova plaça, de bon matí

28/07/2022

La plaça de la Reina s’ha reobert este dijous per al seu ús ciutadà, així com l’aparcament subterrani. A primera hora de hui han començat les tasques de desmuntatge i retirada de les tanques perimetrals de la plaça una vegada concloses ahir les obres de remodelació, que han permés la conversió en zona de vianants dels prop de 12.000 m² d’esta emblemàtica plaça de la ciutat i el seu accés des del carrer de la Pau, així com la remodelació completa de l'aparcament subterrani de dos plantes. Les obres es van iniciar en abril de l’any passat a càrrec del despatx de l'arquitecte José María Tomás en UTE amb Edifesa-Collosa i han permés substituir una rotonda per al trànsit rodat per un espai diàfan i accessible des del qual poder gaudir de perspectives renovades del Micalet, la porta barroca de la Catedral i Santa Caterina. L’alcalde, Joan Ribó, ha afirmat que “és una gran plaça, una altra gran plaça de la ciutat de València”.

 

L’alcalde ha assegurat que “hem obert este matí la plaça de la Reina després de les obres de remodelació. Estem contents perquè hem vist que està plena de gent” Ribó creu que “és una gran plaça, una altra gran plaça de la ciutat de València. I hem de ressaltar que, a la vegada, hem obert també el pàrquing subterrani de sota de la plaça, que és fonamental per a l’aparcament en la zona centre. A partir d’este moment, la plaça i el pàrquing estan a l’abast de tota la ciutadania”.

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible, regidoria responsable d’este projecte de reforma, Giuseppe Grezzi, ha destacat que “hui és un gran dia per a València amb l'obertura a la gent de la plaça de la Reina, un projecte icònic per a un espai monumental singular. De gran rotonda atestada de cotxes, busos, furgones llançant fum i soroll, a una plaça de 12.000 metres quadrats per a gaudir, per a contemplar les vistes del Micalet, per a jugar, per a estar i passejar. És una gran satisfacció i motiu d'orgull haver pogut completar un projecte d'esta envergadura amb la remodelació d'un aparcament que té més de 50 anys. És un autèntic regal per a valencians i valencianes, que estic segur que el faran seu des del minut 1”.

A més de la pavimentació de la plaça amb pedra calcària antilliscant de tonalitats que ajuden a no absorbir la calor -el mateix material amb el qual es va construir la Catedral-, els treballs realitzats incorporen una zona de jocs infantils, tendals de diferents altures, lavabos públics, 1.378 arbustos i 115 arbres. També s'han instal·lat dos fonts d'aigua, 900 seients en 465 metres lineals, bancs adaptats, contenidors soterrats, 30 places d'aparcabicis, aspersors-difusors d’aigua, punts de llum en el sòl, pivots retràctils per a permetre l'accés de vehicles autoritzats i d'emergència, dos monòlits amb informació documental adaptada al llenguatge Braille i una oficina d'informació i turisme. A més, s'ha recuperat la parada de Valenbisi, la zona de càrrega i descàrrega amb horari delimitat i s'han reubicat els quioscos ja existents en la plaça.

La iniciativa, que incorpora 21 propostes ciutadanes sorgides del procés d'implicació ciutadana “Participa Reina!” dut a terme en 2016, inclou també la remodelació de l'aparcament subterrani d'una superfície de 8.634 m² eliminant, així, les rampes circulars i substituint l'accés i l'eixida per una entrada des del carrer de la Pau i una eixida pel carrer de la Mar. L'aparcament, que també es posa hui en marxa sota la gestió de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), disposa de 228 places per a cotxes -de rotació i lloguer-, sis places per a persones amb mobilitat reduïda, 48 places per a motocicletes, 20 per a bicicletes, nou carregadors de bicis i/o VMP elèctrics i set carregadors per a vehicles elèctrics, així com un sistema de cerca de la plaça d'aparcament mitjançant la introducció del número de matrícula en les pantalles a la disposició de les persones usuàries.

A més, les persones que compren al Mercat Central o als comerços que formen part de l’Associació de Comerciants del Centre Històric tindran descomptes en l’aparcament gràcies a una col·laboració amb estes entitats per a fomentar el comerç de proximitat i contribuir a millorar la mobilitat al centre de la ciutat.

S'ha eliminat així una rotonda per al trànsit motoritzat per la qual confluïen 36 línies d'autobusos amb una freqüència de 5 a 10 minuts, la multitud de motocicletes aparcades enfront de la Catedral i els parterres enjardinats distribuïts com a illots per a ordenar el trànsit rodat, que desapareix de la plaça.

Realçar el patrimoni històric

A més de l'espai per als vianants guanyat, l'actuació posa en valor aquells elements que representen l'essència de la història de València com és la Catedral, amb la porta barroca, el Micalet o Santa Caterina. Els tendals, alhora que protegeixen del sol, no impedeixen la visibilitat a causa de les diferents altures i tenen l'opció de desinstal·lar-se en els mesos de l'any en què no faça tanta calor.

També s'han marcat itineraris arboris i sobre el paviment que simulen l'antiga ubicació de les cases existents abans que fora una plaça, s'ha preservat un tram de les antigues vies del tramvia, així com altres troballes arqueològiques recuperades, i hi ha panells i monòlits amb explicació documental adaptada al sistema Braille i un monòlit en l'entrada a l'aparcament subterrani amb una representació dels escuts històrics de la ciutat de València.

El disseny, tant dels lavabos públics com de l'oficina d'informació i turisme, els accessos per als vianants a l'aparcament i les eixides de ventilació, està plenament integrat en l'entorn, així com el disseny de la il·luminació nocturna que posa de manifest els elements rellevants i monumentals de la plaça.

Finalment, una altra instal·lació a destacar és l'escultura en homenatge a l'arquitecte Rafael Guastavino, la ciutat natal del qual va ser València, però que va triomfar als Estats Units exportant les tècniques arquitectòniques mediterrànies.

Renaturalització de l'espai

Les 30 espècies autòctones plantades, entre els 1.378 arbustos i 115 arbres (60 més dels que hi havia anteriorment), necessiten poc de reg. Cal tindre en compte, això sí, que no poden plantar-se arbres de manera indiscriminada sobre la superfície a causa de les filtracions que poden generar en l'aparcament subterrani. A més, es tracta d'una plaça i, per tant, d'un espai urbà públic descobert que té la possibilitat d'emprar-se per a realitzar gran varietat d'activitats.

Les obres de remodelació de la plaça de la Reina han comportat una inversió total superior als 13 milions d'euros. La intervenció ha obtingut una subvenció de 3,3 milions d'euros provinent dels fons europeus, una ajuda obtinguda a través de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia del Ministeri per a la Transició Ecològica) per a la qual els Fons Europeus de Desenvolupament Regional han tingut en compte que, amb esta intervenció –al costat d'altres set que aniran desenvolupant-se en la ciutat-, el consum energètic baixarà dels 7.462.337,4 kWh/any a 2.767.793,15 kWh/any. I és que este tipus d'ajudes van encaminades a la inversió en renovables i a l'estalvi del consum energètic, la qual cosa confirma que València és una de les ciutats europees que lidera el nou model de ciutat que ha plantejat la Unió Europea per als anys futurs.

Recursos multimèdia

Joan RIbó
Giuseppe Grezzi