S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Obri una nova unitat d’igualtat a Torrefiel-Orriols i pròximament es posarà en marxa una tercera a Patraix

L’alcalde destaca que “estem en uns dies terribles d’assassinats de dones” i “açò ens indica que hem de fer tot allò possible i impossible” per erradicar la violència de gènere

• L'horari d'atenció de la nova unitat d'igualtat és de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, amb cita prèvia

10/01/2023

La Unitat d’Igualtat Torrefiel-Orriols ha començat a atendre el veïnat este dimarts a la plaça de Salvador Allende número 5. És el segon recurs municipal d’estes característiques, junt al del Marítim, creat com a espai d’informació i orientació a les dones i punt de participació de les associacions, entitats i ciutadania en la promoció de la igualtat de gènere. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha visitat les instal·lacions i ha anunciat la posada en marxa “ràpidament” d’un tercer centre a Patraix amb l’objectiu d’arribar-ne a set en tota la ciutat.
 

Només començar l’any, quatre víctimes han estat assassinades per violència de gènere. L’alcalde ha subratllat que “estem en uns dies terribles d’assassinats de dones” i “açò ens indica que hem de fer tot allò possible i impossible per canviar esta situació”. En eixe sentit, Ribó ha remarcat que la lluita contra els feminicidis ha de ser transversal: des de la vessant policial, passant pel treball amb el teixit associatiu a través de les unitats d’igualtat, fins l’EMT, que oferix un servici nocturn a les usuàries perquè puguen baixar de l’autobús sense riscos.

Per a Joan Ribó, es tracta de “moltes accions amb un plantejament de canviar determinats aspectes culturals que estan molt arrelats i que hem d’anar modificant dia a dia”. Entre les actuacions impulsades des del consistori figura la nova unitat d’igualtat. El centre es troba dins del conjunt de vivendes conegut com a Sant Jerònim, en el límit est del barri de Torrefiel i confrontant amb el d’Orriols. L’àmbit d’actuació comprén els districtes de Benicalap, Campanar, La Saïdia i Rascanya, si bé l’atenció prioritària se centra a Torrefiel i Orriols, on s’ha detectat una necessitat d’intervenció més gran.

La regidora Lucía Beamud ha posat en valor la tasca que es desenvolupa des dels ajuntaments, l’administració més propera a la ciutadania: “El treball del tu a tu, del cara a cara i de proximitat amb les entitats i la ciutadania a través, per exemple, de les unitats d’igualtat”, especialment en un moment en què “el repunt de violència masclista és insuportable”. D’eixa manera, ha apuntat l’edil, “el que fem és teixir una xarxa d’igualtat i complicitat entre totes i tots per a, junts, frenar la violència masclista i aconseguir la igualtat real i efectiva”.

La Unitat d’Igualtat Torrefiel-Orriols ha començat a funcionar després de la rehabilitació de l’immoble al llarg de 2022. Les obres, amb un pressupost de 143.264,00 euros, han tingut en compte la perspectiva de gènere i les necessitats de la població femenina com a principal grup destinatari. Igualment, s’ha elaborat un estudi diagnòstic i un projecte de treball comunitari, que guien el programa que s’hi durà a terme.

L’Ajuntament ha creat ja dos unitats d’igualtat, la primera la del Marítim l’any 2016, en el marc del Pla marc d’igualtat municipal. Entre les seues funcions hi ha: la informació i assessorament sociolaboral, en matèria d’igualtat i violència de gènere; la primera atenció i derivació de víctimes de violència de gènere als servicis jurídics i psicològics de l’Espai Dones i Igualtat; l’atenció a les associacions i entitats en temàtiques relacionades amb la igualtat i les violències masclistes; la col·laboració amb centres educatius en activitats de foment de la igualtat; la dinamització comunitària a través de tallers, cursos i activitats de promoció de la igualtat de gènere, o el treball en xarxa amb entitats i servicis municipals per a implementar el Pla marc d’igualtat.

Al capdavant del nou recurs es troba un equip especialitzat en gènere i polítiques d’igualtat format per una agent d’igualtat i una treballadora social. El centre de Torrefiel-Orriols disposa d’un despatx per a l’atenció personalitzada amb dos llocs de treball; una sala polivalent per a activitats de grup; un espai d’espera i atenció a les cures, joc infantil i lactància; un espai d’atenció íntima, a més d’un pati interior.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Lucía Beamud