Conéixer-se a si mateix és un repte per a totes les persones, però especialment en l’etapa de l’adolescència i la joventut. No suposa només saber què vull estudiar, com em veig en el futur, si vull tindre fills i filles, o quin tipus de persona vull ser. L’autoconeixement és mes complex que tot això, i requerix fer-se algunes preguntes.

Preguntes que has de fer-te

Com puc saber què és bo o roín per a mi? Quins són els meus valors: l’honestedat, la paciència, l’amabilitat…? Com entenc l’amor i quina funció té per a mi? Quin valor tenen les persones que m’envolten? Com em relacione amb els altres i quin és el meu lloc? Quines persones considere com els meus models o guies? Actuen les persones que m’envolten d’acord amb el que jo pense que està bé?

Este procés requerix trobar moments de silenci i soledat, ja que, si ens observem després de qualsevol cosa que ens ocórrega, podem distingir patrons que es repeteixen en les nostres respostes i comportaments. Reaccions que podem analitzar i millorar, convertint una reacció immediata en una resposta reflexiva.

Comença volent-te a tu

Només quan et coneixes, pots començar a voler-te, la qual cosa és de crucial importància per a la nostra salut mental i emocional. Ja hem comprovat com de positiu resulta tractar amb afecte els que ens envolten, però ara hem de provar-ho amb el tracte afectuós i afectiu amb què ens tractem, ja que som la persona que sempre estarà acompanyant-nos.

Practicar l’amor propi, voler-se i valorar-se és prioritzar el que desitgem, sentim i ens fa bé, sense infravalorar-nos, acceptant les nostres virtuts i defectes.
Només quan aprenem a voler-nos, practiquem l’incondicional amor per la resta de persones, sabent posar límits sans.

No obstant això, les persones amb baixa autoestima, a més de tractar-se malament a elles mateixes, tendixen a projectar els seus propis sentiments sobre els que les envolten. Busquen agradar i sentir l’aprovació dels altres, permeten que la resta abuse d’ells, creen relacions que són de dependència i senten insatisfacció amb elles mateixes.

Com aprendre a voler-se

Deixa de dir-te coses negatives

La forma que tenim de parlar-nos té conseqüències. És important reconéixer que no som perfectes i aprendre a percebre els nostres aspectes positius i alegrar-nos per ells.

Cuida el cos i la ment

Menjar de manera sana i equilibrada, dormir almenys set hores, practicar algun exercici, escoltar música, caminar recreant-nos en els nostres sentits o en els que ens acompanyen, tindre moments de soledat i meditar, etc. són alguns hàbits que permetran que ens sentim millor.

Tria el que et nodreix

Poden ser llocs, activitats o persones, la qual cosa et permet ser tu mateixa i sentir de manera agradable.

En definitiva, coneix-te, aposta per tu, no deixes que res ni ningú et faça mal, aprendràs a voler-te dia a dia.