Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
La Regidoria de Devesa-Albufera impulsa la Declaració d'Arbreda Monumental del rodal madur de la Devesa


• Panoràmica del bosc de la Devesa
23/01/2025
- La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament aprova la proposta i la remetrà a la Generalitat per a la inclusió de l'arbreda en el Catàleg d'arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana
La Comissió d'Urbanisme ha aprovat una proposta presentada pel regidor José Gosálbez per a protegir el rodal madur de la Devesa, amb l'objectiu de declarar-lo com a arbreda monumental d'interés local. Esta iniciativa serà enviada a la Generalitat per a la seua inclusió en el Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana.
La proposta es fonamenta en la Llei 4/2006, de 19 de maig, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana, que garantix la conservació d'arbres i arbredes de valor excepcional, tant per les característiques úniques com per l'antiguitat o la rellevància històrica i cultural. La llei també assegura la protecció dels arbres que formen part d'una arbreda, si estos presenten un valor significatiu en térmens botànics, històrics o ambientals.
Es considera Patrimoni Arbori Monumental al conjunt d'arbres les característiques botàniques dels quals de monumentalitat o circumstàncies extraordinàries d'edat, port o altres tipus d'esdeveniments històrics, culturals, científics, d'esbarjo o ambientals lligats a ells i al seu llegat, els faça mereixedors de protecció i conservació. Així mateix, abasta tant als exemplars aïllats com a les arbredes o conjunts que continguen diversos espècimens arboris. En els boscos, els rodals més “madurs” són aquells fragments forestals que manifesten menys alteracions provocades per la intervenció humana i la seua evolució s'ha produït de forma més natural.
Existix un rodal a la Devesa que constituïx un rodal de madur en el terme municipal de València que està entre els més extensos d'Espanya. El rodal consistix en un bosc de pinedes mixtes de pi blanc i pinastre. Principalment és un rodal de màquia mediterrània en el sistema dunar intern de la Devesa, la zona de dunes més antigues, que té una densa vegetació arbòria i arbustiva de matoll lianoide.
També inclou una zona d'emmallades integrada per dos formacions principalment, una que suporta una gran concentració de sal composta per plantes com la salicòrnia, la ínula, crithmoides, i el plantatge, crassifòlia, i una altra en les zones menys salines de l'emmallada, conjunts i els pasturatges enriquint la riquesa botànica de l'enclavament.
Gosálbez ha subratllat que “el rodal madur, situat en les dunes més antigues del sistema dunar intern de la Devesa, és un dels boscos més extensos i millor conservats d'Espanya. Este espai natural, únic en el seu gènere, representa un llegat que ha de protegir-se amb accions decidides i mesures concretes”.
Protegir el passat, protegir el present, protegir el futur
La proposta presentada inclou tres mesures clau:
- Declarar el rodal madur de la Devesa com a arbreda monumental d'interés local.
- Remetre l'expedient a la Generalitat per a la seua inclusió en el Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana.
- Implementar les mesures legals necessàries per a garantir la seua protecció.
José Gosálbez ha subratllat la importància d'esta acció: “El rodal madur de la Devesa, compost per pinedes mixtes de pi blanc i pinastre, és un exemple extraordinari del nostre patrimoni natural. Reconéixer-ho, protegir-ho i preservar-ho no és només un deure, és una responsabilitat que assumim amb determinació. Este tipus de decisions no es posterguen, s'executen”.
L'edil també ha destacat que la protecció d'este espai no sols té un valor històric, sinó també un impacte crucial per a les generacions futures. “Este pas reflectix una voluntat clara d'actuar, preservar i garantir que els espais naturals més emblemàtics de la nostra ciutat es mantinguen intactes per a les generacions esdevenidores”.