Festes | Ajuntament de València - València
FESTES

Ciutat amant de la vida al carrer i de les celebracions en grup, València posseïx un calendari ple de festes. Moltes d’estes són esdeveniments culturals de caràcter singular, basats en la rica tradició festiva valenciana i amb uns valors patrimonials importantíssims, però que també apareixen lligats a valuoses manifestacions contemporànies i cosmopolites.
L’espectacularitat dels festejos, les càlides temperatures i la riquesa de la gastronomia fan que el ciutadà o el visitant visca plenament l’eclosió social que es produïx en totes i cadascuna de les festes de València.
El caràcter extravertit, alegre i bulliciós dels valencians i les valencianes es manifesta en festes, religioses i profanes, que se celebren majoritàriament al carrer i en què es mesclen rituals, creativitat, pólvora, música, flors...
Dins de l’extens calendari festiu de la ciutat destaquen les de Sant Vicent Màrtir, les Falles, la Setmana Santa Marinera, Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu dels Desemparats, el Corpus Christi, la Gran Fira de València, el Nou d’Octubre i el cicle de Nadal, que també inclou activitats com ara Expojove, el Cap d’Any o la Cavalcada de Reis.
LES NOSTRES FESTES
- 9 d'Octubre
- Cicle de Nadal
- Dia del Corpus
- Gran Fira de València
- La Mare de Déu dels Desemparats
- Les falles
- Sant Vicent Ferrer
- Sant Vicent Mártir
- Setmana Santa Marinera
AGENDA
L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.
SETMANA SANTA MARINERA
La Setmana Santa Marinera presenta tres actes principals: la Benedicció de Palmes, la Processó del Sant Enterrament i la Desfilada de Resurrecció. Declarada Festa d’Interés Turístic Nacional en 2011, esta celebració té una altra singularitat: l’exhibició de les imatges als domicilis particulars o als locals socials dels diversos col·lectius, una tradició que fa que en el trànsit de Dijous Sant a Divendres Sant hi ha haja un autèntic pelegrinatge de milers de devots que recorren els carrers principals del barri per visitar-les o implorar-los els seus precs.
Una de les imatges de major reconeixement és el pas de la Verònica de Marià Benlliure. A les imatges de cada una de les confraries s’unixen altres vivents: veïns abillats com a Pilat, Herodes o els apòstols, i veïnes vestint com la Dolorosa, les Santes Dones, Salomé... que desfilen a toc de campanes i acompanyament de música tradicional.
El cicle de la Setmana Santa acaba amb la multitudinària desfilada de la Resurrecció, en què les flors i els colors clars envaïxen els carrers i donen un canvi radical al recolliment dels dies anteriors.
Durant estos dies a les cases del Cabanyal i el Canyamelar es cuinen plats típics, amb receptes que passen de generació en generació. El temps de Quaresma ha potenciat la imaginació en l’elaboració de plats en què el peix és el component principal: titaina, escabetx, mandonguilles d’abadejo o pepitos, però també dolços com la coca de llanda o les llesques amb ou. Menjars que de les cases han passat als establiments hostalers d’estos barris.
A més, des de 2000 està obert el Museu de la Setmana Santa Marinera Salvador Caurín al carrer del Rosari, número 1, perquè en qualsevol època de l’any turistes i visitants puguen apreciar la complexitat i riquesa de la Setmana Santa Marinera.
Després de la Passió arriba la Pasqua, una celebració de caràcter popular que es manifesta en reunions d’amics i familiars en què s’empinen els catxerulos i els jocs tradicionals s’acompanyen del consum ritual de dolços, com ara mones, panous o la típica llonganissa.
LES NOSTRES FESTES
- 9 d'Octubre
- Cicle de Nadal
- Dia del Corpus
- Gran Fira de València
- La Mare de Déu dels Desemparats
- Les falles
- Sant Vicent Ferrer
- Sant Vicent Mártir
- Setmana Santa Marinera
AGENDA
L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.