Festes | Ajuntament de València - València
FESTES

Ciutat amant de la vida al carrer i de les celebracions en grup, València posseïx un calendari ple de festes. Moltes d’estes són esdeveniments culturals de caràcter singular, basats en la rica tradició festiva valenciana i amb uns valors patrimonials importantíssims, però que també apareixen lligats a valuoses manifestacions contemporànies i cosmopolites.
L’espectacularitat dels festejos, les càlides temperatures i la riquesa de la gastronomia fan que el ciutadà o el visitant visca plenament l’eclosió social que es produïx en totes i cadascuna de les festes de València.
El caràcter extravertit, alegre i bulliciós dels valencians i les valencianes es manifesta en festes, religioses i profanes, que se celebren majoritàriament al carrer i en què es mesclen rituals, creativitat, pólvora, música, flors...
Dins de l’extens calendari festiu de la ciutat destaquen les de Sant Vicent Màrtir, les Falles, la Setmana Santa Marinera, Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu dels Desemparats, el Corpus Christi, la Gran Fira de València, el Nou d’Octubre i el cicle de Nadal, que també inclou activitats com ara Expojove, el Cap d’Any o la Cavalcada de Reis.
LES NOSTRES FESTES
- 9 d'Octubre
- Cicle de Nadal
- Dia del Corpus
- Gran Fira de València
- La Mare de Déu dels Desemparats
- Les falles
- Sant Vicent Ferrer
- Sant Vicent Mártir
- Setmana Santa Marinera
AGENDA
L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.
SANT VICENT FERRER
Encara que la seua festa és el 5 d’abril, la seua solemnitat i festa popular se celebren el dilluns següent al segon diumenge de la Pasqua de Resurrecció. En eixos dies a la ciutat de València i altres localitats s’alcen uns escenaris o altars populars, on xiquets i xiquetes representen els miracles de sant Vicent, breus peces teatrals en què s’escenifiquen fets prodigiosos atribuïts al sant. Estes obres es representen en valencià i tenen un marcat caràcter didàctic i hagiogràfic que les fa culminar amb alguna lliçó moral.
Els col·lectius vicentins que munten els altars es diuen també altars, i constituïxen la base de tot un teixit associatiu de llarga tradició, que és el principal responsable de mantindre viva la festa i de la seua transmissió intergeneracional. L’altar més antic dels que es munten data de 1561 i s’instal·la cada any al costat del Pouet de Sant Vicent.
Com a expressió artística, popular i festiva, els miracles de sant Vicent Ferrer tenen un inequívoc valor patrimonial. Per esta raó, l’any 2015 van ser declarats bé d’interés cultural.
Els actes més destacats del segon cap de setmana de Pasqua comencen amb el trasllat de la imatge del sant als distints altars, on tenen lloc les representacions dels miracles. El dilluns, dia de la festivitat, es fa l’ofrena floral a la seua casa natalícia del carrer de la Mar. A la vesprada té lloc una processó que visita els llocs vicentins i que acaba a l’església de Sant Esteve, on va ser batejat. La celebració conclou amb la baixada de la imatge del sant de cada altar, un moment especialment intens i emotiu.
LES NOSTRES FESTES
- 9 d'Octubre
- Cicle de Nadal
- Dia del Corpus
- Gran Fira de València
- La Mare de Déu dels Desemparats
- Les falles
- Sant Vicent Ferrer
- Sant Vicent Mártir
- Setmana Santa Marinera
AGENDA
L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.