16/06/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

SERP DE LA DACSA, Elaphe guttata

Serpiente del maíz

És la serp que més aficionats tenen o han tingut en els seus terraris degut a la seua resistència, docilitat, adaptabilitat i facilitat d'alimentació. Els exemplars mantinguts en captivitat solen tindre una talla que ronda entre els 80 i els 120 cm. En la naturalesa poden arribar a aconseguir els 180 cm. Viuen entre 15 i 20 anys si les condicions són adequades.

El cap és allargat sense distingir-se a penes del coll; ulls grans, amb pupil·les redones. El color diversa molt, la coloració base és roja o rogenca amb taques més fosques terroses o roges, vorejades de negre. La part inferior del cos és blanquinosa amb motes negres, la part inferior de la cua és ratllada.

Es poden distingir mascles i femelles pel nombre d'escates cabals; les femelles presenten de 41 a 62 escates, els mascles de 67 a 86.

És molt adaptable i ha ocupat gran quantitat d'hàbitats com a plantacions de fruiters, muntons de runes, cases en ruïnes, vores de camins, jardins abandonats... El seu hàbitat original el constituïxen els boscos clars i solejats, en especial de coníferes, enfilen a estos arbres a la cerca de pollastres d'aus. Té el seu refugi baix coníferes caigudes o trossos grans de corfes, en muntons de pedres o en caus de rosegadores abandonades. En la naturalesa el seu comportament és crepuscular, encara que en captivitat açò no es complix estrictament. En estat natural té un període de repòs hivernal.

És una espècie ovípara. Els animals s'aparellen a la primavera després de la primera muda, les postes tenen lloc entre maig i juliol. La posta es dóna després de 51 a 69 dies després de la còpula. La posta sol constar de 12 a 24 ous, el més normal és al voltant de 18. Com més edat tinga la femella més prolífica sol ser.

Els ous mesuren de 3 a 4,6 cm. De llarg per 1,3 a 2,8 cm. d'ample, amb un pes de 4 a 7 gr. i són de color blanquinós. La incubació dura de 60 a 75 dies, segons la temperatura, i els animals acabats d'eclosionar mesuren fins a 24 cm.

Solen aconseguir la maduresa sexual en el primer any de vida amb 70 - 80 cm. de longitud.

Distribució: Este i Centre - Oest dels Estats Units fins al nord-est de Mèxic.

Temperatura i Humitat: de dia 24º a 30º C, a les nits de 4º a 6º C menys. Humitat del 50 - 70 %.

Terrari: Són de naturalesa terrestre / arborícola, per la qual cosa el terrari haurà d'adaptar-se a estes necessitats. Precisa un terrari alt que li permeta enfilar, amb una branca per a encimbellar-se. Necessita també una superfície àmplia per als seus desplaçaments pel sòl, l'ideal són 100 x 100 cm. S'adapta bé a qualsevol substrat, el d'aspecte més natural és una mescla de terra de bosc i arena coberta de molsa, pinassa i fulles seques. Deu comptar amb una branca de superfície aspra per la que enfilar. En esta branca deu haver-hi un punt de calefacció focal (30º C.) perquè l'animal puga calfar-se. És important que disposen d'una zona en què banyar-se i beure. L'animal necessita un refugi per a descansar de poca alçària i amb l'entrada estreta, de tal forma que dors i ventre toquen en sostre i sòl simultàniament.

Alimentació: S'alimenten de preses vives com a xicotets rosegadores i aus. Accepten sense cap problema ratolins. La grandària de la presa ha de ser proporcional al de la serp. Sol ser suficient d'alimentar-les una vegada a la setmana quan són jóvens i cada 10 o 15 dies quan són adultes. Si l'animal mudarà ens esperarem que ho faça per a alimentar-la.

És necessari que disposen sempre d'aigua neta i fresca per a beure (ho fan a grans glops). També agraden de banyar-se abans de refugiar-se per a descansar. Si la serp roman molt de temps en l'aigua sol ser un senyal que mudarà.

ATENCIÓ: Assabenta't abans de comprar estos animals si és legal mantindre com a mascotes en el teu país o regió. No alliberes mai les teues mascotes en el camp, en el millor dels casos les mataràs, i en el pitjor poden causar un dany irreparable a la fauna local.

Puntuació com a mascota: mitja, les serps no solen ser la millor opció de mascota per a xiquets. S'alimenten de preses vives.Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI