Els ODS brinden un marc a llarg termini i no partidista per a una visió més sostenible del desenvolupament urbà, que proporcione igualtat d'oportunitats a tots els habitants, promoga entorns de vida saludables amb accés a espais verds i siga resistent enfront dels desastres quotidians i riscos climàtics.
La igualtat de gènere no sols és un dret humà fonamental, sinó que és un dels fonaments essencials per a construir un món pacífic, pròsper i sostenible.
S'han aconseguit alguns avanços durant les últimes dècades: més xiquetes estan escolaritzades, i s'obliga a menys xiquetes al matrimoni precoç; hi ha més dones amb càrrecs en parlaments i en posicions de lideratge, i les lleis s'estan reformant per a fomentar la igualtat de gènere.
Malgrat aquests assoliments, encara existeixen moltes dificultats: les lleis i les normes socials discriminatòries continuen sent generalitzades, les dones continuen estant infrarepresentades a tots els nivells de lideratge polític, i 1 de cada 5 dones i xiquetes d'entre 15 i 49 anys afirma haver patit violència sexual o física a les mans d'una parella íntima en un període de 12 mesos.
Els efectes de la pandèmia de la COVID-19 podrien revertir els escassos assoliments que s'han aconseguit en matèria d'igualtat de gènere i drets de les dones. El brot de coronavirus agreuja les desigualtats existents per a les dones i xiquetes a nivell mundial; des de la salut i l'economia, fins a la seguretat i la protecció social.
Les dones exerceixen un paper desproporcionat en la resposta al virus, fins i tot com a treballadores sanitàries en primera línia i com a cuidadores en la llar. El treball de cures no remunerat de les dones ha augmentat de manera significativa a conseqüència del tancament de les escoles i l'augment de les necessitats dels ancians. Les dones també es veuen més afectades pels efectes econòmics de la COVID-19, ja que treballen, de manera desproporcionada, en mercats laborals insegurs. Prop del 60 % de les dones treballa en l'economia informal, la qual cosa les exposa encara més a caure en la pobresa.
La pandèmia també ha conduït a un fort augment de la violència contra les dones i les xiquetes. Amb les mesures de confinament en vigor, moltes dones es troben atrapades a casa amb les seues abusadores, amb dificultats per a accedir a servicis que estan patint retallades i restriccions. Les noves dades mostren que, des del brot de la pandèmia, la violència contra les dones i les xiquetes (i, especialment, la violència domèstica) s'ha intensificat.
València, a través del seu Servici de Ciutat Intel·ligent, està treballant per a millorar la qualitat de vida en entorns urbans, seguint el full de ruta dels ODS per a un desenvolupament urbà més equilibrat i equitatiu.