S'està cercant, espereu....

Prevenció familiar - València

PREVENCIÓ FAMILIAR

Des del Pla Municipal d'Addiccions  i a través de l'àrea familiar s'aborda este treball preventiu des dels següents nivells d'actuació.

En situacions on existixen primers consums, ja siguen substàncies o comportamentals, i amb l'objecte de reduir o evitar futures addiccions.

1-PROGRAMA D'ATENCIÓ PREVENTIVA A MENORS D'EDAT I JOVENS AMB PRIMERS CONSUMS O INICI DE TRASTORNS ADDICTIUS.

L'inici primerenc en el consum de substàncies representa un dels principals factors de risc per al desenrotllament d'addiccions i altres problemes de salut física, emocional i social en l'adolescència. La detecció i intervenció en les etapes inicials del consum és clau per a evitar la cronificació del problema i promoure estils de vida saludables.

Este programa de prevenció està dirigit a menors amb l'objectiu d'actuar de manera primerenca i eficaç. A través d'un enfocament integral, es treballaran tant els factors de risc com els factors de protecció individuals, familiars i socials, reforçant habilitats personals, promovent alternatives d'oci saludable i enfortint el paper de les famílies com a agents de canvi.

Objectiu General:
Previndre la progressió del consum inicial de substàncies en adolescents, enfortint factors protectors individuals i familiars, i reduint factors de risc a través de la intervenció primerenca i l'acompanyament familiar.

Objectius Específics:

  • Incrementar la consciència sobre els riscos associats al consum de substàncies, abordant mites, minimitzacions i percepcions errònies.

  • Potenciar habilitats personals i socials (autoestima, control d'impulsos, resistència a la pressió grupal) per a afavorir decisions saludables.

  • Fomentar el desenrotllament d'estratègies d'afrontament davant emocions negatives i situacions d'estrés, sense recórrer al consum.

  • Acompanyar en la construcció d'un projecte de vida que motive la continuïtat en activitats saludables (estudis, esport, aficions).

  • Promoure el compromís personal amb la reducció o interrupció del consum, establint xicotets objectius realistes i assolibles.

  • Tallers psicoeducatius en xicotet grup (si el format ho permet) per a fomentar habilitats socials, presa de decisions, control emocional i resistència a la pressió grupal.

2-PROGRAMA D'ATENCIÓ PREVENTIVA A FAMILIARS DE MENORS D'EDAT I JOVENS AMB PRIMERS CONSUMS O INICI DE TRASTORNS ADDICTIUS.

La família exercix un paper fonamental en la prevenció de les addiccions, ja que és el primer entorn en el qual es formen els valors, hàbits i conductes de les persones. 

A través del vincle afectiu, la comunicació oberta i la supervisió activa, els pares i cuidadors poden influir de manera decisiva en el desenrotllament d'habilitats personals i socials que protegixen enfront del consum de substàncies i altres conductes addictives.

Un entorn familiar, on es promoguen el respecte, l'escolta i la resolució constructiva de conflictes, actua com un important factor de protecció enfront de situacions de risc. Per això, enfortir la funció preventiva de la família és una estratègia clau dins de qualsevol programa integral d'intervenció enfront de les addiccions.

Objectiu General amb les Famílies:

Enfortir el rol de les famílies com a agents preventius i de suport en el procés d'intervenció amb menors que han iniciat el consum de substàncies, mitjançant el desenrotllament d'habilitats parentals, la millora de la comunicació i la creació d'entorns familiars protectors.

Objectius Específics:

  • Sensibilitzar a les famílies sobre el paper que tenen com a agents de protecció enfront del consum de substàncies en els seus fills/as.

  • Millorar les competències parentals en supervisió, comunicació i establiment de normes i límits clars.

  • Enfortir els vincles familiars i el suport emocional, millorant la qualitat de la comunicació i reduint dinàmiques de confrontació.

  • Estratègies per a fomentar la criança positiva i estils educatius assertius.

  • Promoure el desenrotllament de valors universals (com a respecte, responsabilitat, honestedat, i cooperació) com a base per a previndre conductes de risc, incloses les addiccions.

Metodologia

El programa es desenrotllarà a través d'una intervenció mixta que combina el treball individual amb el menor i l'acompanyament familiar, des d'un enfocament psicoeducatiu, participatiu i centrat en la persona. 

La metodologia es basa en els principis de l'educació en valors, la intervenció motivacional, i el model sistèmic familiar, adaptant-se a les necessitats concretes de cada cas.

A nivell individual (menecap de bestiar): Entrevistes individuals d'avaluació i seguiment, amb enfocament motivacional, per a explorar actituds cap al consum i treballar l'ambivalència.

- Acompanyament emocional i reforç positiu, establint una relació terapèutica basada en la confiança i el respecte.

A nivell familiar: -Sessions familiars estructurades, amb enfocament sistèmic, per a millorar la comunicació, establir normes clares i treballar el maneig de conflictes.


2-PROGRAMA D'ATENCIó A MENORS AMB MESURES JUDICIALS I AMB INFRACCIONS EN LA VIA PÚBLICA

- Desenrotllar el contingut de la mesura imposada des de l'àmbit judicial.
- En cas de menors amb infraccions en la via pública, oferir assessorament a les famílies en aquells casos en els quals puguen existir indicis de primers consums.

Objectiu General:
Enfortir els factors protectors i disminuir els factors de risc individuals, familiars i socials en menors infractors, per a previndre l'inici o la consolidació de conductes addictives.

Objectius Específics:

  • Identificar factors de risc individuals, familiars i socials presents en cada menor, mitjançant una avaluació inicial estructurada.

  • Potenciar habilitats personals com l'autoestima, la presa de decisions, l'autocontrol emocional i la resistència a la pressió de grup.

  • Fomentar el desenrotllament d'habilitats socials (assertivitat, comunicació efectiva, resolució de conflictes) com a ferramentes de protecció enfront del consum.

  • Promoure la construcció d'un projecte de vida realista i motivador, reforçant el sentit de propòsit i pertinença.

  • Treballar estratègies d'afrontament davant situacions d'estrés i frustració, reduint la vulnerabilitat al consum de substàncies com a mecanisme de fuita.

  • Afavorir la consciència crítica respecte a les conseqüències del consum de substàncies, desmuntant creences errònies i minimitzacions del risc.

  • Involucrar a les famílies o referents adults positius en el procés, enfortint el suport i la supervisió parental o de tutors.

  • Generar alternatives saludables d'oci i temps lliure, com a manera de reduir l'exposició a ambients de risc.

  • Reforçar la responsabilitat i la presa de consciència de les pròpies accions, treballant des d'un enfocament restauratiu i educatiu.

3-COORDINACIÓ INSTITUCIONAL I PARTICIPACIÓ SOCIAL.

Objectiu General:
Fomentar la participació ciutadana i comunitària en l'àmbit de la prevenció d'addiccions, a través del desenrotllament de tallers participatius en entitats socials, amb la finalitat de promoure estils de vida saludables i reduir desigualtats en l'accés a la informació i als recursos preventius entre els col·lectius més vulnerables.

Objectius Específics:

  • Acostar la prevenció d'addiccions a contextos comunitaris. 

  • Espais formatius grupals per a pares/mares o tutors, on s'aborden temes com a límits i normes, acompanyament sense control excessiu, i factors de protecció familiars.

  • Impulsar la participació activa de la ciutadania en espais de diàleg, reflexió i acció sobre salut, autocura i prevenció de conductes addictives.

  • Generar entorns segurs i accessibles on les persones puguen compartir experiències, resoldre dubtes i adquirir ferramentes de prevenció.

  • Detectar necessitats específiques de cada col·lectiu o comunitat, adaptant els continguts i metodologies dels tallers a les seues realitats i demandes.

  • Promoure l'apoderament individual, familiar i col·lectiu, enfortint capacitats personals, xarxes socials i sentit de pertinença comunitària.

  • Establir aliances amb entitats socials, per a afavorir un treball en xarxa que garantisca continuïtat i seguiment dels processos de prevenció.

  • Visibilitzar el paper de la comunitat com a agent preventiu, afavorint una cultura participativa i corresponsable enfront del fenomen de les addiccions.

ESCOLA DE FAMÍLIES

OBJECTIU GENERAL
 Previndre les addiccions maximitzant la capacitació educativa i afavorint el desenrotllament d'actituds, valors i hàbits de vida saludables

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • Oferir informació, assessorament i coneixements bàsics sobre temes relacionats amb l'educació i la formació dels fills/as.

  • Facilitar més recursos educatius per al desenrotllament de la personalitat dels fills/ as, així com per a l'assoliment d'actituds, valors, habilitats personals i socials sanes que els permeten afrontar de manera responsable la realitat de la seua vida.

  • Promoure l'intercanvi enriquidor d'experiències entre les famílies assistents

  • Facilitar informació sobre les drogues i altres trastorns addictius

POBLACIÓ DESTINATÀRIA
Famílies amb menors al seu càrrec de 0 a 16 anys

TEMPORALITZACIÓ
Al llarg del curs escolar

MATERIAL DIDÀCTIC
- Materials per al desenrotllament de les sessions
- Materials de difusió i promoció del programa
- Qüestionari d'avaluació

COM SOL·LICITAR-HO
Es facilitarà la sol·licitud en la pàgina web del Servici d'Addiccions 

PER A MÉS INFORMACIÓ
Contactar amb Àrea de Prevenció Familiar de l'Escola Famílies (Tel. 96-2082028/2026, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores) Correu electrònic: pmdfamiliar@valencia.es
 

MATERIAL DIDÀCTIC FAMILIAR DESCOBRINT ALS NOSTRES FILLS
El material de prevenció familiar i escolar Descobrint als nostres fills, consta de tres guies didàctiques, estructurades entorn de las edats dels fills:

  • De 0 a 6 anys: Explorant el món amb seguretat

  • De 6 a 12 anys: Entrenar-se per a la vida

  • De 12 a 18 años: Ser o no ser

El material pretén oferir els elements més importants que definixen una adequada educació afectiva i emocional en la família.
Les guies didàctiques estan pensades per a ser utilitzades directament pels pares i mares.
Més informació.

Informació addicional

 Prevenció familiar
 
Dia Internacional de la Familia. Video presentació
 
Monogràfic 25 anys Escola Pares i Mares

Programa Escuela Infantil Lazos Familiares
 
Decàleg TIC
Activitats físiques
Quin pulmó tens tu?
Recomanacions per a mares i pares sobre l'Alcohol

PREVENCIÓ FAMILIAR

Des del Pla Municipal d'Addiccions  i a través de l'àrea familiar s'aborda este treball preventiu des dels següents nivells d'actuació.

En situacions on existixen primers consums, ja siguen substàncies o comportamentals, i amb l'objecte de reduir o evitar futures addiccions.

1-PROGRAMA D'ATENCIÓ PREVENTIVA A MENORS D'EDAT I JOVENS AMB PRIMERS CONSUMS O INICI DE TRASTORNS ADDICTIUS.

L'inici primerenc en el consum de substàncies representa un dels principals factors de risc per al desenrotllament d'addiccions i altres problemes de salut física, emocional i social en l'adolescència. La detecció i intervenció en les etapes inicials del consum és clau per a evitar la cronificació del problema i promoure estils de vida saludables.

Este programa de prevenció està dirigit a menors amb l'objectiu d'actuar de manera primerenca i eficaç. A través d'un enfocament integral, es treballaran tant els factors de risc com els factors de protecció individuals, familiars i socials, reforçant habilitats personals, promovent alternatives d'oci saludable i enfortint el paper de les famílies com a agents de canvi.

Objectiu General:
Previndre la progressió del consum inicial de substàncies en adolescents, enfortint factors protectors individuals i familiars, i reduint factors de risc a través de la intervenció primerenca i l'acompanyament familiar.

Objectius Específics:

  • Incrementar la consciència sobre els riscos associats al consum de substàncies, abordant mites, minimitzacions i percepcions errònies.

  • Potenciar habilitats personals i socials (autoestima, control d'impulsos, resistència a la pressió grupal) per a afavorir decisions saludables.

  • Fomentar el desenrotllament d'estratègies d'afrontament davant emocions negatives i situacions d'estrés, sense recórrer al consum.

  • Acompanyar en la construcció d'un projecte de vida que motive la continuïtat en activitats saludables (estudis, esport, aficions).

  • Promoure el compromís personal amb la reducció o interrupció del consum, establint xicotets objectius realistes i assolibles.

  • Tallers psicoeducatius en xicotet grup (si el format ho permet) per a fomentar habilitats socials, presa de decisions, control emocional i resistència a la pressió grupal.

2-PROGRAMA D'ATENCIÓ PREVENTIVA A FAMILIARS DE MENORS D'EDAT I JOVENS AMB PRIMERS CONSUMS O INICI DE TRASTORNS ADDICTIUS.

La família exercix un paper fonamental en la prevenció de les addiccions, ja que és el primer entorn en el qual es formen els valors, hàbits i conductes de les persones. 

A través del vincle afectiu, la comunicació oberta i la supervisió activa, els pares i cuidadors poden influir de manera decisiva en el desenrotllament d'habilitats personals i socials que protegixen enfront del consum de substàncies i altres conductes addictives.

Un entorn familiar, on es promoguen el respecte, l'escolta i la resolució constructiva de conflictes, actua com un important factor de protecció enfront de situacions de risc. Per això, enfortir la funció preventiva de la família és una estratègia clau dins de qualsevol programa integral d'intervenció enfront de les addiccions.

Objectiu General amb les Famílies:

Enfortir el rol de les famílies com a agents preventius i de suport en el procés d'intervenció amb menors que han iniciat el consum de substàncies, mitjançant el desenrotllament d'habilitats parentals, la millora de la comunicació i la creació d'entorns familiars protectors.

Objectius Específics:

  • Sensibilitzar a les famílies sobre el paper que tenen com a agents de protecció enfront del consum de substàncies en els seus fills/as.

  • Millorar les competències parentals en supervisió, comunicació i establiment de normes i límits clars.

  • Enfortir els vincles familiars i el suport emocional, millorant la qualitat de la comunicació i reduint dinàmiques de confrontació.

  • Estratègies per a fomentar la criança positiva i estils educatius assertius.

  • Promoure el desenrotllament de valors universals (com a respecte, responsabilitat, honestedat, i cooperació) com a base per a previndre conductes de risc, incloses les addiccions.

Metodologia

El programa es desenrotllarà a través d'una intervenció mixta que combina el treball individual amb el menor i l'acompanyament familiar, des d'un enfocament psicoeducatiu, participatiu i centrat en la persona. 

La metodologia es basa en els principis de l'educació en valors, la intervenció motivacional, i el model sistèmic familiar, adaptant-se a les necessitats concretes de cada cas.

A nivell individual (menecap de bestiar): Entrevistes individuals d'avaluació i seguiment, amb enfocament motivacional, per a explorar actituds cap al consum i treballar l'ambivalència.

- Acompanyament emocional i reforç positiu, establint una relació terapèutica basada en la confiança i el respecte.

A nivell familiar: -Sessions familiars estructurades, amb enfocament sistèmic, per a millorar la comunicació, establir normes clares i treballar el maneig de conflictes.


2-PROGRAMA D'ATENCIó A MENORS AMB MESURES JUDICIALS I AMB INFRACCIONS EN LA VIA PÚBLICA

- Desenrotllar el contingut de la mesura imposada des de l'àmbit judicial.
- En cas de menors amb infraccions en la via pública, oferir assessorament a les famílies en aquells casos en els quals puguen existir indicis de primers consums.

Objectiu General:
Enfortir els factors protectors i disminuir els factors de risc individuals, familiars i socials en menors infractors, per a previndre l'inici o la consolidació de conductes addictives.

Objectius Específics:

  • Identificar factors de risc individuals, familiars i socials presents en cada menor, mitjançant una avaluació inicial estructurada.

  • Potenciar habilitats personals com l'autoestima, la presa de decisions, l'autocontrol emocional i la resistència a la pressió de grup.

  • Fomentar el desenrotllament d'habilitats socials (assertivitat, comunicació efectiva, resolució de conflictes) com a ferramentes de protecció enfront del consum.

  • Promoure la construcció d'un projecte de vida realista i motivador, reforçant el sentit de propòsit i pertinença.

  • Treballar estratègies d'afrontament davant situacions d'estrés i frustració, reduint la vulnerabilitat al consum de substàncies com a mecanisme de fuita.

  • Afavorir la consciència crítica respecte a les conseqüències del consum de substàncies, desmuntant creences errònies i minimitzacions del risc.

  • Involucrar a les famílies o referents adults positius en el procés, enfortint el suport i la supervisió parental o de tutors.

  • Generar alternatives saludables d'oci i temps lliure, com a manera de reduir l'exposició a ambients de risc.

  • Reforçar la responsabilitat i la presa de consciència de les pròpies accions, treballant des d'un enfocament restauratiu i educatiu.

3-COORDINACIÓ INSTITUCIONAL I PARTICIPACIÓ SOCIAL.

Objectiu General:
Fomentar la participació ciutadana i comunitària en l'àmbit de la prevenció d'addiccions, a través del desenrotllament de tallers participatius en entitats socials, amb la finalitat de promoure estils de vida saludables i reduir desigualtats en l'accés a la informació i als recursos preventius entre els col·lectius més vulnerables.

Objectius Específics:

  • Acostar la prevenció d'addiccions a contextos comunitaris. 

  • Espais formatius grupals per a pares/mares o tutors, on s'aborden temes com a límits i normes, acompanyament sense control excessiu, i factors de protecció familiars.

  • Impulsar la participació activa de la ciutadania en espais de diàleg, reflexió i acció sobre salut, autocura i prevenció de conductes addictives.

  • Generar entorns segurs i accessibles on les persones puguen compartir experiències, resoldre dubtes i adquirir ferramentes de prevenció.

  • Detectar necessitats específiques de cada col·lectiu o comunitat, adaptant els continguts i metodologies dels tallers a les seues realitats i demandes.

  • Promoure l'apoderament individual, familiar i col·lectiu, enfortint capacitats personals, xarxes socials i sentit de pertinença comunitària.

  • Establir aliances amb entitats socials, per a afavorir un treball en xarxa que garantisca continuïtat i seguiment dels processos de prevenció.

  • Visibilitzar el paper de la comunitat com a agent preventiu, afavorint una cultura participativa i corresponsable enfront del fenomen de les addiccions.

ESCOLA DE FAMÍLIES

OBJECTIU GENERAL
 Previndre les addiccions maximitzant la capacitació educativa i afavorint el desenrotllament d'actituds, valors i hàbits de vida saludables

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • Oferir informació, assessorament i coneixements bàsics sobre temes relacionats amb l'educació i la formació dels fills/as.

  • Facilitar més recursos educatius per al desenrotllament de la personalitat dels fills/ as, així com per a l'assoliment d'actituds, valors, habilitats personals i socials sanes que els permeten afrontar de manera responsable la realitat de la seua vida.

  • Promoure l'intercanvi enriquidor d'experiències entre les famílies assistents

  • Facilitar informació sobre les drogues i altres trastorns addictius

POBLACIÓ DESTINATÀRIA
Famílies amb menors al seu càrrec de 0 a 16 anys

TEMPORALITZACIÓ
Al llarg del curs escolar

MATERIAL DIDÀCTIC
- Materials per al desenrotllament de les sessions
- Materials de difusió i promoció del programa
- Qüestionari d'avaluació

COM SOL·LICITAR-HO
Es facilitarà la sol·licitud en la pàgina web del Servici d'Addiccions 

PER A MÉS INFORMACIÓ
Contactar amb Àrea de Prevenció Familiar de l'Escola Famílies (Tel. 96-2082028/2026, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores) Correu electrònic: pmdfamiliar@valencia.es
 

MATERIAL DIDÀCTIC FAMILIAR DESCOBRINT ALS NOSTRES FILLS
El material de prevenció familiar i escolar Descobrint als nostres fills, consta de tres guies didàctiques, estructurades entorn de las edats dels fills:

  • De 0 a 6 anys: Explorant el món amb seguretat

  • De 6 a 12 anys: Entrenar-se per a la vida

  • De 12 a 18 años: Ser o no ser

El material pretén oferir els elements més importants que definixen una adequada educació afectiva i emocional en la família.
Les guies didàctiques estan pensades per a ser utilitzades directament pels pares i mares.
Més informació.

Informació addicional

 Prevenció familiar
 
Dia Internacional de la Familia. Video presentació
 
Monogràfic 25 anys Escola Pares i Mares

Programa Escuela Infantil Lazos Familiares
 
Decàleg TIC
Activitats físiques
Quin pulmó tens tu?
Recomanacions per a mares i pares sobre l'Alcohol