S'està cercant, espereu....

Programa de protecció per a persones defensores de DDHH - València

Programa de protecció per a persones defensores de DDHH

L’Ajuntament de València, coincidint amb la celebració del 70 aniversari de l'aprovació per les Nacions Unides de la Declaració Universal dels Drets Humans, va reafirmar el seu compromís amb el respecte als drets humans individuals i col·lectius, mitjançant una moció aprovada en la sessió del Ple municipal, de 28 de juny de 2018. S’hi destaca la responsabilitat del municipi en la protecció i la defensa dels drets humans, en el seu compliment i en la condemna de les situacions de violació d'estos drets, de les quals són objecte tant les persones com les comunitats.

Foto: ANRED-Hondures  (ANRED-Honduras)

Així mateix, se subratlla la responsabilitat primera dels estats i de les institucions envers la defensa dels drets universals i de manera especial, envers la garantia de la vida i l'exercici d'eixa defensa per part de les persones que es dediquen de manera explícita a esta funció: les defensores de drets humans.

Per a poder articular aquesta declaració des de les competències municipals, el 27 de setembre de 2019, es va aprovar la posada en marxa del programa de Protecció Integral i d'Acolliment de Defensors i Defensores de Drets Humans.

L'objectiu del programa és oferir un entorn segur a persones defensores de drets humans pertanyents a comunitats, organitzacions i moviments socials que veuen amenaçada la seua vida o integritat física i psicològica, amb motiu de la seua labor, contribuint a disminuir el risc, enfortir les seues capacitats i difondre l'agenda de defensa de drets de les seues comunitats, organitzacions o moviments socials. El període d'acolliment és de 6 mesos i es prioritzen els casos de persones que es troben particularment en risc als seus països d'origen i especialment, pobles indígenes, afrodescendents, comunitats llauradores, dones i persones LGTBI, principalment d'Amèrica Llatina.

El programa de protecció integral i d'acolliment de defensores i defensors de drets humans, va ser liderat per l'entitat CEAR-PV des del 2019 fins a 2021, en coordinació i amb la col·laboració de les organitzacions: Atelier, Cedsala, ColectivoSur-Cacarica, Entreiguales-Valencia, Entrepobles, La Kolectiva, Mundubat, Perifèries, Intersindical i Sodepau. En l’actualitat la “Colectiva de mujeres refugiadas, exiliadas y migradas” és l’organització que gestiona el finançament de l’Ajuntament de València a este programa. 

La posada en marxa d’este programa suposa una coordinació amb l'Oficina de Drets Humans, dependent del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en la qual també participen la resta de programes de protecció i acolliment de defensors i defensores de drets humans d'altres governs autonòmics i locals.

L’any 2020 la Generalitat Valenciana, a través del Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), es va sumar a aquesta programa, que en aquest cas és liderat per l’organització 'Entreiguales'. Amb tot, són 5 persones defensores de drets humans i el territori les que anualment son acollides a terres valencianes.

Per a més informació es pot consultar la web del programa https://www.valenciadefensa.org/

 

Programa Defensores DD.HH (pdf 370 kb)

Moció Defensors i Defensores Drets Humans (pdf 52 kb)

Informe Global 2019 (pdf 740 kb)

Díptic programa (pdf 170 kb).

Publicacions Programa València-Defensa