Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'encreuament viari dels carrers Palleter i Calixt III es transformarà en una plaça d'ús ciutadà en 14 setmanes

La primera superilla de València s'executarà, amb un pressupost de 840.000 euros i la implicació del veïnat, en el barri de La Petxina

• El disseny d'este espai seguix els principis per a la transformació sostenible de l'espai públic

07/04/2022

L'Ajuntament ha aprovat el projecte de les obres de la primera superilla de València, que s'executarà, amb un pressupost de 840.000 euros i en un termini de 14 setmanes, en el barri de la Petxina, concretament en l'encreuament dels carrers Palleter i Calixt III. Esta intervenció urbanística, que transformarà esta cruïlla viaria en un espai per a l'ús ciutadà, contempla les aportacions del veïnat que s'ha implicat en un procés de participació ciutadana.

 

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, acompanyada de la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valia, ha presentat hui este projecte “que s'emmarca en la política de recuperar espai públic per a la ciutadania, que camina per les places i respira pels parcs d'una València més amable i sostenible”. En este sentit, la vicealcaldessa ha recordat “altres accions impulsades amb este objectiu com són la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament o la del Mercat, o la reurbanització d'avingudes com la de Pérez Galdós o la de Malva-rosa”. I ha explicat que en el cas dels barris consolidats, l'Ajuntament ha advocat, “tal com s'ha fet amb èxit en altres ciutats com Barcelona, Vitòria o La Corunya, la reconversió dels encreuaments viaris, colonitzats pels vehicles, en nous espais urbans, de convivència entre veïns i veïnes”.

D'esta manera, la regidora de Desenvolupament Urbà ha recordat el sentit de les anomenades superilles, que es preveu per a barris consolidats com són Eixample i Extramurs. “Així, la superilla de la Petxina, que es troba al costat de la gran via de Ferran el Catòlic i pertany a este últim districte, serà la primera d'altres intervencions similars que es duran a terme a la ciutat per a calmar el trànsit rodat i fomentar la mobilitat activa, naturalitzar la ciutat amb espais inclusius i promoure els vincles amb els comerços de proximitat”, ha assegurat.

El disseny d'este espai seguirà els principis establits en la ‘Guia de disseny per a la transformació sostenible de l'espai públic de València’ desenvolupada per la signatura LekuStudio i aprovada per la Regidoria de Desenvolupament Urbà. En el sòl interior, el tradicional negre de l'asfalt se substituirà per rajoles del dissenyador valencià Iban Ramón, “que contribuiran a crear una identitat pròpia del barri i que posteriorment serviran de model per a estendre's a altres actuacions d'urbanisme tàctic”. En este espai, actualment ocupat per cotxes aparcats, també s'habilitarà mobiliari per a fomentar la interacció ciutadana i arbratge per a mitigar l'increment de les temperatures.

Pel que respecta al trànsit de la zona, “este es redirigirà”, i quant a les places d'aparcament que desapareixeran amb la intervenció urbanística, Sandra Gómez ha aclarit que “s'han buscat alternatives per a compensar”. Concretament, 103 places de l'aparcament de Santa María Micaela que tenien caràcter rotatori han passat a ser per a residents i en el PAI de Palleter, amb 24 habitatges, s'han habilitat un total de 140 places.

Més de 160 enquestes i tallers infantils

Per part seua, la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valia, ha manifestat que la primera superilla de València “incorpora la veu dels qui la gaudiran”. “De fet –ha explicat- ha sigut objecte d'un procés de participació en el qual s'han implicat associacions veïnals, representants dels col·legis de la zona, i altres entitats com a comissions falleres”.

“La idea era incorporar la visió, les expectatives i preferències de la ciutadania perquè la intenció és que cada superilla tinga una cosa relacionada amb el barri”, ha explicat la regidora després de ressaltar que “este procés participatiu també ha valorat molt l'opinió dels i les menors, que seran beneficiaris i beneficiàries preferents d'este projecte”.

En total, s'han realitzat més de 160 enquestes a la població del barri en general, per diferents canals i s'han fet entrevistes en profunditat a persones i entitats importants del barri perquè plasmaren les mancances de la zona, i a més s'han fet tallers en els col·legis Teodoro Llorente i Jesús i María per a recopilar informació i alimentar el projecte amb la visió infantil.

El procés ha conclòs amb una sessió “en línia” per a informar la ciutadania que, finalment, ha validat el projecte.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sandra Gómez
Elisa Valía