S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Ajuntament promou programes d'educació inclusiva en les escoles municipals i escoletes amb el suport d'associacions ciutadanes i ONG

• El programa es dirigix principalment als col·legis municipals, escoletes i els instituts de secundària que reben alumnat d'eixos centres

27/04/2025

  • La Direcció General de Persones amb Discapacitat i la Regidoria d'Educació promouen i financen projectes dirigits a aconseguir la "plena inclusió" dels alumnes
  • Les iniciatives es desenvolupen al llarg d'este curs en els centres municipals d'Educació Primària i en els tres instituts de Secundària als quals solen assistir els estudiants dels centres municipals
  • De manera general, els programes inclouen activitats pràctiques per als alumnes, formació al professorat i orientació a les famílies dels centres escolars

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Educació i de la Direcció General de Persones amb Discapacitat, promou i finança un programa complet de projectes educatius dirigits a millorar la vida de l'alumnat amb discapacitat, “per a actuar contra els dèficits d'accessibilitat del dia a dia, amb l'objectiu d'aconseguir la plena inclusió a la ciutat”, tal com han explicat els promotors.

Es tracta d'una línia de projectes d'educació inclusiva dirigits principalment als col·legis municipals, CEIP Benimaclet, CEIP Professor Santiago Grisolía i CEIP Fernando de los Ríos, i escoletes que es desenvolupen durant l'actual curs escolar 2024- 2025; i un projecte d'educació inclusiva dirigit als tres instituts de secundària que acullen el major nombre d'alumnes dels tres centres municipals: l'IES Rascaña, l'IES Serpis i l'IES Malilla.

Escoletes: tecnologia, teràpia ocupacional i comunicació augmentativa

En el cas de les escoletes i seccions d'Educació Infantil dels col·legis, el programa contempla tres accions: una iniciativa d'innovació tecnològica, un projecte de teràpia ocupacional i un projecte de comunicació augmentativa.

La primera acció, titulada ‘Recursos diagnòstics i recursos per a la intervenció amb Innovació Tecnològica’, està promoguda per la Regidoria d'Educació. El programa partix d'una anàlisi de les necessitats actuals de l'alumnat amb discapacitat i amb necessitats especials que permeta elaborar els plecs de condicions per a contractar els recursos diagnòstics i intervenció amb innovació tecnològica que es considere necessari implantar en estos centres. La iniciativa es basa en la consideració de les Tics com a element que afavorix la integració de l'alumnat amb discapacitat i les NEAE (necessitats específiques de suport educatiu) en el sistema educatiu.

El segon projecte es dirigix a la incorporació de la teràpia ocupacional en l'entorn educatiu, i compta amb la col·laboració del Col·legi de Terapeutes Ocupacions de la Comunitat Valenciana, que posa disposició dels centres persones professionals per a donar suport als gabinets psicopedagògics dels col·legis i escoletes municipals. El personal expert també donarà formació al personal docent per a ajudar-los a entendre les dificultats de l'alumnat i a adequar les característiques de les seues tasques, amb pautes i suggeriments també per al personal no docent i per a les famílies sobre l'adequació de l'entorn del centre que ajude a la inclusió educativa.

Finalment, s'inclou un projecte de comunicació augmentativa i alternativa en la primera infància, per a alumnat de 0 a 6 anys, a càrrec de la Federació Valenciana de Persones amb Discapacitat Intel·lectual, FEVADIS. El projecte busca oferix una atenció específica a l'alumnat que mostre signes de necessitats educatives especials al voltant del llenguatge, la comunicació i la parla ja des de la primera escolarització, amb estratègies que els permeten formar part del cicle ordinari educatiu durant més temps i aconseguir una inclusió real en el sistema educatiu. El projecte compta amb el suport de logopedes, terapeutes ocupacionals i psicòlegs de suport al gabinet psicopedagògic dels centres educatius; i formació a les famílies per a la identificació i maneig de les dificultats en el desenvolupament del llenguatge o ambients comunicatius en la llar.

Quatre programes en els col·legis municipals de Primària

En el cas dels col·legis municipals, CEIP Benimaclet, CEIP Professor Santiago Grisolía i CEIP Fernando de los Ríos, es contemplen quatre projectes diferenciats. En primer lloc, el Projecte de Formació en Inclusió Educativa per a professorat d'Educació Primària, que desenvolupa l'associació ASINDOWN per als 158 col·legis de Primària de la ciutat, i que forma en eines pràctiques d'educació inclusiva a les aules.

També es fa un Projecte de promoció i formació sobre el benestar emocional i prevenció de la salut mental infantil i juvenil, per part del personal especialitzat de la Fundació Juan Muñoz Bastida, JIMB. S'inclouen tallers de formació per al professorat i per a l'AMPA, eines per a la detecció de senyals que indiquen algun problema de salut mental en menors, proposta d’eines per a la prevenció dels problemes de salut mental, i l'establiment de protocols després de la detecció de casos. Finalment, s'arreplega un apartat específic de tècniques per a millorar la comunicació familiar.

L'Associació de Professionals de Teràpies amb Cavalls impulsa un projecte terapèutic i d'oci inclusiu amb cavalls per a alumnat de Primària, amb i sense diversitat funcional. I, finalment, l'Associació Valenciana per la Integració Social VAIS-VALIENTES està a càrrec del projecte de formació i esport inclusiu en Educació Primària per a la normalització de la discapacitat, amb la col·laboració de la Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana

Projectes comuns per als instituts de Secundària

Quant als projectes a dur endavant en els instituts de Secundària, el programa inclou el denominat ‘Joc de la Inclusió; Els Camins de la Discapacitat- Normalització de la discapacitat’, que desenvolupa l'associació Xarxa Dones, amb la participació del Col·legi d'Educadors Socials de València, la Universitat de València, i la Universitat Internacional de València, VIU.

L'objectiu en este cas és afavorir les relacions entre iguals basades en el respecte a la diferència i el suport mutu; promoure a través del joc formatiu sentiments d'empatia i sensibilització cap a les persones amb capacitats diferents; i activar processos creatius de grup que afavorisquen la compassió i l'alegria pel respecte mutu juntament amb la defensa dels drets.

Els projectes es basen en programes de futbol adaptat en cadira de rodes, de formació a càrrec d'Associació d'Implantats Coclears, de formació en cinema inclusiu, per l'associació Mi cine inclusivo, i el programa Unidos en la diversidad i la inclusión a través de la Formació d'ASIM.