S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La falla municipal pren forma

La grua comença a alçar el monument “Protegeix allò que estimes” d’Alejandro Santaeulalia i Dulk

• Plantà de la falla municipal

08/03/2022

L’artista faller Alejandro Santaeulàlia ha començat la plantà de la falla municipal, que enguany porta per títol “Protegeix allò que estimes” i està dedicada a la conscienciació mediambiental. Passat l’episodi de pluges, ja s’han retirat els plàstics que cobrien el monument i la grua comença a elevar la peça central.

 

La falla té una alçada de 22 metres i un pressupost de 205.000 euros, IVA inclòs. El monument porta per títol “Protegeix allò que estimes”, un lema de Jacques Cousteau, el primer investigador a llançar un SOS planetari sobre el canvi climàtic i el deteriorament mediambiental.

La falla empra materials naturals tant en la construcció d’estructures i suports com en cobertures, preparacions i acabats pictòrics. En este sentit, el monument incorpora tècniques tradicionals, com la vareta recoberta de cartró i massilles pètries, a més de molsa, fusta, cotó, paper i d’altres materials que li donen una textura distinta i natural.

La falla municipal de 2022 s’endinsa, a més, en nous conceptes narratius fruit de la col·laboració de l’artista faller Alejandro Santaeulalia i l’artista urbà Antonio Segura (Dulk), que han aconseguit combinar l’essència crítica, satírica i social de les falles amb nous codis visuals.

La figura central de la falla és un os polar, que es desfà com un ciri. També el gel desapareix ràpidament fruit del calfament global. En la base, animals ja extints són ja història i record. La part posterior del monument mostra un món industrial que creix de manera desmesurada i sense control. Els arbres es confonen amb canonades, els animals apareixen en formes mecàniques i adopten comportaments artificials. Els elements de l’escena estan acabats en textures i colors metàl·lics que recorden joguets antics de llautó.

El procés creatiu de la falla municipal 2022 pot seguir-se en tota la seua extensió en “Las Naves”, que fa un recorregut per la creació del monument faller d’enguany. Igualment, el Centre del Carme aborda estos dies l’obra i l’univers de Dulk, un artista valencià de projecció internacional, més enllà de la construcció de la falla.