S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El festival Fronteras reuneix a la ciutat a més de vint artistes i literats a les biblioteques municipals i Les Arts

Maite Ibáñez ha participat en la presentació d'este certamen que fusiona a València música i literatura

• Cartell de Festival Fronteras

20/01/2023

El festival Fronteras València reunirà a la ciutat, els dies 9, 10 i 11 de febrer, a “grans” figures del panorama artístic nacional per a aprofundir en la relació entre la música i literatura, i les Biblioteques Municipals acolliran tallers sobre composició, interpretació i gestió cultural que es duran a terme en el marc d'esta trobada que, en paraules de la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, “contribuirà en el posicionament de València com a referent nacional i internacional en l'àmbit cultural”.
 

Este festival, d'accés gratuït fins a completar aforament en totes les activitats i espais, també es desenvoluparà en Les Arts i a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Les trobades i recitals en directe comptaran amb l'escriptor Manuel Vicent, el també escriptor i cineasta Rodrigo Cortes, la cantant Sole Giménez, l'escriptora Elisabet Benavent, la cantaora Carmen Linares o el lletrista i guitarrista de Vetusta Mola, Guille Galván, entre altres.

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha destacat que “som terra de creació de música i literatura, per la qual cosa la fusió entre totes dues disciplines que proposa Fronteras València és tota una novetat que estic segura que tindrà la complicitat del públic”. Així mateix, ha assenyalat que “estem encantats de sumar la xarxa de biblioteques municipals, a través dels tallers, ja que són llocs d'inspiració i de creativitat”. A més, d'esta manera, el festival arriba als barris i reforcem la funció formativa de les biblioteques i com a punts de trobada veïnal”.

En la presentació d'este festival també han participat el director artístic del Palau de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, qui ha emmarcat “la importància de Fronteras dins de l'aposta per l'obertura i diversificació dels Arts com a centre cultural de referència”; i el director artístic del festival, Jesús Ruiz Mantilla, qui ha manifestat: “Volem posar en valor i explorar la relació entre les disciplines artístiques, descobrint la música que alimenta als escriptors i la literatura que inspira als músics. La fusió entre alfabet i pentagrama ha engrandit a totes dues disciplines des de sempre”.

Una gran conversa per a arrancar el Festival

La conversa inaugural del festival comptarà amb els valencians Manuel Vicent i Sole Giménez. El periodista i la cantant realitzaran un recorregut generacional i literari per les obres que més els han influït en el seu treball en una trobada moderada per la periodista Lara Siscar.

Aqueix mateix dia tindran lloc tres trobades simultànies en sengles biblioteques. La chelista Helena Poggio, membre de Carteto Quiroga, desgranarà, a la biblioteca La Petxina, el procés de creació amb el seu instrument; Benjamí Prado, a la biblioteca Carmelina Sánchez-Cutillas relatarà els secrets de la composició de les seues lletres per a Joaquín Sabina i José María Sánchez Verdú acostarà la inspiració literària en la composició musical d'avantguarda a la biblioteca Clara Santiró i Font.

Divendres de cinema, lletres i música en Les Arts

La programació del dissabte en Les Arts acollirà altres quatre converses. Primer, el cineasta i escriptor Rodrigo Cortés i el pianista Juan Pérez Floristán parlaran de ritme i tempo en els seus originals i transgressors treballs en un acte moderat per la periodista Carmen Velasco

A més, la degana de l'Escola Berklee, Simone Pilon i Jesús Ruiz Mantilla conversaran sobre Woodstock i la contracultura i el seu impacte sobre l'ensenyament.

Al mateix temps, el coliseu valencià oferirà una trobada a tres entre el lletrista i guitarrista de Vetusta Morla, Guille Galván, l'escriptora Lucía Lijtmaer i el cronista Fernando Navarro per a parlar de rock, cultura pop i fonts d'inspiració.

Finalment, la pianista Rosa Torres-Pardo oferirà un recital en directe acompanyada dels versos i la poesia d'Antonio Lucas i Luisa Castro, en una vetlada poètic-musical que serà introduïda pel periodista Miguel Ángel Hoyos.

Per part seua, el taller del divendres 10 l'impartirà Daniel Broncano, director del festival ‘Música en Segura’, sobre com muntar i gestionar un festival de música en l'actualitat, davant l'enorme oferta i alternatives que existeixen. El taller se celebrarà a la biblioteca Patraix-Azorín.

Dissabte amb més art en viu

L'última jornada donarà pas a més trobades i recitals de literatura i música en directe en Les Arts. La novel·lista Elisabet Benavent – coneguda com a Beta Coqueta – revelarà com la música recorre i traça el ritme de les seues conegudes novel·les.

També, la cantaora Carmen Linares i el poeta Antonio Lucas posaran la nota “més emotiva i sentida” en la seua trobada. L'última Premi Princesa d'Astúries de les Arts i el poeta conversaran sobre emoció, cante i poesia. Des d'aqueixa perspectiva emocional també conversaran el literat Manuel Vilas, recent guanyador del Premi Nadal, i el guitarrista Pablo Sáinz Villegas, amb la memòria i la poesia com a teló de fons sota el modelatge del periodista Joan Carles Martí

El Festival tindrà un tancament musical: Rosa Torres-Pardo tornarà a asseure's davant el piano per a acompanyar el recital dels poetes Carlos Marzal i Raquel Lanseros, mentre que GuitarCello (Fernando Curiel i Antonio Martín Acevedo) portaran a les cordes clàssiques la música d'alguns dels grups més “emblemàtics” del segle XX.

En el taller del dissabte, la soprano Raquel Andueza donarà les claus per a l'ús de l'instrument musical “més delica”, la mateixa veu, a la biblioteca d’Arrancapins Eduard Escalante.

Compartir un café amb els autors

Com a complement a totes les activitats de Les Arts, es realitzaran una sèrie de trobades per a conversar de tu a tu en xicotets grups i sota reserva amb Manuel Vicent, Sole Giménez, Rodrigo Cortés, Guille Galván, Lucía Lijtmaer i Carmen Linares.

Totes les activitats són gratuïtes i de lliure accés fins a completar aforament, amb preferència a les reserves que es duen a terme a través de la web de l'esdeveniment, festivalfronteras.com.

Per als tallers i les trobades amb autors serà imprescindible fer una reserva.

La proposta cultural està organitzada per la regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Les Arts i produït per la Fàbrica.