S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Orquestra de València i Liebreich estrenen “Alma Grial” del compositor valencià internacional David Moliner

Khachatryan interpretarà el Concert per a violí de Khachaturian

• Assaig de l'Orquestra de València. Foto: Live Music Valencia

01/02/2023

L'Orquestra de València, sota la direcció del seu titular, Alexander Liebreich, interpretarà demà dijous Alma Grial, mística per a gran orquestra del jove compositor valencià David Moliner. És una obra encàrrec del Palau de la Música, que en estrena absoluta serà interpretada a les 19.30 hores en l’Auditori dels Arts. El programa es completarà amb el Concert per a violí i orquestra en re menor d’Aram Jachaturián, interpretat pel seu compatriota armeni i artista en residència del Palau de la Música, Sergey Khachatryan, i conclourà amb la Simfonia núm. 8 en si menor, “Incompleta” de Franz Schubert.
 

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacat respecte a l’estrena absoluta de demà que “fidels al nostre ferm compromís en donar suport, però no menys important en difondre la nova creació per al nostre públic, estem programant i estrenant en els últims anys, com mai s’havia fet, l’obra de les nostres compositores i compositors tant en l’abonament com en el cicle de cambra”. En el cas de David Moliner “és un autor valencià de reconeguda trajectòria internacional, que seguix en la nostra programació simfònica el deixant d’un altre compositor valencià consagrat com és el cas de Francisco Coll”.

Alma Grial és una mística a gran escala per a orquestra, que estructuralment es dividix en dos parts: Alma i Grial. Segons explica l’autor “Alma té diversos processos de ruptura mental, per a desprendre’s del cos i ser plenament ella mateixa, convertint-se així en esperit. Quan Alma es convertix en esperit, llavors mistifica el Grial; Grial simbolitza la noblesa més sincera de l’esperit humà, sense egoismes, vanitats o qualsevol tipus d’arrogància”.

El director del Palau, Vicent Ros, ha incidit en el fet què “el Palau de la Música té com a una de les seues funcions principals el fet de donar visibilitat als seus creadors i artistes valencians, i este concert és una mostra més que evidència que seguim en la línia marcada en el nostre projecte”.

Així mateix, el Concert per a violí de Khachaturian, va ser compost el 1940 i dedicat al cèlebre concertista David Oistrakh. Tal com subratlla l’autor de les notes al programa, Joaquín Guzmán, esta obra “és una peça d’incontestable exhibició virtuosística; les seues sonoritats evidencien des de l’inici la captació de gran quantitat d’elements del folklore del país d’origen de Khachaturian”. Per últim, la Simfonia núm. 8 “Incompleta” de Schubert és l’obra simfònica més popular de l’autor austríac i és considerada com un punt d’inflexió en la història del gènere que trenca els motlles de la forma clàssica, per a iniciar el romanticisme.