S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Orquestra de València torna a la Catedral amb Haydn i la Simfonia núm. 3 amb orgue de Saint-Saëns

La formació municipal actua este divendres sota la direcció d'Alexander Liebreich i amb l'organista Pablo Márquezi

• Actuació de l'Orquestra de València en la Catedral

01/06/2023

L'Orquestra de València torna a visitar la Catedral per a interpretar este divendres, 2 de juny de 2023, a les 20.00 hores, un programa amb dos obres mestres del classicisme alemany i del romanticisme francés, que serà dirigit pel mestre bavarés Alexander Liebreich. D'esta manera, el públic podrà escoltar la Simfonia núm. 26 en re menor, Hob. I/26 Lamentatione de Franz Joseph Haydn i la Simfonia núm. 3 en do menor, op. 78 amb orgue de Camille Saint-Saëns, que tindrà com a solista a Pablo Márquez, organista titular de la seu valenciana.
 

La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música en funcions, Gloria Tello, ha recordat que l'Orquestra de València va debutar el juny del 1950 a la Catedral, on ha actuat en 31 ocasions, i ha afegit que “se suma a les últimes visites a dos dels monuments més emblemàtics del centre històric de la ciutat com són l’Almodí i la Llotja”. “El fet que s’esgotaren en poques hores les entrades disponibles d'estos recintes demostra l'interés i l'afecte que sempre desperta l'Orquestra de València en la ciutadania”, ha destacat Gloria Tello.

El concert s'iniciarà amb la Simfonia núm. 26 de Haydn, que el compositor alemany va escriure per a la Setmana Santa, i que constituïx una de les primeres composicions del moviment Sturm und Drang, precursor del romanticisme alemany. Completarà el programa la Simfonia núm. 3 amb orgue de Saint-Saëns, que va ser acabada el 1886. La seua estrena va tindre lloc a Londres el 19 de maig de 1886, interpretada per la London Philharmonic Society i dirigida pel mateix compositor. De gran melodisme i monumentalitat, va ser publicada a la memòria de Franz Liszt i és una de les obres simfòniques més rellevants del simfonisme francés.

D’altra banda, el director del Palau, Vicent Ros, ha indicat que el concert d’este divendres “és ideal per a gaudir d’un programa del gran repertori, dissenyat especialment per a les característiques acústiques de la Catedral, i amb la brillant i melòdica escriptura orquestral de la simfonia de Saint-Saëns, en la qual l’orgue revestix de solemnitat el concert”.

Pablo Márquez és organista de la Catedral de València i catedràtic de clavecí del Conservatori Superior de Música de Castelló. Ha estat guanyador de diversos concursos d'orgue i composició, entre els quals cal destacar el Concurs Internacional d'Orgue “Buxtehude”, celebrat a Lübeck (Alemanya). Ha oferit nombrosos concerts d'orgue, clau i com a continuista a Europa, i el Japó, on ha tingut l'oportunitat de participar en festivals i de tocar nombrosos instruments històrics. El 2012, Pablo Márquez forma el duo Concertant a quattro amb la seua dona, l'organista japonesa Atsuko Takano, amb qui ha realitzat diverses gires per Europa i el Japó. El 2018 va fundar el Cabanilles Consort, grup especialitzat de la música espanyola i europea dels segles XVII i XVIII. El 2015 va interpretar a la Catedral de València el Concert per a orgue, timbals i orquestra de cordes de Poulenc amb l'Orquestra de València i Yaron Traub al capdavant.