S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Palau de la Música torna a obrir-se a la ciutadania amb una festa músic-coreogràfica i dos concerts de l'Orquestra de València

• La música torna a l'auditori valencià amb un concert de l'Orquestra de València, introduït per diferents actuacions musicals i coreogràfiques

29/09/2023

  • La reobertura del Palau celebra també la festivitat del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana
  • El programa artístic inclou també un apartat en commemoració del 150 aniversari del naixement del mestre José Serrano
  • Les entrades són gratuïtes i les localitats limitades, tant per al dia 5 com per al dia 6

El Palau de la Música s'obri de nou a la ciutadania amb un programa de concerts i actes commemoratius per a celebrar la recuperació d'este espai cultural emblemàtic de la ciutat. El regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha participat en la presentació de la programació, en un acte que ha comptat amb les intervencions del director del Palau, Vicente Llimerá, el director del projecte “Àfrica Estocàstica”, Jesús Salvador “Chapi”; el director de MoonWinds, Joan Enric Lluna; el director de Mediterrània Consort, David Antich; i el ballarí i coreògraf Toni Aparisi, tots ells implicats en les activitats preparades. El Palau de la Música reobrirà dijous que ve 5 d'octubre, en el marc de la festivitat del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb una festa músic-coreogràfica i dos concerts de l'Orquestra de València.

Tal com ha subratllat el regidor, José Luis Moreno, “la música torna a l'auditori valencià, també en commemoració del Dia de la Comunitat Valenciana. Per a l'ocasió, s'ha preparat un concert de l'Orquestra de València, dirigida pel seu director principal convidat, Álvaro Albiach, que vindrà introduït per diferents actuacions musicals i coreogràfiques a càrrec de músics i ballarins valencians”, ha explicat. L'edil ha convidat la ciutadania a “disfrutar d'esta doble celebració, que suma el retrobament amb un dels edificis culturals més importants de la ciutat amb la celebració del dia de tots els valencians”. La jornada estarà dedicada als abonats i als membres de l'associació Amics del Palau. De fet, en estos moments ja s'han superat de llarg els 836 abonats per a la temporada 2023/24.

Per part seua, Vicente Llimerá ha assegurat que “la reobertura serà el gran esdeveniment de la ciutat”. “Hem preparat amb molta il·lusió estes actuacions prèvies, com a detall per als nostres abonats i Amics del Palau, en reconeixement a la seua fidelitat especialment durant estos anys en què l’edifici ha estat tancat”. “Volíem que totes les propostes estigueren protagonitzades per músics de la nostra terra, tal com ens ha transmés l'alcaldessa, María José Catalá”.

Llimerà també ha anunciat que en el concert de l'Orquestra de València, la primera part de la qual estarà dedicada al mestre Serrano en el 150 aniversari del seu naixement, hi haurà una primícia: la recuperació de “La Valenciana”, amb arranjaments de Ramón Ahuyó, i amb direcció i cantants també valencians. “Volem que la reobertura siga una festa musical, que les actuacions prèvies capten l'atenció del públic, perquè la millor manera d'acostar-se és amb música i artistes valencians”, ha conclòs.

Concert dedicat a la ciutadania

Després del concert de retrobament, l'endemà, 6 d'octubre, l'Orquestra de València tornarà a interpretar el concert de reobertura, que estarà dedicat a la ciutadania. De 18.00 a 18.40 hores, a l'esplanada dels Jardins del Palau, es presenta Alxarq i Lluna d'Àfrica, sota la direcció de Jesús Salvador “Chapi”, amb l'espectacle “Àfrica Estocàstica”, un mestissatge de dos mons sonors, el món ressonant africà com a ritme universal, i el sinuós món sonor estocàstic ideat pel creador de la música indeterminada Xenakis. Seguidament, a les 18.40, a la Terrassa del Palau de la Música, enfront del Hall dels Tarongers, el grup MoonWinds, sota la direcció de Joan Enric Lluna, acostarà al públic una nova i suggeridora visió dels instruments de vent.

Posteriorment i dins de l'edifici, de 19.00 a 19.15 hores, Amores Grup de Percussió omplirà de ritme el balcó del pati de butaques. I després d'ells, Mediterrània Consort, dirigits per David Antich, interpretaran música instrumental virtuosa que data de les corts valenciana i aragonesa del segle XV al segle XVII: en este cas, al balcó de la zona d'amfiteatre, de manera que els dos grups donaran la recepció musical al públic que accedisca a la Sala Iturbi. Totes estes actuacions aniran enllaçades amb un grup de nou ballarins, capitanejats pel ballarí i coreògraf valencià Toni Aparisi.

A les 19.30 hores, l'Orquestra de València interpretarà el tradicional concert commemoratiu amb motiu del Dia de la Comunitat València. Álvaro Albiach dirigirà un programa el que també es recorda la figura del mestre José Serrano, en el 150 aniversari del seu naixement. D'esta manera, la primera meitat comptarà amb la participació de la soprano Maite Alberola i la mezzosoprano Sandra Ferrández, i estarà dedicada al reconegut compositor.

El públic podrà escoltar la “Fantasia sobre motius de Serrano” de Ricardo Lamote de Grignon, pare del primer titular de l'Orquestra; la romança “Xiquetes que a vendre flors” de Los Diamantes de la Corona de Francisco Asenjo Barbieri, així com del mestre Serrano “Qué te importa que no venga” de Los Claveles, “Escena y Farruca” de Alma de Dios, “Canción veneciana” de El carro del sol y la recuperació de la cançó “La Valenciana”, amb arranjaments de Ramón Ahulló.

Ja en la segona meitat, es podrà escoltar una selecció d'àries de la cèlebre òpera “Carmen”, de Georges Bizet; i les rítmiques i folklòriques “Danses de Galanta”, de Zoltan Kodály. Conclourà el programa amb l'Himne de la Comunitat Valenciana, compost precisament per José Serrano, amb lletra de Maximiliano Thous.

Les entrades són gratuïtes i les localitats limitades tant per al dia 5 com el dia 6. Per a assistir al concert del dia 5, dedicat als abonats i Amics del Palau, les entrades que queden disponibles podran aconseguir-se mitjançant reserva prèvia en la web www.palauvalencia.com, a partir del 2 d'octubre, fins a completar aforament.

Per al concert del divendres dia 6, obert al públic en general, la recollida presencial serà únicament el diumenge 1 d'octubre en les taquilles del Palau de la Música, de 10 a 14 i de 17 a 21.30 hores. A partir del dia 2 d'octubre, les entrades disponibles estaran accessibles en la web del recinte, fins a completar aforament.