Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El centre de fauna exòtica de Natzaret acull 475 animals en el que portem d´any, un centenar més que en tot 2020

Tello: “Moltes espècies arriben en mal estat de salut, reben atenció veterinària i després poden ser adoptades o traslladades a altres instal·lacions especialitzades”

• Lloro acollit al centre de Natzaret

23/07/2021

El centre municipal d’Avifauna i fauna exòtica de Natzaret, que arreplega tot tipus d’animals abandonats (a excepció de gossos i gats) al terme municipal de València, així com aquells decomissats per la policia o el SEPRONA, n’ha acollit 475 en el que portem d’any, un centenar més que en tot 2020. La majoria, un 74 %, són aus i, en menor mesura, rèptils (16 %) i mamífers (10%). En estos moments, hi ha 80 espècies ingressades, entre serps, iguanes, oques, conills d’Índies, cotorres i furons, entre altres. La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha visitat hui les instal·lacions, on es fa una “tasca fonamental”, ja que “molts d’estos animals solen arribar en molt mal estat de salut, reben atenció veterinària només arribar i després poden ser adoptats o traslladats a altres centres especialitzats”.

 

Després de rebre atenció veterinària (desparasitació, rehidratació, cura de ferides, tractament antibiòtic o altres, segons els casos), l’animal s’ubica en un box de quarantena i, transcorregut el període d’observació, pot donar-se en adopció o enviat a altres centres especialitzats. És el cas “d’un aset que ha estat ací fins fa poc i que algú havia deixat lligat a un fanal amb una corda”, ha explicat Glòria Tello. “Hem trobat un lloc per a ell on viure feliç, a una granja de la província de Terol, on conviurà amb més asets i cavalls i col·laborarà en la neteja de la forest i els camins”. Altre exemple és el d’una boa que es va trobar fa quatre mesos en un escocell prop del Jardí Botànic amb una mossegada infectada al llom i una estomatitis que li impedia menjar per si mateixa. “Després de diverses setmanes de cures veterinàries intensives, inclosa l’alimentació especial per sonda”, ha indicat l’edil, “finalment l’animal s’ha recuperat totalment i pròximament es traslladarà a un centre especialitzat en rèptils ubicat en una altra província”.

Alguns animals que arriben al centre han estat abandonats, com ara aneguets, llorigons, cries de conills d’Índies, i fins i tot corders o cabrits. Glòria Tello ha subratllat que l’abandó d’animals està tipificat com a infracció greu segons la Llei 4/94 sobre Protecció dels Animals de Companyia, i “és una crueltat per a l’animal que el patix, perquè normalment no sap valdre's per si mateix fora de la casa on vivia”. A Natzaret també ingressen ocells o rèptils que s’han escapat de casa per alguna distracció. Si porten anella o xip d’identificació es localitza el seu propietari perquè el recupere, però en cas contrari no resulta possible. D’altra banda, hi ha els animals decomissats. “És dolorós vore com han sigut objecte de maltractament, sense rebre aliment adequat, en habitacles bruts, patint malalties, i sense documentació que acredite la seua procedència legal”, ha assenyalat l’edil. “La recuperació física i psíquica d’estos animals sol ser lenta i, de vegades, sobretot en el cas dels lloros, no s’arriben a recuperar del tot”. La regidora ha insistit que el maltractament animal està tipificat com a delicte en el Codi Penal i pot comportar pena de presó.

Glòria Tello ha fet una crida a les persones que vulguen adoptar un animal, “perquè, amb independència de l’espècie que es tracte, siguen conscients que té unes necessitats d’espai, d’alimentació i altres, i esta adopció ha d’estar molt meditada”. “En realitat els animals adoptats són un més de la família, i en conseqüència, hem de cuidar-los”, ha conclòs.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr