S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Patrimoni adquireix un “socarrat” en relleu i amb policromia que probablement va pertànyer a l’antiga Casa de la Ciutat

Va ser produït als tallers de Paterna o Manises en el segle XV

• “Socarrat” adquirit del segle XV

07/06/2023

La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha informat de l’adquisició d’un “socarrat” en relleu i amb policromia, produït als tallers de Paterna o Manises en el segle XV i que probablement va pertànyer a l’antiga Casa de la Ciutat.
 

Normalment es tracta de plaques planes, senzillament decorades a pinzell i sense vidriar. En este cas és una placa amb relleu, que representa un grotesc, una gran màscara tocada amb un feix de plomes, amb cos, cames i peus, però sense braços i amb un rostre femení que ens mira, enigmàtic, de front.

Este tipus de plaques tenia una finalitat ornamental en època gòtica, ja que eren col·locades en l’entrebigat d’estances nobles en palaus de rellevància, a mena d’enteixinat. Les mides, 40,5 x 40,5 cm, eren les adequades per a encaixar en el cassetonat del sostre.

Segons ha informat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Gloria Tello, l'adquisició d'esta obra “és una mostra més de com s'ha protegit i s’ha fet valdre el patrimoni valencià des de l'Ajuntament de València".

La peça està en perfecte estat de conservació

El “socarrat” s’ha adquirit a l’antiquari Joaquín Guzmán Cutillas, per un import de 5.700 euros, i s’exhibirà en un futur al Museu de la Ciutat o en algun dels museus històrics de València.

En el seu article “Los artesonados de la antigua Casa Municipal de Valencia” de Luis Tramoyeres Blasco (Archivo de Arte Valenciano, Nº 3, 1, 1917 pp. 31-71), identifica una peça semblant, conservada en el Museu de Belles Arts de València, com a originària de l'antiga Casa de la Ciutat. Hi ha una altra al Museu Nacional de Ceràmica “González Martí” (número de catàleg CE1/08519), al Museu de l’Enrajolada de Martorell o en la Col·lecció Mascort de Torroella de Montgrí.