Les primeres relacions amoroses poden ser una muntanya russa emocional. Per a garantir que construïm relacions saludables i respectuoses, és crucial entendre les diferències entre les anomenades “red flags ” (senyals d’alerta) i les “green flags” (senyals positius). Ací explorarem com reconéixer estes senyals per a aconseguir el benestar emocional.

Què són les Red Flags i les Green Flags en una relació?

Existixen determinats senyals que actuen com a guies de la salut emocional pròpia i d’una relació. D’una banda, “red flags ” són senyals que indiquen possibles problemes o comportaments poc saludables en una parella. Això pot alertar-nos per a començar a estudiar uns certs comportaments i valorar si hem de prendre cartes en l’assumpte per a millorar com a persones. D’altra banda, les “green flags” són senyals positius que suggerixen que tenim una base sòlida per a una connexió emocional saludable i que tenim la llibertat de comunicar-nos i explorar amb la nostra parella sense por.

Autodiagnòstic de Red Flags:

    • Criticar de manera constant: L’actitud crítica no constructiva. Una relació saludable es construïx sobre el respecte i l’acceptació mútua, no sobre la crítica constant.
    • Invalidar emocionalment: Si prenem com a “ximpleries” les emocions de la nostra parella, és un senyal que no estem mantenint una relació saludable. Una bona connexió emocional implica reconéixer i tindre en compte els sentiments de la teua parella.
    • Falta d’empatia: L’empatia és essencial en una relació sana. Si no t’interessa el que li passa a la teua parella, t’avorrix o preferixes parlar de tu i les teues coses perquè els seus problemes et semblen banalitats, significa que no teniu una connexió emocional.
    • Control excessiu: Si sents la necessitat de controlar constantment tot el que fa, ja siga mitjançant l’ús de la tecnologia o limitant les interaccions amb amistats i familiars, podria ser un senyal d’alerta. La falta de seguretat i autoestima solen estar darrere d’estes senyals.
    • Manipulació emocional: Utilitzar la culpa, el victimisme, el xantatge o les amenaces per a aconseguir el que vols és un senyal d’alerta important.

Autodiagnòstic de Green Flags:

    • Respecte de l’espai personal: Si gaudixes del teu temps sense la teua parella i t’agrada que ella gaudi del seu, és que vas per bon camí. El temps i espai per a desenvolupar-se individualment és tan important com el temps que dediqueu a la relació.
    • Responsabilitat afectiva: La capacitat d’identificar i fer-se responsable de les mateixes emocions i accions és una green flag. Això indica maduresa emocional i motivació per a superar desafiaments.
    • Estima al seu entorn: El respecte i estima per les persones rellevants en la vida de la nostra parella són senyals positius. Això suggerix que valores no sols la relació, sinó també als qui l’envolten.
    • Foment d’un espai segur: Si t’encanta compartir les teues emocions, opinions i sensacions i que la teua parella et parle de les seues, és un senyal de què gaudiu d’una bona comunicació. L’obertura i la confiança són pilars essencials d’una relació saludable.

És crucial que estiguem atents i atentes al nostre benestar emocional i preguntar-nos si sentim seguretat, si donem i rebem respecte i suport, així com saber comunicar-nos davant qualsevol obstacle per a no caure en comportaments tòxics.

Si tens dubtes sobre els teus comportaments o sents emocions que no pots controlar, en Taronja Sencera podem donar-te suport i ajudar-te a comprendre i gestionar eixos sentiments. Som ací per a tu!