Què és el Happy Slapping

El terme Happy Slapping fa referència a: slap = bufetejar o copejar + happy = feliç. Però el cert és que de feliç i graciós en té ben poc, ja que es tracta d’una manera més d’assetjament a través de xarxes socials. I un delicte.

El fenomen va sorgir a Londres a finals de 2004 i es va estendre a la resta del món. Inicialment, es tractava de gravar la reacció que tenia la gent quan rebien una cotilla d’un estrany pel carrer. Però a poc a poc, les pallisses que s’enregistraven eren més violentes, i les conseqüències físiques i psicològiques per a les víctimes més greus.

L’objectiu d’aquestes agressions i la seva gravació és publicar-ho a xarxes per guanyar seguidors i Likes. Per això, podem afirmar que és un fenomen que uneix l’assetjament tradicional, en persona i carregat de component violent; amb el ciberassetjament, en pujar a la xarxa i compartir-se fent-ho viral.

Esta pràctica il·legal s’ha detectat sobretot en adolescents que busquen fer-se virals. I encara que, a priori, el happy slapping pot dirigir-se cap a qualsevol classe de persona, la veritat és que serveix com a excusa per a atacar, entre altres col·lectius, a les dones. Incitar, gravar i pujar a Internet agressions sexuals, físiques o verbals, es convertix en una pràctica molt perillosa que, a més, aprofita la possibilitat que oferixen les plataformes digitals de pujar contingut efímer que s’esborrarà a les 24 hores. No obstant això, la majoria d’estos continguts tornen a compartir-se en altres plataformes que viralitzen els vídeos (Tik-Tok, Reels o Youtube) i on els enregistraments sí que són permanents.

Com es duu a terme

El fenomen Happy Slapping té una sèrie de característiques comunes:

    • Es tracta d’un acte planificat, i normalment hi ha la intenció prèvia de difondre el contingut de la gravació.
    • No cal que víctima i agressor es coneguen, ni que siguin de la mateixa edat, encara que els qui més reben i comenten el delicte són adolescents.
    • Se servix de la utilització de dispositius tecnològics com ara mòbils, càmeres o Tablet per poder gravar l’agressió.
    • Es basa en una agressió de caràcter física, però la difusió de l’enregistrament permet que el dany psicològic persistisca i que la persona agredida no puga evitar ser revictimitzada una vegada i una altra.
    • Es duu a terme de manera col·lectiva, i la persona que filma les imatges no ha de participar directament en l’agressió física però la seua posterior difusió el convertix en responsable.

Accions que constituixen més d’un delicte

A Espanya, este fenomen constituix un delicte recollit al Codi Penal. A més, segons cada cas, podríem estar parlant també d’un delicte d’amenaces, o un delicte contra la integritat moral.

Actualment, la gravació sense consentiment i la seua posterior difusió està a l’ordre del dia, ja que no només passa amb les pallisses o amb actes que es produixen a l’àmbit públic, sinó també amb conductes pròpies de la vida privada com ara les relacions afectives i sexuals consentides i gravades sense coneixement de la víctima o fins i tot les agressions sexuals. Esta conducta també és constitutiva de delicte. En este cas, l’enregistrament sense consentiment d’una relació sexual és castigat per l’article 197 del Codi Penal.

Conseqüències del Happy Slapping

Les conseqüències de happy slapping són devastadores, ja que, com hem dit, la difusió de les imatges fa que el dany persistisca. Als efectes físics o psicològics de la mateiza agressió s’uneix la humiliació pública que suposa la viralització de les imatges. La persona afectada, normalment un o una menor, s’exposa a ser ridiculitzada pels internautes i potencia les conseqüències negatives de l’agressió. La víctima es torna molt vulnerable i blanca de possibles noves agressions.

Des del punt de vista psicològic, aquest tipus d’exposició a les xarxes socials sol afectar l’autoestima del xiquet o xiqueta i fer malbé el seu equilibri emocional desencadenant episodis de depressió, ansietat, trastorns del son, problemes acadèmics i de sociabilitat i en alguns casos fins i tot pot arribar al suïcidi.

Detectar i actuar contra el Happy Slapping

El primer pas per afrontar el happy slapping consistix a detectar-lo, ja que les víctimes solen ser reservades per por de noves represàlies i de l’actitud de les persones adultes del seu entorn. És important fer atenció als senyals que poden revelar el problema: canvis en l’estat d’ànim, en les rutines bàsiques de son i d’alimentació, en la relació amb amistats, disminució de l’interés per sortides o activitats, canvis respecte a l’ús que feien de la tecnologia… poden estar indicant que alguna cosa no va bé.

Davant d’aquest tipus de situació, és fonamental mantindre una bona comunicació amb el o la menor, fer que senta confiança per a parlar sobre el que li succeeix, escoltar i mostrar interés per la seua situació i oferir seguretat. El pas següent serà recórrer als canals legals per solucionar el problema. Si l’agressor acudix al mateix col·legi del nen/a, és important informar el professorat i òrgans directius perquè prenguen cartes a l’assumpte, i denunciar-ne l’agressió i la difusió, en tractar-se com ja s’ha dit d’un acte delictiu. En el pla de la prevenció cal una bona educació sobre què és el que es pot i el que no a les xarxes socials així com educar en la construcció de relacions interpersonals sanes per a frenar l’auge de delictes com estos.