El descobriment i l’exploració de les relacions de parella suposen un gran aprenentatge emocional i social. No obstant això, moltes vegades la comunicació dins d’aquestes relacions és un desafiament. Apareixen pors, inseguretats i, a vegades, la idea equivocada que expressar un desacord significa rebutjar a l’altre. Per això s’ha popularitzat el concepte de ‘Escoltem, però no jutgem’, una frase que convida a escoltar la parella amb obertura i sense crítiques immediates.

Però, què significa realment escoltar sense jutjar?

Escoltar sense jutjar implica permetre que es compartisquen perspectives, emocions o experiències sense interrupció, sense etiquetar els seus sentiments com a ‘bons’ o ‘roïns’ i sense caure en la crítica o la desqualificació. Això no vol dir que tinguem l’obligació d’estar d’acord ni a acceptar conductes que ens generen malestar o dubtes.

En una relació, poden aparéixer discrepàncies sobre temes com la confiança, la gelosia, la privacitat o la forma en què cada persona enté el compromís. És normal que, en escoltar unes certes confessions o experiències, sorgisquen dubtes, incomoditats o desacords. El repte està a transformar aquests moments en espais de comunicació respectuosa i de resolució de conflictes, en lloc d’en discussions carregades de judicis o retrets.

Quan veiem vídeos o escoltem converses sota el lema ‘Escoltem, però no jutgem’, hem de tenir en compte que alguns temes que sorgixen poden mostrar concepcions de la relació que normalitzen dinàmiques de control, gelosia o desconfiança. És important saber distingir quan estem davant una diferència d’opinions i quan es manifesten actituds que poden ser subtils senyals de violència psicològica.

Si vols que l’experiència d’escoltar i no jutjar siga positiva per a la teua relació:

    • Permet que la teua parella expresse el que sent o pensa sense interrompre ni preparar mentalment una resposta defensiva.
    • Valida les seues emocions, no és necessari que compartisques la seua visió, però sí que pots reconéixer el que sent. Expressa’t des del respecte, i si una cosa de la qual escoltes t’incomoda, comparteix-ho de manera assertiva, des del que sents en escoltar-li.
    • No jutjar no significa acceptar tot. Si alguna cosa creua els teus límits o valors, és important expressar-ho i posar en pràctica un diàleg que permeta definir límits saludables. Les discrepàncies poden resoldre’s amb acords que respecten les necessitats de les dos persones construint acords.
    • Atén als senyals d’alarma: actituds de control, manipulació, gelosia excessiva o violència, és fonamental no normalitzar-les. Busca orientació professional si és necessari.

Escoltar sense jutjar és el primer pas per a construir relacions basades en el respecte i la confiança i on podem aprendre a resoldre discrepàncies de manera sana.