En els primers amors, solem escoltar contínuament missatges d’alerta sobre allò que no és amor i sobre relacions tòxiques. Fins i tot escoltem també els signes d’alerta d’una mala relació com és el control de l’altre o la pressió per a mantindre relacions íntimes.

En estos moments d’inici volem ser el centre de l’univers de la nostra parella. Ens centrem en  les nostres necessitats i desitjos o ens sentim amb la necessitat d’afecte, atenció i companyia, pensant que la relació resoldrà totes les nostres mancances. I posem així tot el focus d’atenció en aqueixa relació.

Tal vegada en aqueixos moments, és més interessant enfocar-nos a conéixer com són les relacions sanes i com tindre relacions igualitàries i positives per a tindre un mapa de ruta de bones pràctiques i relacions positives.

Com són les relacions sanes?

A penes ens coneixem a nosaltres/nosaltres mateixes i no tenim a vegades ni tan sols una bona relació d’amor propi. A vegades perquè no hem reflexionat mai sobre la nostra manera de veure’ns, entendre’ns i entendre als qui ens envolten.

Llavors, com ser conscients que la nostra intensa relació de parella és sana i no estem reproduint models de pel·lícules, sèries, xarxes socials i cançons que res tenen a veure amb la nostra realitat?

Quan parlem de relacions romàntiques i/o sexuals saludables, hem de saber que no existix un sol model de relació, que aquestes relacions sanes han d’anar construint-se amb el temps en què anem coneixent-nos amb acords mutus que aniran sent parlats i revisats quan alguna de les dues persones de la relació no se senta bé.

No hi ha una fórmula de relació perfecta per a tots els casos, però si hi ha elements fonamentals a seguir en este mapa de ruta que va guiant la nostra relació.

Elements saludables d’una relació

  1. Sentir-se bé estant en parella i fent coses conjuntament i també fent-les per separat amb el grup d’amistats.
  2. Sabem escoltar-nos i comunicar-nos per a arribar a acords quan pensem o desitgem plans diferents i és tan important l’opinió de cada part de la parella.
  3. Podem ser com som, sense necessitat de fer esforços per a agradar a l’altra persona i sense voler canviar-la perquè acceptem les seues qualitats i defectes i això és recíproc.
  4. Quan sorgix un desacord o discussió, intentem buscar solucions que siguen satisfactòries per a tots dos sense utilitzar el xantatge ni l’amenaça, només escoltant i dialogant.
  5. Podem parlar de qualsevol tema amb confiança i expressar els nostres sentiments sense por a la reacció de l’altra persona, siguen quals siguen.
  6. Ens reconeixem com a persones lliures i responsables de la seua pròpia felicitat i cura sabent que no és obligació de la nostra parella que ens resolga els nostres problemes.
  7. Respectem que som persones diferents i que, si qualsevol decidix deixar la relació, pot fer-ho sense por, i l’altra persona ha de respectar esta decisió, encara que li faça mal.
  8. Ningú domina ni és dominat. Es respecta i s’és respectada/o.