VALÈNCIA PLANTEJA UNS PRESSUPOSTOS EXPANSIUS PER A 2023 PER FER COSTAT AL TEIXIT ECONÒMIC, AJUDAR LES FAMÍLIES I GARANTIR ELS SERVICIS PÚBLICS I LES INFRAESTRUCTURES CLAU PER A LA CIUTAT

dimarts, 15 novembre, 2022

“De nou tornem a presentar uns pressupostos expansius per a València, en un context de pujada de preus a causa de la guerra i de recuperació post-pandèmia”. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este dilluns el projecte de Pressupostos Municipals per a 2023, uns pressupostos que tornen a superar la xifra dels 1.000 milions d'euros, i se situen en 1.042.869.604 euros. El projecte inclou el finançament del 25% de les obres del Canal d’Accés ferroviari i, com a novetat, destaca la incorporació de la gestió de la Marina (els béns patrimonials de l'ajuntament i les concessions, com l'edifici Veles e Vents, la Llançadora o els coberts). Acompanyat del regidor de Desenvolupament econòmic i Hisenda, Borja Sanjuán, l'alcalde ha explicat que “malgrat la complicada situació de partida, pel context d'inflació i pujada dels preus de l'energia, hem augmentat l'esforç inversor destinat als barris i pobles, als servicis públics i a projectes clau per a la ciutat”.
 

“Estem davant el pressupost més alt de la història de l'Ajuntament. De fet –ha assegurat Ribó- tots els pressupostos que ha presentat este govern municipal han sigut de creixement; i així seran de nou este 2023”. L'alcalde ha detallat els set objectius fonamentals que perseguix el projecte pressupostari per a l'any que ve, i que són: ajudar les famílies i les persones en situació de major vulnerabilitat; fer costat als autònoms i pimes, “que –ha afirmat- són fonamentals per al desenvolupament del nostre teixit econòmic (comerç, hostaleria)”; promoure la creació de llocs de treball; garantir la xarxa municipal de servicis públics, com el transport; avançar en un model de ciutat sostenible i saludable de recuperació de l'espai públic; dotar els barris dels recursos necessaris i de proximitat per a evitar desplaçaments innecessaris; i contribuir a posar en marxa projectes clau i infraestructures, “com el Canal d'Accés”, ha detallat. A més, l'esborrany incorpora la segona anualitat dels projectes Next Generation (35 milions).

El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que des de 2015 fins hui, el pressupost municipal ha crescut un 41,28%, mentre que el deute de l'ajuntament s'ha reduït en un 70,35%. “Eixa seria la foto fixa de la gestió del govern municipal en estos anys: que els valencians tenen un 41% més de pressupost i deuen un 70% menys”, ha subratllat l'edil.

De fet, tot el document pressupostari s'assenta sobre la situació sanejada dels comptes, ha explicat Ribó: “hem passat de 750 milions de deute heretat al juny de 2015 als 230 milions d'euros amb què acabarem 2023”. De fet, ha subratllat l'alcalde, “segons destaca el Banc d'Espanya, València és la gran ciutat espanyola que més ha reduït el seu deute des de 2015. I això ho hem aconseguit amb una gestió honrada, responsable i eficient, que ens ha permés destinar més diners a millorar el benestar de la ciutadania i la qualitat de vida en els nostres barris i pobles”.

El pressupost millor dotat de la història

El Pressupost Municipal per a 2023 preveu un increment d'ingressos per valor de 32 milions d'euros, “la qual cosa suposa que estem davant el pressupost millor dotat de la història d'este Ajuntament”, ha afirmat Ribó. Este augment es justícia pel considerable increment dels lliuraments a compte per part de l'Estat respecte al 2022 (a compte dels impostos com per exemple IVA, hidrocarburs...), de la incorporació de la segona anualitat dels fons Next Generation (uns 35 milions d'euros), de les transferències de la Generalitat (de les quals ha destacat 3,3 milions de la Conselleria de Polítiques Inclusives (contracte programa de Servicis Socials) i 3,4 milions per a ocupació, de Labora (programes de foment de l'ocupació), i del nou endeutament per 35 milions d'euros que es preveu contractar, la qual cosa suposarà una reducció neta del deute en 2023 de 2 milions d'euros, atés que es preveu amortitzar 37 milions durant tot l'any. “I tot això, mantenint la congelació dels tipus de tots els impostos i taxes municipals”, ha afegit Ribó.

Una de les partides més importants que reserven els comptes de l'any ve seran els 31,4 milions d'euros compromesos per a “fer front a un projecte clau per al futur de València: les obres del Canal d’Accés ferroviari”, de les quals el municipi ha de finançar el 25%. A més, també s'incorporen els ingressos i despeses de la Marina de València, concretament la part de la gestió dels immobles patrimonials de la ciutat, a conseqüència de la dissolució del Consorci València 2007, que suposarà una despesa de 4,8 milions d'euros.

Quant a les despeses, la tercera part es dedicarà despeses de personal, un import de 14,3 milions més que en 2022, per les noves contractacions de tècnics municipals i per a fer front a l'increment salarial pactat pels agents socials. A més, cal fer front a l'augment generalitzat del preu de l'energia; i en este context, l'alcalde ha destacat els beneficis d'haver impulsat fa anys l'adaptació de l'enllumenat públic amb sistemes de baix consum, que permetran encaixar amb millors resultats l'increment de preus: es preveu una partida de 58,4 milions € (8,7 més que en 2022, és a dir un 17,6%), que cobrirà, entre altres aspectes, l'increment de la factura elèctrica. També ha destacat Ribó el nou contracte de zoonosi (per a combatre les plagues que, ha subratllat, també són conseqüència directa del canvi climàtic, i que comptarà amb una partida de 2 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 123%); i així mateix es preveu l'habilitació d'un nou depòsit de tempestes, per a fer front als fenòmens de pluges intenses, fruit així mateix de la crisi climàtica planetària.

Ribó ha assenyalat altres aspectes destacats del Pressupost per a 2023, com l'increment en un 19,4% de recursos de suport a l'ecosistema emprenedor; un 5,4% més per a benestar social, un 74,6% més per al servei d'Igualtat i la posada en marxa del Pla d'Igualtat de la ciutat. I respecte a l'EMT, es preveu destinar una partida de 76,4 milions d'euros, que suposa un increment de 2,5 milions d'euros respecte a 2022 (3,3% més) per a fer front a l'increment de costos de personal i combustible.

El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que les despeses previstes en el projecte s'orienten a dos objectius fonamentals: reimpulsar l'activitat econòmica de la ciutat, i ajudar a la promoció social de les persones més afectades per la inflació i la crisi. Per això, ha subratllat la congelació d'impostos i taxes (de fet, es contemplen percentatges de menor recaptació en l'IBI i en l'Impost de Vehicles), mentre que tant l'IAE com l'ICIO suposaran majors ingressos, “la qual cosa reflectix –ha destacat el regidor- l'impuls de l'activitat econòmica a la ciutat”. En este context, Sanjuán ha recordat que l'Ajuntament assumirà la part que toca a València del nou tribut estatal per la gestió de residus, que entrarà en vigor en 2023, “per a no repercutir-la sobre la ciutadania”.

Més de 280 milions d'euros en inversions

Quant a les inversions municipals, ha explicat el regidor de Desenvolupament Econòmic, sumant les despeses i les transferències de capital a altres organismes municipals, ascendiran a 135 milions d'euros, i s'incrementaran en uns 150 milions més amb les inversions que tenen finançament afectat i estan previstes en el pressupost de 2022. “És a dir, que les inversions totals per a 2023 arribaran als 287 milions d'euros, mancant la liquidació de 2022, la qual cosa suposa una de les xifres més altes de la història de l'Ajuntament de València”, ha afirmat Sanjuán. L'alcalde, Joan Ribó, ha conclòs assegurant que “mantindre l'esforç inversor és una de les prioritats del govern municipal per a continuar millorant els nostres barris i pobles i afavorir l'activitat econòmica”.

Ir a Inicio