L'AJUNTAMENT ACTUA PER AJUDAR LA CIUTADANIA I ELS SECTORS ECONÒMICS A FER FRONT A LA PUJADA DELS PREUS

dimarts, 15 novembre, 2022

"L'Ajuntament de València lluita contra l'increment dels preus desmesurat que des de fa més d'un any ens afecta de manera global. Però, com no té competències per fer-ho, actua amb mesures com, per exemple, les importants reduccions que aplica l'Empresa Municipal de Transports (EMT) amb els seus abonaments que, a hores d'ara, permeten que aproximadament la meitat de la població de la ciutat accedisca al transport públic gratuïtament o amb un preu simbòlic". Amb estes paraules, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha reflexionat hui sobre la inflació i s'ha fet ressò d'algunes de les propostes desenvolupades a València "per ajudar a pal·liar les seues conseqüències sobre la ciutadania". "Amb este objectiu -ha afegit- també impulsem iniciatives per reduir les factures energètiques, equilibrar els preus en la distribució alimentària, o ajudar a les famílies perquè accedisquen a una vivenda digna".

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat en les jornades d'alcaldes i alcaldesses sobre municipalisme de la Comunitat Valenciana "Aliança Valenciana contra la inflació", una trobada en la qual s’ha sentit la veu dels ajuntaments “com a primers afectats dels increments de preus, que és una competència clara de la política monetària i fiscal en mans dels bancs centrals i dels estats”.

En la jornada, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP ) al Museu de les Ciències Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències, també han intervingut l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, els alcaldes d’Alacant i Elx, Luís Barcala i Carlos González, respectivament.

En la seua intervenció, Joan Ribó ha explicat que "els ajuntaments no poden controlar els preus, perquè és una qüestió que depén d'instàncies superiors". "Però sí que podem ajudar a pal·liar, d'alguna forma, les conseqüències sobre la ciutadania", ha afegit en concretar, per exemple, la iniciativa de l'Ajuntament de València en matèria de mobilitat.

"En estos moments, aproximadament la meitat de la població de la ciutat pot accedir al transport públic gratuïtament o amb un pagament simbòlic (l'anomenat Bono Or). I la resta té unes reduccions molt importants. D'esta manera, ajudem la ciutadania, indirectament, tot i que amb esta mesura es desajusta el pressupost de l'EMT", ha argumentat en ressaltar que "com és una empresa de servici no ha de basar-se en les seues guanys anual sinó en complir eixe servici". "En esta línia –ha continuat- en els últims anys, l'EMT ha incorporat més de 340 autobusos mentre que en el període comprés entre 2011 i 2014 només es van introduir dos".

D'altra banda, l'alcalde ha parlat de les accions impulsades des de l'Ajuntament per pal·liar la pujada del preu de la llum i l'electricitat. "Tampoc tenim competències directes sobre l'energia, però hem establert una sèrie d'oficines de l'energia per analitzar els rebuts i rebaixar-los significativament, i hem impulsat iniciatives per fomentar l'ús d'energies alternatives. De fet, estem en procés d'execució d'instal·lació de plaques fotovoltaiques en els cementeris i treballem en comunitats de veïns amb este objectiu", ha informat l'alcalde.

En la seua intervenció, Joan Ribó també ha explicat que "l'Ajuntament de València, que tampoc no té competències per entrar en l'oligopoli de la distribució alimentària, està potenciant els canals directes entre les persones productores i les consumidores, i introduint mercats per facilitar la venda directa i equilibrar els preus".

"Com a administració més propera a la ciutadania- ha conclòs l'alcalde- treballem també per contrarestar els preus de la vivenda, que s'han disparat". "Estem plantejant ajudes al lloguer i a través dels Fons Next Generation la rehabilitació de blocs de vivendes de determinats barris populars", ha indicat.

Ir a Inicio