COMENCEN LES OBRES DE REMODELACIÓ DEL JARDÍ DE DOCTOR LLUCH, AL CABANYAL

dijous, 13 juliol, 2023

El nou equipament presentarà nou zones ben diferenciades: d’ús sènior-saludable, jocs infantils, espai per a adolescents, àrees d'aventura i zona d'esplai per a gossos, entre altres. Les obres estaran concloses abans del final de l'any en curs

L'Ajuntament de València ha iniciat les obres de remodelació del jardí del carrer Doctor Lluch, al barri del Cabanyal-Canyamelar, un projecte que compta amb finançament europeu en el marc del programa EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat) i que suposa una inversió de més de 618.000 euros. El regidor de l'àrea de Medi Ambient Carlos Mundina ha explicat que les obres estaran concloses en un termini d'uns quatre mesos, la qual cosa permetrà ampliar les dotacions verdes en el districte marítim abans de finals d'any.

L'objectiu d'esta actuació és potenciar la utilització del jardí mitjançant una important inversió en equipament, que abasta la meitat del pressupost disponible. Amb això, es preveu incrementar el nombre d'accessos a l'espai per tal de millorar la connexió espacial i visual amb l'entorn del carrer Dr. Lluch, la qual cosa facilitarà l’ús per part del veïnat.

Tal com ha detallat Mundina, el nou equipament consistix en la creació de nou zones ben diferenciades que, partint del respecte a l'actual estructura del jardí, generen una cohesió de tot el conjunt. Així, es preveu habilitar una zona de musculació, quatre àrees separades per a la infància i l'adolescència, una àrea sènior biosaludable, una zona de pícnic, una d'aventura i una altra d'esdeveniments urbans, i finalment, un espai per a gossos. En paraules del regidor, totes les zones quedaran interrelacionades, de manera que es garantix la cohabitació de les diferents edats.

La zona de musculació s'adequarà en la part més alta de la parcel·la sud, la millor orejada per la brisa de la mar, amb un total cinc aparells de gimnàstica a l'aire lliure de disseny nou. La zona de jocs infantils de 4 a 6 anys anirà en la part alta central de la parcel·la nord, i presentarà jocs tradicionals per a xiquets xicotets: dos gronxadors, uns cavallets, una caseta, un moll, un balancín i un xicotet joc de corda. En la plataforma del drac de fusta estaran els jocs per a criatures de 7 a 12 anys, i s'envoltarà de tres jocs més, un múltiple, uns cavallets penjants i una cistella. Finalment, es configurarà una zona per a adolescents a la cantonada nord-oest de la parcel·la sud, que propiciarà la trobada de xicotets grups, amb dos elements de mobiliari volumètric entre l'arbratge existent, que permetrà l'estada i la tertúlia de diverses persones. La zona sènior biosaludable contindrà de diversos aparells simples i dos parelles de pedals en bancs contigus.

Pícnic, tirolina i plataforma per a esdeveniments

Un altre dels espais del jardí serà una zona de pícnic, que envoltarà l'àrea de jocs infantils en la plataforma superior, i en la qual s'instal·laran taules. A la cantonada sud amb el poliesportiu, sota la zona més arbrada del jardí, anirà l'anomenada zona d'aventura, que incorporarà una tirolina, un multijoc i cinc complexos lúdics més, tots ells compostos per cordes i fustes.

La zona d'esdeveniments urbans s'habilitarà ampliant la plataforma de formigó existent en la parcel·la nord, que es prolongarà material i visualment amb la col·locació de bancs correguts de formigó dirigits cap a l'escenari en la part alta de la parcel·la nord, sobre l'actual prada que cobrix l'espai. Finalment, es preveu adequar una àrea tancada per a gossos, en l'extrem nord del jardí, amb dos portes d'accés, ben separada i independent de les altres zones. El projecte contempla mantindre i reposar tots els bancs i papereres existents.

El projecte de remodelació, que va eixir a licitació amb un pressupost de 682.303,01 euros, va ser adjudicat a l'empresa Levantina, Ingeniería y Construcción SL per un import de 618.098,30 euros i un termini d'execució de 110 dies. Es tracta d'una iniciativa de finançament europeu corresponent a la línia OT6 dels fons EDUSI, dirigida a “contribuir a la conservació del medi ambient i el patrimoni cultural”.

El jardí existent, que s'estén sobre una superfície de 17.390 metres quadrats, es compon actualment de dos parcel·les allargades que donen a la façana est del carrer Dr. Lluch. Es tracta d'un espai sobreelevado uns 85 cm sobre el nivell del carrer en a l’oest, i fins a 2 metres en la part posterior, a l’est, sobre una zona sense urbanitzar resultant del canvi de traçat del tramvia. Esta altura sobre el nivell del carrer ha dificultat tradicionalment l'accessibilitat, que encara que està pràcticament resolta, resulta insuficient per a la important dimensió del jardí.

El jardí presenta una vegetació arbòria molt desenvolupada, amb espècies variades (Washingtonias, Phoenix, Tipuanas, Jacarandas, Chorizias, Cupressus, Morus, Ficus, Thrachycarpus, Tamarix, Bahunia) i grans superfícies de prat. Però, atés que la vegetació arbustiva actual resulta insuficient, s'ha optat per promoure la biodiversitat mitjançant la plantació d'espècies arbustives de flor, de manera que les persones usuàries puguen identificar les diferents estacions de l'any en funció del color dominant. A més, es dotarà d'una font per a beure a cada parcel·la, i una tercera per a la zona de gossos.

El projecte d'obres potencia la permeabilitat transversal del jardí, en deixar a cota de la vorera el pas intermedi cap a la platja de la parcel·la nord. Es connectarà el camí diagonal de la parcel·la sud amb el carrer Dr. Lluch mitjançant una rampa accessible nova, i es reconfigurarà l'accés sud-est (que resulta insegur). A més, s'incorporaran set noves escales d'accés al llarg del perímetre del conjunt, i es reconstruirà l'escala central est de la parcel·la sud, de baixada als terrenys contigus sense urbanitzar. Finalment, es reduirà l'altura d'alguns murets existents per tal de millorar la visibilitat i la seguretat dels usuaris. L'actuació es completarà amb xicotetes actualitzacions de reg i enllumenat.

   
Ir a Inicio