El complex esportiu i cultural de la Petxina acull hui i demà unes jornades sobre bones pràctiques d’enllumenat públic en què experts nacionals intercanvien experiències per reduir la contaminació lumínica, conservar el patrimoni mediambiental i optimitzar el consum energètic. L’alcalde, Joan Ribó, ha obert l’encontre, en el que València n’és exemple de “gestió responsable”. Gràcies al Pla municipal d’eficiència energètica encetat en 2015, s’ha substituït el 81 % de les lluminàries de la ciutat, s’han estalviat sis milions d’euros anuals, el consum energètic ha caigut un 50 % i s’han deixat d’abocar a l’atmosfera 16 tones de diòxid de carboni.
L’alcalde, acompanyat de la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha participat en la trobada organitzada pel consistori i Schréder. Ribó ha subratllat “les iniciatives en matèria d’eficiència energètica” en “la lluita contra el canvi climàtic”. En eixe sentit, s’ha referit a “l’aposta ferma per la transformació de l’enllumenat”, que li ha valgut a València el reconeixement de “ciutat exemplar” en esta matèria pel Ministeri d’Hisenda, i que ha contribuït a la seua designació com a Capital Verda Europea 2024 i ser triada per la Comissió Europea com una de les cent localitats que treballen per assolir el repte de la descarbonització en 2030.
El consistori ha invertit més de 23’5 milions d’euros en la instal·lació de llum eficient en set anys, dels quals huit han estat finançats amb fons europeus Feder. En total, se n’han canviat 87.000 punts en els 19 districtes i tots els pobles, això és, el 81 % del parc inicial. La conseqüència: menys contaminació lumínica i il·luminació intrusiva, menys despesa econòmica i menor afecció mediambiental. En el cas de l’entorn de l’Albufera s’ha posat en marxa una solució que concilia els interessos i necessitats del veïnat amb la defensa i protecció de l’àrea natural. Així, s’ha utilitzat un tipus de led, amb una tonalitat ataronjada, que fa que la fauna, i especialment els insectes, no s’hi senten atrets i no s’acosten al focus d’emissió de la llum, de manera que no s’interfix en el seu cicle reproductiu.
Joan Ribó ha remarcat que “València és ja un referent mediterrani europeu de sostenibilitat i futur, una ciutat saludable que ha posat en el centre de la política a les persones i el seu benestar” amb mesures de mobilitat ―la xarxa ciclista o la recuperació de les places de l’Ajuntament i de la Reina per a les persones―, ecologia ―el Pla Verd, l’acord sobre l’Albufera o el projecte del Parc de Desembocadura― i transició energètica ―les oficines de l’energia i el pla Réquiem in power―, entre altres.
Per la seua part, la regidora Lluïsa Notario ha qualificat de “revolució” la “profunda metamorfosi” que ha experimentat València en qüestió d’enllumenat públic: “Hem passat d’ostentar el vergonyós títol de capital europea de la contaminació lumínica a ser considera un model en sostenibilitat i gestió”.