CARISMAND. Culture And RISk management in Man-made And Natural Disasters

FONS: H2020

DATA INICI: 01/10/2015

DATA FI: 30/09/2018

 

CARISMAND té com a objectiu abordar les qüestions de la preparació, la resposta als desastres i la recuperació després d'una crisi, que inevitablement es veu influenciada pels antecedents culturals de les persones i la societat en la qual viuen.

 

El punt de partida de la present revisió va ser la necessitat d'explorar fins a quin punt l'efecte de la cultura és coneguda i assumida pels gestors de catàstrofes, a l'hora de conéixer com influeixen les seues pròpies cultures. És a dir, els aspectes culturals influeixen en l'eficàcia de la preparació, la resposta i la recuperació en cas d'una catàstrofe.

 

Es va prestar especial atenció a les pràctiques de comunicació de riscos que no sols estan dissenyades per a una única fase de catàstrofe i que es basen en ella, sinó que també permeten l'aprenentatge i l'adaptació entre els cicles de risc de catàstrofe en un procés iteratiu entre individus, comunitats i gestors professionals de catàstrofes, i en quina mesura aquestes avaluacions incorporen les relacions locals entre estructures organitzatives, socials i culturals.

 

A més, l'objectiu era identificar pràctiques de comunicació de riscos que integren la comunicació no oficial, és a dir, aquelles que es basen en el diàleg i vagen més enllà de la comunicació unidireccional que es limita a la sensibilització i la informació sobre riscos. La resposta immediata davant catàstrofes, l'acció de recuperació i el desenvolupament de coneixements es tenen en compte per a saber si estan obertes a influències culturals com la memòria col·lectiva o les relacions informals de poder. 

 

No obstant això, atés que els factors culturals no sols poden inhibir l'èxit de la comunicació de riscos en situacions de catàstrofe, també poden ser beneficiosos per a la preparació, la resposta i la recuperació en cas de catàstrofe (tenint en compte la considerable força dels llaços i valors culturals). El projecte també va explorar exemples en els quals els aspectes culturals s'utilitzen, o poden utilitzar-se, per al desenvolupament de capacitats, la definició i la millora dels llaços culturals específics entre els gestors i les víctimes de les catàstrofes.

 

PRESSUPOST: 101.250,00 €

CONTRIBUCIÓ DE LA UE: 101.250,00 €

Ir a Inicio