L'estudi dels carrils bici de les avingudes del Regne de València i Constitució acredita la millora de la seguretat viària i el trànsit

divendres, 9 setembre, 2022

La Regidoria de Mobilitat Sostenible ha presentat hui públicament l’informe “Anàlisi de funcionament de la infraestructura ciclista de l'avinguda de la Constitució, l'avinguda del Regne de València i el carrer de Russafa, així com de l'anàlisi de la circulació dels vehicles de motor per estos carrers i els viaris dels voltants”. L'estudi conclou que “no s'ha derivat trànsit cap a carrers alternatius pròxims i que poden estar donant-se dos efectes desitjats, la reducció de viatges innecessaris i el canvi modal dels viatgers cap a maneres sostenibles”.

L'estudi és fruit de la proposta de pressupostos participatius 2019/2020, i ha analitzat si els carrils indicats eren problemàtics i, en este cas, quines mesures havia de prendre el consistori per a esmenar eixos problemes.

 

En este sentit, l'estudi adjudicat a la Consultora Alomon S.L., després de realitzar un estudi de camp de la infraestructures viària i analitzar la intensitat del trànsit de l'entorn i la sinistralitat registrada, acredita que la introducció de carrils bici en estes vies ha reduït la pressió del trànsit en el seu entorn i també els accidents.

 

En relació al trànsit, l'estudi assenyala que mentre “no es verifica un augment de la demanda en les vies de l'entorn immediat respecte a aquelles que han sigut intervingudes, creix de forma sostinguda el volum de ciclistes i afins”, la qual cosa “suggereix que no s'ha derivat trànsit cap a carrers alternatius pròxims i que poden estar donant-se dos efectes desitjats, la reducció de viatges innecessaris i el canvi modal cap a maneres sostenibles”.

 

Pel que fa a la sinistralitat viària, els resultats “són àmpliament positius ja que reflecteixen una disminució en la quantitat de ferits, amb menors pèrdues de vida, afeccions a la salut i costos de sanitat”. I és que, com indica l'estudi en cadascuna de les vies analitzades, en 2021 les dades de sinistres vials amb ferits ja són menors que els registrats en 2018.

 

 

Anàlisi de la infraestructura ciclista

A més d'analitzar les externalitats de la presència dels carrils bici, l'estudi també ha examinat la pròpia infraestructura ciclista, tant en el seu disseny en general, com en el seu actual estat i les seues possibles millores. En línies generals, l'estudi “observa que la xarxa té un elevat acompliment dels requisits fonamentals que ha de tindre una xarxa segons el Manual de Disseny per al Trànsit de Bicicletes realitzat per [la plataforma holandesa per al transport, les infraestructures i l'espai públic] CROW”.

 

En relació a això, l'estudi indica que “els formats triats per a la construcció de vies ciclistes en els últims anys són excel·lents, destacant la secció suficient, la idoneïtat dels separadors executats i les solucions en interseccions, especialment en rotondes”. No obstant això, el document introdueix un apartat de possibles millores i recomanacions, entre les quals aconsella revisar els temps de les fases i cicles semafòrics per a millorar la fluïdesa de la mobilitat ciclista, així com realitzar un manteniment continuat de la senyalització, especialment de la senyalització horitzontal.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha afirmat que les indicacions “ja estan sent analitzades pels diferents departaments del servei de Mobilitat per a la seua possible incorporació”.

 

Grezzi ha apuntat a més “que la introducció d'estos carrils bici va tindre resultats immediatament positius per als veïns del seu entorn és una cosa que qualsevol ciutadà podia observar, però corroborar-ho amb l'anàlisi d'una mirada externa i la rotunditat objectiva de les dades, com ha possibilitat esta petició ciutadana, no deixa de ser útil per la importància que té en moments com estos desacreditar les mentides i els qui els difonen i tracten de danyar a la societat”. Grezzi ha afegit que “el que toca és continuar treballant en esta línia, afavorint que millores com estes no s’hi frenen i arriben i porten els seus beneficis cada vegada a més barris en tots els racons de la ciutat”.

Ir a Inicio