Europa finança la meitat de la inversió en els carrils bici de València, amb una dotació de vora 6 milions

dimarts, 17 gener, 2023

Més de la meitat dels diners invertits per construir carrils bici a València en els últims dos mandats no han eixit de les arques públiques municipals. Així, el 50,3% de la infraestructura ciclista s'està finançant amb fons europeus. Són un total de 5.744.851,46 euros, que s'han concedit a la ciutat via fons Feder i Next Generation. La setmana passada, precisament, van arribar 1,3 milions d'euros d'estes subvencions per a diversos eixos ciclistes. Així, València compta ja amb 187,4 quilòmetres d'eixos ciclistes, una xarxa que des de 2015 ha crescut en 64 km.

L'àrea de Mobilitat Sostenible ha planificat des de 2015 fins a mitjan 2023 projectes de carrils bici que sumen una inversió total d'11.415.272,93 euros i que, quan estiguen executats, dotaran a la xarxa de la ciutat amb quasi 200 km d'infraestructura ciclista. D'este pla, ja s'han executat 8,5 milions amb 64 km nous de vials ciclistes. La inversió global d'11,4 milions és finançada al 50,3% amb fons d'Europa, amb un total de 5.744.851,46 euros. D'estes subvencions europees, 2.879.982,08 euros corresponen a Fons FEDER concedits a través de diverses convocatòries i organismes com la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, l'IVACE i l'IDAE. Mentre que la resta, 2.864.869,38 euros, correspon als Fons Next Generation de la Unió Europea).

 

“Este èxit econòmic és fruit del treball dedicat dels tècnics de Mobilitat Sostenible i de l'Oficina de Projectes Europeus del govern de Joan Ribó. S'ha tingut la visió per impulsar el projecte de mobilitat de futur a la ciutat de València, que s'ha convertit en l'exemple a seguir a nivell de tota Europa, com ha demostrat el títol de Capital Verda Europea de 2024. Una ciutat més saludable, més pròspera, més segura, més accessible i més eficient”, ha considerat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, en fer balanç de les ajudes rebudes per part de la UE.

 

Un estalvi energètic de 21%

Entre els projectes executats destaquen l'Anell Ciclista, la connexió des de Porta de la Mar fins  Benimaclet per Armando Palacio Valdés i Doctor Moliner, els carrils bici de Carrera de Malilla, La Safor-Democràcia, Pare Ferris, Clariano, el carrer Alacant, Suècia, avinguda Joan XXIII o avinguda Burjassot. Les ajudes europees també han sigut concedides per a l'elaboració del Pla Director de la Bicicleta que s'ha anat redactant al llarg d'este últim any. I és que estes actuacions impliquen un estalvi energètic estimat del 21% en fomentar l'ús de la bicicleta enfront del vehicle motoritzat.
 

Finançament per a 9,6 km més

A més, en l'actualitat s'està a l'espera de la resolució de la segona convocatòria dels Fons Next Generation mitjançant el “Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà”, per a la qual també l'Ajuntament de València ha presentat una nova sol·licitud per al finançament de 9,6 nous quilòmetres de carril bici, per un valor de 4.149.483,47 euros.

 

Ir a Inicio