Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

TIC en la ciudad de Valencia - València

Vés enrere TIC en la ciudad de Valencia

Volver

9 de cada 10 llars de la ciutat de València disposen d’accés a internet

• Enquesta sobre equipament i ús de les tecnologies de la informació a la ciutat de València

12/05/2024

  • Una enquesta publicada per l'Oficina d'Estadística de l'Ajuntament de València assenyala que el 37,1% dels usuaris tenen una confiança limitada en internet i dos de cada tres persones afirmen haver detectat informació dubtosa en la xarxa
  • La banca electrònica es convertix en un servici utilitzat pel 74,8% dels usuaris d'internet i el 28,1 % han presentat la declaració d'impostos via web

El 91,1% de les llars de la ciutat tenen accés a internet, segons l'Enquesta sobre Equipament i Ús de Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) en les Llars 2023 per a la ciutat de València. L'enquesta realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i publicada per l'Oficina d'Estadística de l'Ajuntament de València assenyala una tendència creixent en l'ús d'Internet i compres en línia, així com un augment considerable en la freqüència d'ús i tinença de dispositius mòbils a la ciutat.

Sobre l'equipament de les llars valencianes, l'enquesta mostra que aproximadament 3 de cada 4 llars valencians tenen algun tipus d'ordinador i el 90,6% gaudeixen de connexió de banda ampla. De la mateixa manera, es destaca que el 87,5% de les llars disposen d’algun tipus de dispositiu mòbil i que el telèfon fix segueix en caiguda lliure i passa d'un 81,5% de llars amb telèfon fix en 2019 a un 54,3% en 2023.

L'informe també assenyala que la banca electrònica s'ha convertit en un servici utilitzat pel 74,8 % dels usuaris d'internet en els últims 3 mesos i el 28,1 % dels usuaris d'internet en l'últim any, han presentat declaració d'impostos via web.

Malgrat este augment en l'ús d'internet per part de la ciutadania valenciana, el 37,1% dels usuaris tenen una confiança limitada o nul·la en esta plataforma i el 64% de les persones que utilitzen internet afirmen haver detectat informació falsa o dubtosa en la xarxa. D'ells, el 59,4% han comprovat la veracitat de la informació. Sobre els quals contrasten la informació oferida en web, en el 93,3 % dels casos, verifiquen la font d'esta informació.

L'estudi també indica que el 96,5% de les persones residents a València utilitzen diàriament internet. De la mateixa forma s'especifica que el 96,6% l’han utilitzat per a missatgeria instantània, el 88,5% per a correus electrònics, un 80,7% per a telefonar o realitzar videoconferències i un 72,9% per a participar en xarxes socials. També s'assenyala que una de cada cinc persones usuàries d'internet l’han utilitzat per a servicis relacionats amb la participació política i social, un 46,5% han utilitzat material d'aprenentatge en línia i un 34,5% l’han utilitzat per a comunicacions amb educadors o altres estudiants.

Segons esta mateixa enquesta, de les persones que han comprat per internet en els últims 3 mesos, el 45,9% són homes mentres que el 54,1% són dones. La distribució de compres i tipus de productes varia significativament segons sexes sent la roba, sabates o accessoris els productes més comprats per les dones, seguits dels lliuraments de restaurants i menjar ràpid i les compres de joguets o articles per a la cura dels xiquets. Els homes distribueixen més les seues compres i són les més freqüents la roba, sabates i accessoris, en segon lloc els aliments i begudes de botigues o supermercats i els llibres impresos, revistes o diaris en format físic en tercer lloc.

Com a novetat respecte a informes anteriors, el percentatge de persones que han utilitzat internet en els últims 12 mesos segons ús d'identificació se situa en el 47,8% en el cas de les dones i en el 62,6% en el cas dels homes.

Quant al teletreball, el 44,2% de les persones ocupades podien exercir-lo, encara que només el 17,4% l’han fet efectiu i la major part dels que teletreballen, ho fan de manera parcial.

La regidora d'Innovació, Paula Llobet, ha anunciat que “l'Ajuntament intensificarà els cursos per a la prevenció d'estafes a través d'internet i el bon ús de les tecnologies. La formació es realitzarà a través de tallers que seran molt pràctics, amb tècniques per a frenar qualsevol tipus d'estafa a través de les noves tecnologies com a internet o els mòbils. Estos tallers, que hi ha previst organitzar una trentena, es realitzaran en seus d'associacions de veïns, mestresses de casa i centres de majors, i estaran oberts a tots els ciutadans”. Segons Llobet, “els tallers abordaran diverses temàtiques com la ciberseguretat, identitat digital, inclusió financera, conceptes bàsics d'economia i l'ús diari d'aplicacions mòbils, webs i altres suports concrets, tant per a la navegació habitual com per a la compra en línia i la banca digital”. Per a la regidora, “esta iniciativa té com a objectiu facilitar una sèrie de consells, pautes i ferramentes per a un bon ús de la xarxa a través dels dispositius més habituals. Ja vam realitzar cursos l'any passat que han estat un èxit”.

La publicació completa de l’enquesta la podeu consultar en l'enllaç següent:

Encuesta sobre Equipamiento y Uso de Tecnologías de la Información y Comunicación (TIC) en los Hogares 2023