Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Cesión ninot indultat del museo Fallero a la exposición - València

Vés enrere Cesión ninot indultat del museo Fallero a la exposición

Volver

El Museu Faller col·labora en una important exposició a Madrid

Galiana: "El Museu Faller de València evidencia la voluntat de col·laboració amb altres institucions museístiques i culturals”

• Ninot indultat l'any 1962

23/03/2023

Este divendres, 24 de març, s’inaugura l’exposició 'El Tragaluz democrático. Políticas de vida y muerte en el Estado Español (1868-1975)', que s’instal·larà a Madrid en el Centro de Arte de la Arquería de Nuevos Ministerios i estarà oberta fins el 23 de juliol d'enguany. En la mostra s’exhibirà el ninot indultat Germans de llet (1962), obra dels artistes fallers Gregori Gallego Albero i Julià Gallego Fortea, pertanyent a la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller de València. L’exposició està organitzada per l’entitat Acción Cultural Española, depenent del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, amb la col·laboració del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
 

L'exposició revisa de manera crítica les relacions entre mort, política i memòria democràtica a propòsit de la història espanyola contemporània, des d'un horitzó de drets humans i cultures de la pau. A través d'un relat sensible a les dissidències, oposicions i pràctiques quotidianes durant els últims cent cinquanta anys, el projecte presenta 266 obres originals de 71 prestadors. L’exposició es complementa amb un ampli nombre de reproduccions fotogràfiques i 11 audiovisuals.

El ninot indultat formava part del cadafal Diccionari de la sinceritat, plantat a la Plaça de la Mercè el 1962, i representava, d’una forma realista però amable, una escena tendra i dramàtica alhora: un ancià ha de fer-se càrrec del seu nét, que ha perdut els pares i ha quedat orfe i, per això, el iaio intenta alimentar al nét fent que xuple directament de la mamella d’una cabra, que també alleta una cabreta. El ninot reflectix una realitat de la vida en el camp, marcada per l’estreta convivència amb els animals i els components de la família rural, que ja estava desapareixent davant el procés de modernització i el desenvolupament de començaments dels anys seixanta.

El director del Museu Faller, Gil Manuel Hernández ha explicat que "és tot just este interessant contrast el que ha fet que, pels organitzadors de l’exposició, se seleccione la peça com a evidència de les transformacions socials del moment i el ràpid trànsit de la vida rural a la urbana". El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha destacat que "amb esta cessió temporal d’un ninot indultat, el Museu Faller de València torna a evidenciar la seua voluntat de col·laboració amb altres institucions museístiques i culturals, tant valencianes com estatals, per tal de mostrar la qualitat del treball dels artistes fallers i el valor etnològic i patrimonial de les Falles de València".