Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Cómic 35 años Jardí Túria - València

Vés enrere Cómic 35 años Jardí Túria

Volver

L’Ajuntament publica un còmic divulgatiu sobre la història del llit vell del Túria amb motiu del 35 aniversari de la creació del jardí

Sergi Campillo indica que l’obra es repartirà de manera gratuïta des de hui en la fira Expojove i també arribarà a diversos centres municipals

• Portada del còmic

27/12/2022

LAjuntament de València ha impulsat ledició dun còmic divulgatiu sobre la història del riu Túria amb motiu de la celebració del 35 aniversari de la creació del jardí en lantic llit del curs fluvial. Els còmics de Camacuc hi dediquen un número especial este desembre titulat El riu que riu. La iniciativa ha estat promoguda des de lOrganisme Autònom Municipal de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana.
 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que la publicació del tebeo “és una forma de donar a conéixer la història tan particular del jardí més important de la ciutat als xiquets i xiquetes i als jòvens”. Este dimarts comencen a repartir-se en Expojove els 10.000 exemplars que se n’han editat, que també arribaran a diversos centres municipals, en què es posa de manifest com esta infraestructura verda “és el producte de la lluita ciutadana, de la lluita de les entitats veïnals, que a finals de la dictadura franquista es van mobilitzar per evitar que es fera una autovia en l’antic llit del Túria”.

Campillo ha recalcat que actualment el Jardí del Túria “és una de les conquestes ciutadanes més preuades per tot el veïnat i, a més, compartit de manera transversal per totes les forces polítiques de la ciutat”. Per això, ha assenyalat que “és molt important que els nostres jòvens sàpien la història de reivindicació veïnal i que, gràcies als nostres majors, gent que va començar a militar en el moviment veïnal a finals del 70 en esta ciutat, i també a governs valents que van apostar per transformar l’antic llit del Túria en un espai verd, tenim el que hui en dia és el parc urbà més llarg d’Europa”.

El riu que riu compta amb el guió de Manel Gimeno i els dibuixos tant seus com de Galletamaria, Burguitos i Marc Llorens. A través de 37 pàgines de contingut, la publicació divulgativa a tot color, dirigida a un públic tant infantil com juvenil, fa un repàs de la història del riu Túria des de la creació de la ciutat per la cultura romana fins la situació actual del jardí i les seues perspectives de futur.

L’obra conta històries del riu Túria i la seua relació amb la ciutat de València des dels temps dels romans fins a l’actualitat. En to humorístic i accessible, una sèrie d’historietes curtes relaten episodis històrics, anècdotes, dades i curiositats al voltant del riu, el seu llit i la seua evolució a través dels temps. Es donen a conéixer les construccions medievals, els ganxers, la naumàquia de 1755, la Pasqua al riu, la riuada de 1957, els inicis del projecte del Jardí del Túria, els edificis, els espais i la implicació ciutadana en el que ara és un dels jardins urbans més grans d’Europa.

El còmic aprofundix en diversos episodis, entre ells la riuada de 1957, el Pla Sud de desviament del llit per evitar la ciutat i, especialment, la reivindicació ciutadana sota la consigna El llit del Túria és nostre i el volem verd, en protesta a la proposta de la dictadura franquista de convertir el curs fluvial en una autopista.

Al seu torn, l’obra dedica un apartat especial al disseny i construcció del Parc Gulliver, així com als seus creadors. A més a més, també destaca espais i edificis amb rellevància històrica del Jardí del Túria, com ara el Palau de la Música o la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com persones protagonistes de la seua evolució.

La publicació del còmic El riu que riu forma part del programa d’accions organitzades per l’Ajuntament de València per celebrar el 35 aniversari del Jardí del Túria. Este espai verd s’ha convertit en emblema de la ciutat, ja que és un símbol de la lluita de la ciutadania per aconseguir la transformació del vell llit en un gran espai verd i, recentment, ha estat un dels baluards de la ciutat per a aconseguir el guardó de Capital Verda Europea 2024.

La celebració dels 35 anys del Jardí del Túria, un dels més grans i el més extens linealment d’Europa, es va iniciar el passat juny amb un diàleg ciutadà de l’alcalde de València, Joan Ribó, amb diversos protagonistes de l’acció ciutadana, la història, l’arquitectura i el periodisme, i ha continuat amb diverses accions, com ara concerts i exposicions.

En marxa el concurs per a finalitzar el parc

En este context, l’Ajuntament de València també ha convocat un concurs internacional d’idees per donar solució a l’últim tram del jardí, el del Parc de Desembocadura del Túria. Este s’estén des del pont de l’Assut de l’Or fins al recinte portuari i, a més, connectarà amb els sectors urbanístics de França, Ciutat de les Arts i les Ciències, Moreres-II, Cocoters i Grau.

El Parc de Desembocadura desenvoluparà una façana marítima més verda i blava per a València, ja que la naturalització de l’entorn en la vida de les persones és un dels eixos estratègics de la ciutat. Fins al pròxim 4 de gener estan en exposició pública els cinc projectes finalistes per a este espai a fi de promoure les aportacions ciutadanes. Es pot trobar tota la informació en el següent enllaç: https://www.valencia.es/imaginaparcdesembocadura/

Recursos multimedia

Sergi Campillo