Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Bocetos fallas municipales 2023 - València

Vés enrere Bocetos fallas municipales 2023

Volver

Cultura Festiva presenta ‘Cardioversió valenciana’ i ‘Valencians en dansa’, les dos falles municipals de 2023

Manolo García Lleonart i Marina Puche firmen la falla gran, mentre que Ceballos y Sanabria repetiran com a autors de la infantil

• Esboços dels dos monuments fallers municipals de 2023

27/07/2022

Un gran cor de vareta traslladarà des del centre de la falla gran municipal de 2023 les emocions i les experiències que fan que se’ns encenga el cor, mentre que la falla infantil municipal de l’any que ve proposarà un recorregut per les danses i balls de les nostres terres per descobrir la riquesa festiva i tradicional dels valencians i valencianes.

 

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha presidit en el Saló de Cristall del consistori l’acte de presentació de les dos falles municipals de 2023, firmades per Manolo García Lleonart i Marina Puche, en el cas de la gran, i per Ceballos y Sanabria en el cas de la falla infantil.

“Estem molt feliços per poder afrontar per fi un cicle faller sencer amb normalitat, amb el calendari habitual i amb dos falles que prometen ser espectaculars i que estan avalades per trajectòries d’èxit en el món faller”, ha destacat Galiana, qui ha volgut posar en valor que per primera vegada en la història una dona pose la seua firma en la falla gran de la Plaça de l’Ajuntament, que tant Marina Puche com Manolo García Lleonart assumisquen este repte després de molts anys de treball al món de les Falles, i que Ceballos y Sanabria tornen a exhibir el seu art en la plaça de l’Ajuntament per tercera vegada consecutiva i per dotzena vegada en la història.

A més, abans de donar pas a la presentació dels esbossos, ha recordat que els pressupostos per a estos projectes s’han incrementat enguany en un 6 % fins arribar als 217.300 i els 30.210 euros, IVA inclòs, respectivamente per a la gran i la infantil.

Cardioversió valenciana, de Manolo García Lleonart i Marina Puche

Els artistes de la falla gran municipal de 2023 han explicat que la cardioversió és el procediment mèdic que restaura el ritme cardíac normal en les persones que pateixen determinats tipus d'anomalies en els batecs del cor. I això, però a la valenciana, és el que proposen a través “d’un gran cor que ens parla d'emoció, batecs i experiències que creen alegria i palpitacions en el cor, emocions que restauren eixe batec i moments pels quals el nostre cor s'obri, creant una metàfora d'esta felicitat amb la florida de la flor del taronger entre taronges en arribar la primavera”.

“Al voltant de la pregunta ‘i a tu, què t'encén el cor?’ es desenvoluparà tota la falla”, han detallat. “Hem volgut enfocar eixa alegria de viure, de bategar i de sentir com a visió de la nostra ciutat i de la terreta, amb un passeig pel centre històric en el qual els seus monuments com el Micalet, Santa Caterina o les torres t’envolten”, han descrit.

La falla farà 20 metres d’alt i destacarà en ella el cor de vareta, de 10 metres. Els artistes han explicat que el cor estarà fet completament de fusta, amb l'especialitat de vareta, respectant així l'ecologia i l'adequació dels materials per a crear una cremà neta, blanca i tradicional. A més, “amb la seua forma tan orgànica, permet jugar amb la direcció de la vareta i les tonalitats, creant grans clarobscurs, i esta forma acompanyaria a l'espectacularitat de la falla, amb un material orgànic, natural i flexible com és la fusta, contrastant amb els colors de les taronges”.

Valencians en dansa, de Ceballos y Sanabria

Els artistes de la falla infantil municipal de 2023 proposen amb el seu projecte “un recorregut per les danses i balls de les nostres terres per descobrir la riquesa festiva i tradicional dels valencians i valencianes”. En este sentit, Ceballos y Sanabria posen en valor que “una part important de la identitat d'un poble es troba en la seua cultura, que la conformen entre moltes coses les seues festes i tradicions”. Per això s’han fixat en les danses típiques que des d'antic es realitzaven en moltes festes del nostre territori, “danses rituals que tenen les seues arrels en celebracions als déus pagans i que es van cristianitzar després de la reconquesta”.

“Les danses, com per exemple les del Corpus, a part de la seua càrrega simbòlica i el seu caràcter ritual, tenen una procedència popular, el ball de les gents populars. La noblesa i la burgesia acudien a la festa com una mera desfilada processional, mentre que les danses i balls eren protagonitzats pel poble que sabia ballar. Més tard apareix la figura del mestre de dansa que s'encarregarà de fixar les coreografies i reclutar els dansaires, donant pas a uns balls reglats que han anat perdurant quasi fins als nostres dies amb la mateixa estructura”, han explicat.

Entre les danses presents en la falla infantil hi haurà les vinculades directament a festivitats com la del Corpus de València o les de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí. També la diversitat en la indumentària estarà present en l’obra final. “Volem una falla infantil que ens convide a reviure experiències, despertar la nostra curiositat pel folklore propi, a participar de les danses, que ens acompanye en el temps i quede com a part del nostre record, com eixos ninots que van retratar les nostres tradicions festives més enllà del tòpic, amb personalitat pròpia i una bonica història per a recordar i divertir”, han afirmat.

 

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr