Els ODS brinden un marc a llarg termini i no partidista per a una visió més sostenible del desenvolupament urbà, que proporcione igualtat d'oportunitats a tots els habitants, promoga entorns de vida saludables amb accés a espais verds i siga resistent enfront dels desastres quotidians i riscos climàtics.
Reduir les desigualtats i garantir que ningú es queda arrere forma part integral de la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
La desigualtat dins dels països i entre aquests és un continu motiu de preocupació. Malgrat l'existència d'alguns indicis positius cap a la reducció de la desigualtat en algunes dimensions, com la reducció de la desigualtat d'ingressos en alguns països i l'estatus comercial preferent que beneficia als països de baixos ingressos, la desigualtat encara continua.
La COVID-19 ha intensificat les desigualtats existents i ha afectat més que ningú als pobres i les comunitats més vulnerables. Ha tret a la llum les desigualtats econòmiques i les fràgils xarxes de seguretat social que fan que les comunitats vulnerables hagen de patir les conseqüències de la crisi. Al mateix temps, les desigualtats socials, polítiques i econòmiques han amplificat els efectes de la pandèmia.
En el front econòmic, la pandèmia de la COVID-19 ha augmentat significativament la desocupació mundial i ha retallat dràsticament els ingressos dels treballadors.
La COVID-19 també posa en risc els escassos avanços que s'han aconseguit en matèria d'igualtat de gènere i drets de les dones durant les últimes dècades. Pràcticament en tots els àmbits, des de la salut fins a l'economia, des de la seguretat fins a la protecció social, els efectes de la COVID-19 han agreujat la situació de les dones i les xiquetes simplement a conseqüència del seu sexe.
Les desigualtats també estan augmentant per a les poblacions vulnerables en països amb sistemes sanitaris més deficients i en països que s'enfronten a crisis humanitàries existents. Els refugiats i els migrants, així com els pobles indígenes, els ancians, les persones amb discapacitat i els xiquets es troben especialment en risc de ser exclosos. A més, el discurs d'odi dirigit als grups vulnerables està en augment.
València, a través del seu Servici de Ciutat Intel·ligent, està treballant per a millorar la qualitat de vida en entorns urbans, seguint el full de ruta dels ODS per a un desenvolupament urbà més equilibrat i equitatiu.