S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La talla de la Mare de Déu ja es pot visitar a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Glòria Tello, ha presentat la nova ubicació de la imatge

• L'entorn subratlla el valor històric i cultural de la talla

08/06/2023

La talla de la Mare de Déu dels Desemparats pot ser visitada ja per la ciutadania en la seua nova ubicació a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament, al costat de l'entrada al rehabilitat Refugi Antiaeri de l'edifici consistorial, en un entorn en el qual se subratlla el valor històric i cultural de la talla. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Glòria Tello, ha visitat este dijous la sala i ha presentat l'espai dedicat a la talla, just en el punt que, a banda del Balcó Municipal, rep un major nombre de visites de tot el consistori.
 

Tal com ha recordat Tello, “des del govern municipal enteníem que la talla de la Mare de Déu havia d'estar a l'Ajuntament per raons històriques i culturals”. I, de fet, ha afegit, s'ha situat, precisament, dins de la part de l'edifici que està dedicada a la cultura, a la Sala d'Exposicions, al costat de l'entrada al Refugi Antiaeri. La regidora ha visitat l'espai junt amb el portaveu del grup municipal Ciutadans, Fernando Giner, a qui ha agraït “el seu tarannà i voluntat d'enteniment” en este assumpte.

A preguntes dels periodistes, la regidora en funcions ha recordat que anteriorment la talla es trobava en el corredor d'accés al Museu Històric Municipal, el qual està en estos moments en ple procés de remodelació. Si bé, al principi es van considerar algunes possibles ubicacions per a la talla dins del museu, la seua situació en algunes de les sales es va descartar perquè no es corresponia ni amb la contextualització ni amb el discurs tècnic de cap d'elles. Quant a reposar la imatge en l'espai que ocupava abans de la intervenció, tampoc es va considerar, atés que el descobriment durant les obres d'un arc històric i l'obligació normativa de protegir-lo van decidir a redefinir el projecte de remodelació del museu.

A més, Glòria Tello ha recordat que la Constitució Espanyola definix la societat com a “aconfessional”, encara que ha defensat la presència de la talla de la Mare de Déu a la Sala Municipal “pel seu valor històric i cultural”. Tello ha subratllat que tan noble és la primera planta de l'Ajuntament com este espai dedicat a la cultura. I ha recordat que, a més, este nou espai és el que rep major nombre de visites de ciutadans i ciutadanes, a banda del Balcó Municipal.

La talla que s'ha reubicat este dijous va ser adquirida al final de la Guerra Civil en record de la guarda que es va fer en les dependències municipals de la imatge original de la Mare de Déu dels Desemparats, que va romandre aparedada a la Casa Consistorial durant la Guerra Civil per decisió de qui era alcalde de València en aquells moments, José Cano Coloma. Anys després, i per a commemorar aquella decisió de preservar la imatge mariana, es va instal·lar una talla de la Mare de Déu a la Casa Consistorial.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Glòria Tello